Social media και σεξουαλική απελευθέρωση των εφήβων: Πώς συσχετίζονται;

Στο παρελθόν τα μέσα ενημέρωσης έχουν κατηγορηθεί, ότι προάγουν την σεξουαλικότητα των εφήβων, με την άμεση απεικόνιση ή και τη διαπραγμάτευση σεξουαλικών θεμάτων. Πρόσφατα, ο καθηγητής C. Ferguson από το Πανεπιστήμιο του Stetson στις ΗΠΑ και οι συνεργάτες του, δημοσίευσαν στο Τριμηνιαίο Περιοδικό Ψυχιατρικής «Springer» μία καινοτόμο μετα-ανάλυση 22 επιστημονικών μελετών, αναφορικά με το ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης στην πρώιμη σεξουαλική έκθεση και στη συνακόλουθη πρόωρη εκδήλωση ορισμένων σεξουαλικών συμπεριφορών στους εφήβους.

Η μελέτη συμπεριέλαβε την ανάλυση των αντιλήψεων περίπου 22.000 συμμετεχόντων, ηλικίας κάτω των 18 ετών. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο, που να συσχετίζει την έκθεση των νέων στα Μ.Μ.Ε με την πρόωρη εμπλοκή των εφήβων στο σεξ, τη ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά ή την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αντιθέτως, οι γονείς και οι συνομήλικοι φαίνεται να διαδραματίζουν έναν πολύ πιο ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη συγκεκριμένων ηθικών αξιών γύρω από τη σεξουαλικότητα των εφήβων. Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο, ότι η υπερ-έκθεση στα sex media είναι πιθανόν να οδηγήσει στη διαμόρφωση ορισμένων σεξουαλικών στάσεων εκ μέρους των νέων παιδιών, ιδιαίτερα όταν τα παιδιά αυτά στερούνται άλλες επιρροές κοινωνικοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα ο καθηγητής C. Ferguson υποστήριξε: «Όταν οι γονείς και το σχολείο αδυνατούν να παρέχουν τις κατάλληλες πληροφορίες γύρω από το σεξ, τότε τα μέσα ενημέρωσης ενδέχεται να αποτελέσουν τη μοναδική πηγή πληροφόρησης για τους εφήβους. Για το λόγο αυτό, σε ένα πρώτο επίπεδο, οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνονται να συζητήσουν για τη σεξουαλικότητα των παιδιών τους. Στη συνέχεια, τα σχολεία οφείλουν να εφαρμόσουν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ παράλληλα τα δίκτυα των συνομηλίκων παιδιών θα πρέπει να αξιοποιηθούν με σκοπό την προώθηση του ασφαλούς σεξ. Σε καμία περίπτωση, οι γονείς, το σχολείο και η κοινωνία, δεν θα πρέπει να μετατοπίζουν την ευθύνη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και τις χάραξης αντίστοιχων πολιτικών στα μέσα ενημέρωσης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και στον κύκλο των φίλων του κάθε παιδιού».

πηγή: askitis.gr