Πώς ωφελεί ένα κατοικίδιο το παιδί;

Γνωρίζουμε σήμερα, πως ένα κατοικίδιο ωφελεί τα παιδιά. Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα οφέλη είναι μεγάλα για τα παιδιά που μεγαλώνουν στο σπίτι. Η Μαρίνα Μόσχα, M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια αναφέρει 5 από τους πιο σημαντικούς τρόπους με τους οποίους η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά σας.

 1. Διδάσκει την υπευθυνότητα
  Το κατοικίδιο δεν είναι μόνο για διασκέδαση και παιχνίδια, αν κι αυτό είναι το πιο ευχάριστο στοιχείο! Τα ζωάκια που επιλέγουμε να φέρουμε να ζήσουν μαζί μας έχουν απαιτήσεις: χρειάζονται φροντίδα, τροφή και καθαρό νερό, το μπάνιο τους, τη βόλτα για την «ανάγκη» τους αλλά και την άσκηση. Η συμφωνία, λοιπόν, για να έρθει ένα ζωάκι στο σπίτι, είναι ότι το παιδί θα το φροντίζει σε όλες τις ανάγκες του! Η ανάθεση της φροντίδας στο παιδί, από μικρή μάλιστα ηλικία, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διδάξει ο γονιός την υπευθυνότητα, και μάλιστα έτσι φροντίζει να το κάνει με αποτελεσματικό και ευχάριστο τρόπο.
 2. Διευκολύνει τη δημιουργία φιλικών δεσμών
  Πολλά παιδιά δεσμεύονται έντονα με τα ζωάκια τους και τα θεωρούν τον πιο στενό τους φίλο, εφόσον «επιστρέφουν» το χάδι και το ενδιαφέρον τους προς το παιδί. Του κάνουν παρέα, παίζουν μαζί του, «ακούνε» το …παράπονό του, δεν το προδίδουν και δεν το λογοκρίνουν, ούτε του ασκούν κριτική.
 3. Μαθαίνουν την έννοια του θανάτου
  Τα κατοικίδια μπορούν να διδάξουν ένα παιδί για τη θλίψη και τη διαχείριση αυτής. Για το λόγο αυτό, το κατοικίδιο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ευεργετικό για την ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.
 4. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και την υγεία μας
  Ζούμε σε έναν όλο και πιο αποστειρωμένο κόσμο και αυτό έχει οδηγήσει σε πολλές μελέτες που δείχνουν ότι τα παιδιά δεν εκτίθενται σε αρκετά βακτήρια, που συμβάλλουν στη διέγερση και διαμόρφωση του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα εκτίθενται σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό αλλεργιογόνων και βακτηρίων και ως εκ τούτου, είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν αλλεργίες, ενώ έχουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
 5. Καταπολεμούν το άγχος
  Επίσης, μέσα από έρευνες έχει φανεί πως η παρουσία ενός σκύλου ως κατοικίδιο ζώο, όταν ένα παιδί υποφέρει από μια αγχωτική εμπειρία, μειώνει την ένταση που νιώθει και το βοηθά να βιώνει λιγότερο άγχος.