Παιδοφιλία και Διαδίκτυο: Ποιο είναι το προφίλ του παιδόφιλου;

Είναι γεγονός ότι το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά, όχι μόνο στις ζωές των μεγάλων αλλά και των μικρών, καθώς αποτελεί έναν τρόπο αναζήτησης πληροφορίας αλλά και ικανοποίησης της παιδικής περιέργειας, ανοίγοντας τους πνευματικούς ορίζοντες του παιδιού.

Παρόλα αυτά, η διασφάλιση της προστασίας του είναι αναγκαία εφόσον το παιδί μπορεί να έρθει σε επαφή με εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου που δεν είναι κατάλληλες για την ηλικία του και του δίνουν μια σκληρή εικόνα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, σημειώνει η Μαρίνα Μόσχα, M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια.

Ο δεύτερος λόγος που χρειάζεται προσοχή είναι τα κυκλώματα παιδοφιλίας και οι σελίδες παιδικής πορνογραφίας, από τα οποία χρειάζεται να προστατευτεί το παιδί. Η παιδοφιλία αν και ανήκει στις ψυχικές διαταραχές (παραφιλίες) είναι απειλητική για το παιδί που μπορεί να πέσει θύμα της, καθώς οι παιδόφιλοι «ψαρεύουν» τα θύματά τους μέσα από το διαδίκτυο, προσπαθώντας να έρθουν σε επαφή μαζί τους ή ακόμη και να τα πείσουν να τους «ανεβάσουν» φωτογραφίες ή βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου.

Για αυτούς τους λόγους χρειάζεται και οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί να είναι ενημερωμένοι για τους πιθανούς κινδύνους, αλλά και να υπάρχει έλεγχος στην πρόσβαση του ίντερνετ, να είναι παρόντες την ώρα της χρήσης του. Να υπάρχει κλείδωμα σε λέξεις-κλειδιά και ενεργοποίηση προγραμμάτων ασφαλείας, προκειμένου να αποτραπεί η πρόσβαση σε ακατάλληλες ιστοσελίδες.

Ποιο είναι το προφίλ του παιδόφιλου;

• Επιθυμεί περισσότερο να περνάει χρόνο με μικρά παιδιά και όχι με άτομα της ηλικίας του.
•  Μιλάει για το σεξ, δείχνει σχετικές εικόνες ή κάνει προκλητικά αστεία μπροστά στο παιδί.
•  Αναφέρεται στα ιδιωτικά μέρη του σώματος ενός παιδιού, χρησιμοποιώντας σεξουαλικούς όρους (π.χ. «Δείχνεις πολύ σέξι με αυτό το παντελόνι»)
•  Επιδιώκει να δημιουργήσει μία στενή σχέση με το παιδί ή επιδιώκει να περνάνε πολύ χρόνο μαζί και μόνοι τους.
•  Λέει στο παιδί να κρατήσει διάφορα μυστικά.
•  Είναι πολύ γενναιόδωρος απέναντι στο παιδί, κάνοντάς του τα χατίρια και χαρίζοντάς του διάφορα δώρα.
•  Δεν σέβεται τη ζώνη σωματικής ασφάλειας του παιδιού. Μπορεί να επιχειρήσει να το φιλήσει και να το αγγίξει, ακόμα και όταν εκείνο το αρνείται επίμονα.
•  Συνήθως, στοχεύει τις «ευάλωτες» οικογένειες (π.χ. μονογονεϊκή) και στα μοναχικά παιδιά, προσφέροντάς τους βοήθεια και υποστήριξη.