Κ. Νταλούκας: “Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πρέπει να αναθεωρήσει – Απαιτείται καθολικός εμβολιασμός για τη γρίπη”

Στο ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών για τη γρίπη που έχει προκαλέσει σύγχυση σε πολύ μεγάλη μερίδα γονέων ενόψει του χειμώνα και σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό αναφέρθηκε ο παιδίατρος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και ερωτηθείς αν θα πρέπει να εμβολιαστούν τελικά όλα τα παιδιά για τη γρίπη, ο κ. Νταλούκας εξήγησε, ότι σύμφωνα με την οδηγία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για τα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. «Πλέον το εμβόλιο δεν πωλείται στα φαρμακεία, αλλά συνταγογραφείται. Η ομοσπονδία προτείνει τον εμβολιασμό σε όλα τα παιδιά από 6 μηνών και πάνω, αλλά να δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες», σημείωσε ο κ.Νταλούκας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι προτείνεται στο Υπουργείο Υγείας να ξεκινήσει τον εμβολιασμό με συνταγογράφηση για περίπου δύο μήνες για τα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και μετά να «ανοίξει» το εμβόλιο και να διατίθεται από τα φαρμακεία.

«Τα παιδιά διασπείρουν τον ιό της γρίπης πιο εύκολα και εκείνα που είναι κάτω των 6 μηνών είναι πιο ευπαθή στον ιό. Δεν προτείνουμε να κάνουν όλοι σωρηδόν το εμβόλιο, έχουμε τρόπο να βοηθήσουμε, αλλά και πρέπει να αντιληφθεί η πολιτεία ότι αν ένα παιδί κολλήσει γρίπη, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Επίσης, μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού και να κολλήσουν και γρίπη κι αυτό να είναι ολέθριο. Η γρίπη προσβάλλει πιο εύκολα τα παιδιά και μπορούν να τη μεταδόσουν στους μεγαλύτερους κι αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα», πρόσθεσε.

Σε προηγούμενη ανάρτησή του, ο γνωστός παιδίατρος είχε καλέσει εμμέσως την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να αναθεωρήσει την άποψη, ότι πρέπει να εμβολιαστούν μόνο τα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες: “Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών επιμένει στην άποψή της για εμβολιασμό μόνο των παιδιών που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, με μοναδικό επιχείρημα την διαφορετικότητα στην επδημιολογία μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, γενικά και αόριστα.

Παραβλέπει την σύσταση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιατρων και επιφανών λοιμωξιολογων μεταξύ των οποίων και ο κ Τσιόδρας και η κα Λουρίδα που είναι και μέλη της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον covid που συνιστούν καθολικό εμβολιασμό.

Δεν έχει ούτε καν την ελαστικότητα της σκέψης να προτείνει για τους πρώτους δύο μήνες το αντιγριπικό να δοθεί αποκλειστικά στις ευπαθείς ομάδες και στην συνέχεια σε όποιον άλλο θέλει, παραβλέποντας την δική της πρόταση <το αντιγριπικό μπορεί να το κάνει και όποιος άλλος δεν θέλει να κολλήσει γρίπη> .

Να θυμίσω πάντως ότι ο Sars-covid2 δεν χτυπάει μόνο τις ευπαθείς ομάδες. Η συνοσηρότητα δεν θα έχει ήπια συμπεριφορά.”

“Κόλαση” στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Αναφερόμενος στα παιδιατρικά νοσοκομεία, ο κ.Νταλούκας ανέφερε ότι γίνεται μία «κόλαση», καθώς έχουν αρχίσει οι πρώτες ιώσεις και οι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά στα δημόσια νοσοκομεία για τεστ κορωνοϊού με συνέπεια να επιβαρύνονται οι δομές και να μένουν πίσω τα σοβαρά περιστατικά.

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Με ερωτηματολόγιο το αντιγριπικό εμβόλιο

Ο ΙΣΑ πρόκειται να αποστείλει στα μέλη του ένα ερωτηματολόγιο που θα συμπληρώνει το άτομο που πρόκειται να κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, μετά την κλινική εξέταση από το γιατρό.

Επισημάνθηκε ότι δεν θα πρέπει να μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, μεταξύ της συνταγογράφησης και τον εμβολιασμό γιατί είναι πιθανόν να έχουν αλλάξει τα δεδομένα της υγείας του ατόμου που θα εμβολιαστεί κάτι για το οποίο ο γιατρός που έχει συνταγογραφήσει το εμβόλιο, δεν φέρει ευθύνη.