Παιδίατρος: “Ο εμβολιασμός των παιδιών ρίχνει την πιθανότητα θανάτου και σοβαρής νόσησης στο απόλυτο μηδέν”

Παιδίατρος: "Ο εμβολιασμός των παιδιών ρίχνει την πιθανότητα θανάτου και σοβαρής νόσησης στο απόλυτο μηδέν"

κρούσματα στα παιδιά συνεχίζουν να βρίσκονται στα ύψη καθώς σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την εβδομάδα αναφοράς (07 Φεβρουαρίου 2022 – 13 Φεβρουαρίου 2022), το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 41.489, αποτελώντας το 33% (3% αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Προσοχή στο Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες σύνδρομο και τη βαριά νόσηση

Η νόσηση από κορωνοϊό στα παιδιά είναι συνήθως ήπια. Όμως σε σπάνιες περιπτώσεις τα παιδιά μπορεί να επηρεαστούν σοβαρά με κλινικές εκδηλώσεις πολύ διαφορετικές από τους ενήλικες. Το Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο MIS-C είναι μία σπάνια επιπλοκή της covid-19 που προσομοιάζει με τη νόσο Kawasaki ή με το τοξικό σύνδρομο και εμφανίζεται 2 έως 6 εβδομάδες (συνήθως 4) ακόμα και μετά από μία ασυμπτωματική ή ήπια λοίμωξη από κορωνοϊό.

Παιδίατρος: “Ο εμβολιασμός ρίχνει την πιθανότητα για θάνατο και για σοβαρή νόσηση  μετά απο ήπιο Covid στο ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ”

Με ανάρτησή του o παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας εξηγεί πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των παιδιών και κάνει μια σύνοψη όλων των τελευταίων εξελίξεων για το πώς νοσούν τα παιδιά.

Η ανάρτηση του παιδιάτρου

Ξέρετε πως κάθε τόσο κάνω ένα update της επιδημίας Covid στα παιδιά . Σήμερα θα ξεκινήσω αναφεροντας μερικά στοιχεία απο το εξαιρετικό Podcast του ΒΒC “More or Less Questioning claims about Covid and children” όπου έχει κληθεί ο Shamez Ladhani Παιδίατρος λοιμωξιολόγος στο νοσοκομειο St. George’s του Λονδίνου.

Αρχικά απανταει στον ισχυρισμό που έκανε αρχικά και το NHS και πρόσφατα ανασκεύασε, ότι 1 στα 100 παιδιά με κοροναιό νοσηλεύονται.

Λέει λοιπόν ο Ladhani : Καθε παιδι που μπαινει στο νοσοκομειο τεστάρεται .Πολλά παιδια απλά εχουν τον ιό και μπαίνουν εισαγωγή για άλλους λόγους. Το νούμερο αυτό ειναι ισως και πάνω απο 50%.

Από την άλλη πάρα πολλά παιδιά στην κοινότητα ενώ περνούν τον ιό απλά δεν τεσταρονται και δεν καταμετρωνται ποτέ.

Το ακριβές ποσοστό είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί γιατί μπορει να ποικίλει και ανάλογα την εποχή.

Σύμφωνα με εκτίμηση άλλων λοιμωξιολόγων αλλά και του Παιδολοιμωξιολόγου Alasdair Munro καθώς είναι πιθανό τα πραγματικά περιστατικά του Παιδιατρικού Covid να είναι απο 2 έως 2,5 φορές περισσότερα, συν του ότι τα μισά παιδιά στα νοσοκομεία δεν νοσηλευονται ΓΙΑ Covid ΑΛΛΑ ΜΕ COVID ,το πραγματικό ποσοστό των παιδιών που νοσηλεύονται πραγματικά με Covid φαινεται να ειναι απο 0.5 εως 0,1 % δηλαδή λιγότερο από 1 στα 500 παιδιά.

O Shamez Ladhani επίσης τονίζει ότι η μεγαλη πλειοψηφία των παιδιών που νοσούν σοβαρά , μπαίνουν σε ΜΕΘ ή πεθαίνουν απο τον ιό είναι παιδιά με σοβαρότατα υποκείμενα νοσήματα κυρίως με σοβαρές Νευροαναπτυξιακές αναπηρίες που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Ουσιαστικά οπως λέει ο Ladhani στο BBC τα παιδια αυτα κατεληγαν απο άλλους αναπνευστικούς ιούς,οπως γρίπη, με τον ίδιο ακριβως τρόπο και στις εποχές προ πανδημίας.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι το εξής. Για να δούμε ποια ακριβώς είναι η επιπτωση της νόσου στον Παιδιατρικό Πληθυσμό πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα.

