Τζανάκης: «Αν ανοίξουν τα σχολεία, θα ξανακλείσουν σε 10 μέρες​​​​​​​​​​​​»

Τζανάκης: «Αν ανοίξουν τα σχολεία, θα ξανακλείσουν σε 10 μέρες​​​​​​​​​​​​»

Με την Όμικρον να μεταδίδεται γρήγορα στην κοινότητα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, προειδοποίησε ότι αν ανοίξουν αυτή τη στιγμή τα σχολεία, θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων.

1 στα 7 παιδιά είναι ενεργό κρούσμα αυτή τη στιγμή

«Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον). Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;» διερωτήθηκε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ζήτησε παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δε βλέπει σταθεροποίηση ή ύφεση των κρουσμάτων πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου. «Το δικό μας μοντέλο δείχνει αυτή τη στιγμή ότι θα πάμε στα 50.000 με 55.000 κρούσματα μέσους κινητούς όρους, που σημαίνει ότι θα δούμε αιχμές πολύ παραπάνω. Η εβδομάδα θα κλείσει κατά πάσα πιθανότατα με 30.000 – 35.000 κρούσματα κινητό μέσο όρο» τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων

Υπογράμμισε δε ότι από 1 έως 26 του μήνα είχαμε 135.909 ενεργά κρούσματα. Μέσα σε πέντε μέρες είχαμε όσα κρούσματα είχαμε τον υπόλοιπο Δεκέμβριο.

Η Όμικρον όσο απότομα ανεβαίνει τόσο απότομα ανεβαίνει τόσο απότομα και καταστέλλεται

«Τα rapid τεστ γίνονται και θα γίνονται, αυτή τη στιγμή όμως δε θα καταστείλουν αυτή την έξαρση που είναι πολύ μεγάλη έξαρση. Αν βλέπουμε ότι σταθεροποιούμαστε ή πέφτουμε σε κρούσματα, κάτι που δεν το βλέπουμε εμείς πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου, τότε προχωράμε σε περαιτέρω μέτρα ή τα ανοίγουμε. Δεν κοστίζει οικονομικά και κοινωνικά παράταση μιας εβδομάδας» υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.

Στα «ύψη» τα κρούσματα στα παιδιά - Πρόταση να κλείνει το τμήμα για 3 ημέρες μόλις εντοπιστεί κρούσμα

Στ. Λουκίδης: Πρέπει να αλλάξει το πρωτόκολλο για τα σχολεία

«Πολύ δύσκολο να αποτυπώσει κανείς την επίδραση της Όμικρον σε οποιαδήποτε γενική εφημερία, γιατί είναι πάρα πολύ νωρίς. Σε 7 με 15 ημέρες θα αποτυπωθεί η δυναμική των περιστατικών, για να δούμε εάν τελικά αυτή η μετάλλαξη που είναι άκρως μεταδοτική, έχει και αντίστοιχη επιβάρυνση του συστήματος Υγείας», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Πρέπει να αλλάξει το πρωτόκολλο για τα σχολεία»

Αναφορικά με το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας είπε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αποτιμηθούν η δυναμική της εξέλιξης της μετάλλαξης, οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται και κατά πόσο είναι μέσα σε αυτές τα παιδιά. «Σίγουρα πρέπει να αλλάξει το πρωτόκολλο για το κλείσιμο μιας τάξης. Δεν μπορεί να παραμένει ίδιο το πρωτόκολλο, με έναν αριθμό περιστατικών που είναι 8-9 φορές μεγαλύτερος από όταν αποφασίστηκε. Από εκεί και πέρα η εξέλιξη της πανδημίας θα δείξει εάν πρέπει να σταματήσει για 10-15 ημέρες το άνοιγμα των σχολείων, αυτό θα φανεί την επόμενη εβδομάδα. Οι επιδημιολόγοι της επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα το αποτυπώσουν και θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους», εξήγησε.

Ειδικά για το σενάριο να αποφασιστεί η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μόνο με αρνητικό rapid και όχι με αρνητικό self test όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αντέτεινε ότι αυτό έχει ορισμένες πρακτικές δυσκολίες, σημειώνοντας τις ουρές που παρατηρούνται ήδη έξω από φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα. «Παλιά βλέπαμε ουρές στις τράπεζες 31 Δεκεμβρίου για να πληρώσουν τις τελευταίες οφειλές, ενώ σήμερα τους βλέπουμε εκεί που γίνονται rapid», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

“‘Εφυγε” από τη ζωή ο 5χρονος Γρηγόρης που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο

“Με λέτε ΖΩΗ και εμείς σε ονομάσαμε ΑΓΑΠΗ”: Συγκινεί το γράμμα λήπτριας στην δότρια που την έσωσε

Ολονύχτια μάχη για να κρατηθεί στη ζωή 16χρονη με κορωνοϊό – Μεταφέρθηκε στα όρια ανακοπής