«Ο 3χρονος γιος μου πειράζει συνέχεια τα γεννητικά του όργανα. Τι να κάνω;»

«Ο 3χρονος γιος μου πειράζει συνέχεια τα γεννητικά του όργανα. Τι να κάνω;»

Ο γιός μου σήμερα είναι 2.5 ετών, σχεδόν 3 χρόνων. Έμαθε να πηγαίνει στην τουαλέτα και να κρατιέται μέχρι να πάει. Φοράει πάνα κάθε νύχτα. Το  πρόβλημά μου είναι ότι πειράζει όλη μέρα τα γεννητικά του όργανα. Πώς πρέπει να σταματήσει να τα πειράζει;

Η σχολική ψυχολόγος Χρύσα Κουζάπα απαντά:

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το παιδί σας κατέκτησε τον έλεγχο της κύστης του μέσα στα αναπτυξιακά φυσιολογικά πλαίσια και χρειάζεται να συνεχίσετε να το επιβραβεύετε για αυτήν του την συμπεριφορά.

Στην ηλικία αυτή τα παιδιά αρχίζουν να ανακαλύπτουν το σώμα τους αγγίζοντας συνήθως τα γεννητικά τους όργανα. Είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά που μπορεί να αναπτύξει ένα παιδάκι δυόμιση τριών ετών. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να μην θυμώσετε στο παιδί, να το επιπλήξετε ή να το τιμωρήσετε, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αναπτύξει το αίσθημα του φόβου και της ενοχής.

Παράλληλα όμως συστήνεται να μην γελάτε ή να δίνετε προσοχή κάθε φορά που το παιδί εκδηλώνει την συγκεκριμένη συμπεριφορά γιατί αυτό λειτουργεί θετικά προς την αύξηση της συχνότητας της συμπεριφοράς.

Παρόλα αυτά ως γονέας είναι καλό να εξηγήσετε στο παιδί ότι δεν αγγίζουμε τα γεννητικά μας όργανα σε δημόσιο χώρο ή μπροστά σε άλλο κόσμο και να προσπαθήσετε να αποσπάτε την προσοχή του με κάτι άλλο.

Αν έπειτα από τις επεξηγήσεις σας και αφού δώσετε στο παιδί ένα εύλογο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 6 μήνες) τότε θα είναι καλό να συνεργαστείτε με ένα ειδικό προκειμένου να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα συμπεριφορικό πρόγραμμα το οποίο θα λειτουργήσει στην ενίσχυση της επιθυμητής συμπεριφοράς».

Πηγή: paidiatros.com

Διαβάστε επίσης:

Τζανάκης: «Αν ανοίξουν τα σχολεία, θα ξανακλείσουν σε 10 μέρες​​​​​​​​​​​​»

Τανιμανίδης-Μπόμπα: Μας δείχνουν για πρώτη φορά τα πρόσωπα των διδύμων τους

“‘Εφυγε” από τη ζωή ο 5χρονος Γρηγόρης που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο