"Πώς να έχει υγιή σεξουαλική ζωή": 10+1 συμβουλές για να δώσετε στο έφηβο παιδί σας

“Πώς να έχει υγιή σεξουαλική ζωή”: 10+1 συμβουλές για να δώσετε στο έφηβο παιδί σας

Για να απολαμβάνουμε το σεξ, δεν φτάνει μόνο να το αναζητάμε αλλά χρειάζεται και να προσέχουμε. Η σεξουαλική υγεία είναι το ίδιο σημαντική με την σωματική και την ψυχική μας υγεία. Γι αυτό, μπορούμε μέσα από απλά και αποτελεσματικά μέτρα, να φροντίσουμε την ατομική μας προστασία αλλά και όσων αγαπάμε και ενδιαφερόμαστε.

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να συζητηθούν ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά τους, έτσι ώστε από τη μία να έρθουν πιο κοντά και να δώσουν το πράσινο φως για συζητήσεις τέτοιου είδους αλλά και για σωστή πληροφόρηση, καθώς ο γονιός πραγματικά νοιάζεται για την υγεία του παιδιού του. Αν παρόλα αυτά, δεν γνωρίζει τι πρέπει να πει, μπορεί να φροντίσει να ενημερωθεί ή ακόμα και να πάει με το παιδί του σε ειδικό σεξουαλικής υγείας, ώστε να απαντηθούν οι απορίες του και τα ερωτηματικά, με υπευθυνότητα!

1. «Ενημερώσου!»

Η σωστή πληροφόρηση γύρω από τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα και για την πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης είναι προσωπική ευθύνη του καθενός, προκειμένου να διασφαλίσει τη σεξουαλική του υγεία.

2. «Μη βιαστείς να κάνεις σεξ, αν δεν είσαι ενημερωμένος!»

Αν κάποιος δε νιώθει έτοιμος, καλά πληροφορημένος ή προετοιμασμένος για σεξ, τότε θα ήταν καλύτερα να το αφήσει για αργότερα.

3. Είναι πάντα καλύτερο και πιο ασφαλές να περιορίζονται οι σεξουαλικές πράξεις με έναν σύντροφο που να μην φέρει κάποιο Σ.Μ.Ν.

Επίσης, αν υπήρχαν άλλοι σεξουαλικοί σύντροφοι, είναι σωστό να γίνεται συχνός έλεγχος για να αποκλειστεί οποιαδήποτε περίπτωση να κολλήσει ο καινούριος σύντροφος.

4. Είναι σωστό κάποιος να γνωρίζει καλά τον σύντροφο που έχει επιλέξει για σεξουαλική επαφή και να συζητάει μαζί του/της για το σεξ.

Αν δε νιώθει κάποιος άνετα να μιλήσει για σεξουαλικά θέματα με αυτό τον άνθρωπο, ίσως δεν θα έπρεπε να κάνει σεξ μαζί του.

5. Πριν από την σεξουαλική επαφή, ακόμη κι αν γίνεται χρήση προφυλακτικού, καλό είναι να πλένει κάποιος με σαπούνι και χλιαρό νερό τα γεννητικά όργανα, ακόμα και με κάποιο αντιβακτηριδιακό σαπούνι.

6. Η χρήση προφυλακτικών πρέπει να γίνεται σε κάθε σεξουαλική επαφή, πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά, να είναι πάντα καινούρια (ποτέ ξαναχρησιμοποιημένα) και τοποθετημένα στο πέος με το σωστό τρόπο.

7. Τα αντισυλληπτικά δεν προσφέρουν προστασία κατά των ΣΜΝ.

8. Μετά την σεξουαλική επαφή, είναι καλό να ξαναγίνει καθαρισμός των γεννητικών οργάνων και της γύρω περιοχής με σαπούνι και ζεστό νερό.

9. Μετά την σεξουαλική επαφή, καλό είναι να ουρήσει και να πλυθεί η γυναίκα για να αποφύγει πιθανή ουρολοίμωξη.

10. Το χάπι της επόμενης μέρας δεν είναι αντισυλληπτικό!

11. Από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η έφηβη τη σεξουαλική της ζωή, χρειάζεται να επισκεφτεί και να έχει το δικό της γυναικολόγο.

 

Μαρίνα Μόσχα,

M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια

Διαβάστε επίσης:

“Ο έρωτας είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί!”: Το υπέροχο γράμμα του νομπελίστα Τζον Στάινμπεκ στον έφηβο γιο του

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS: «Μπορεί να μην σου περνάει από το μυαλό… αλλά μπορεί να περάσει στο αίμα σου»

 

Ροή Ειδήσεων