To ΒΒC λοιπον συνεχίζει με τις εκτιμήσεις των στατιστικολόγων Stuart McDonald και της Adele Groyer.

Έτσι απο αυτους μαθαίνουμε ότι κοιτάζοντας τους θανάτους παιδιων απο 1-14 ετων τα τελευταία χρόνια στην Μεγάλη Βρετανία 970 παιδιά πεθαίνουν κατα μέσο όρο το χρόνο. Οι χειρότερες χρονιές ήταν το 2015 με 1028 θανάτους και το 2019 με 934.

Τις χρονιές της Πανδημίας το 2020 και 2021 πέθαναν καθε χρονιά 820 παιδιά από όλες τια αιτίες δηλαδη 15 % λιγότερα απο μια συνηθη χρονιά. Το σημαντικό είναι ότι η πτώση αυτή προήλθε ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ ΣΤΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Αυτοί οι θάνατοι μάλιστα ήταν ακριβώς οι ΜΙΣΟΙ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βεβαια ότι αυτα τα δυο χρόνια ήταν χρόνια που λαβαμε μέτρα αλλά είναι σίγουρο ότι η επίπτωση του COVID στα παιδιά είναι της τάξης μεγέθους μιας κοινής περιόδου λοιμώξεων αναπνευστικού και όχι βαρύτερη.

Αυτό συνάδει και με τις κλινικές παρατηρήσεις που έχω επισημάνει παλιότερα όπου ακόμα και μέσα στην Πανδημία είδαμε επιδημίες άλλων αναπνευστικών ιών να προκαλούν πολύ σοβαρότερη νοσηρότητα από τον κοροναιό στα παιδιά.

Φαίνεται λοιπόν ότι η αποφαση να κρατηθούν ανοικτά τα σχολεία και να είναι το δυνατόν όσο πιο κανονική η ζωή των παιδιών ήταν απόλυτα δικαιολογημένη και δεν είναι τυχαίο ότι αυτη την οδό ακολούθησε και η πλειοψηφία των κρατών.

Επίσης βλέποντας τις συνολικές απωλειες παιδιών από αναπνευστικά νοσήματα κατα τη διάρκεια της Πανδημίας ο Παιδιατρικός Πληθυσμός ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ δεν είχε καθόλου επιπλέον θανάτους (excesssive deaths )αλλά το ακριβώς αντίθετο.

Και ο LONG COVID ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΆ;;;

Εδώ είδαμε παλαβά πράγματα .Από εργασίες που τον αποδίδουν στο 1 στα 7 παιδιά που νόσησαν απο COVID μεχρι μεγάλη Σκανδιναβική μελετη με πρόβλημα όμως στο δείγμα που την δείχνει σε λιγοτερο απο 1% των παιδιών. Εδώ λοιπόν θα πρέπει να περιμένουμε ,αλλά επιτρέψτε μου να βάλω την κλινική μου εμπειρία που ως τώρα τη θεωρώ πολύ σημαντική καθώς έχω εξετασει ή παρακολουθώ εκατονταδες παιδιά που έχουν νοσήσει με COVID και θα τολμησω να πω ότι τελικά δεν θα είναι σημαντική η επίπτωση του Long Covid.

KAI TOTE ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ;;

Τα εχουμε πει δεκαδες φορες αλλα παμε άλλη μία.Η μηνιγγίτιδα πχ από το 2004-2017 σε 14 χρόνια είχε 59 θανάτους και 1000 νοσηλείες δηλαδή 4 θανάτους το έτος και 71 εισαγωγές το ετος .

Εδώ εχουμε ενα εμβολιο για μία νόσο που δίνει περιπου τους ιδιους θανατους και ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ το έτος. Δεν υπάρχει σύγκριση λοιπον για την ωφέλεια του εμβολιασμού. Μακάρι να ειχαμε και άλλα τέτοια εμβόλια για τα υπόλοιπα αναπνευστικά νοσήματα που είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Ο εμβολιασμός ρίχνει την πιθανότητα για θάνατο αλλά και για σοβαρή νόσηση,οπως για το Φλεγμονώδες Συνδρομο μετά απο ήπιο Covid στο ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ.Επίσης με αποδείξεις πια απομακρύνει και την πιθανότητα long Covid.

To post του παιδιάτρου

Διαβάστε επίσης:

Το Μουσείο Ζωολογίας υποδέχεται μικρούς και μεγάλους με 2 ευρώ είσοδο το σαββατοκύριακο (19-20/2)

Ο Δήμος Χαλανδρίου κάνει ένα σπουδαίο δώρο σε όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς κερδίσουν φλουριά!

Μακρή: “Δεν εξετάζουμε μείωση της ύλης των Πανελληνίων εξετάσεων” – Τι γίνεται με κρούσματα στις τάξεις