Πρόληψη μηνιγγίτιδας: Πώς θα βοηθήστε το παιδί να αποφύγει τα βακτήρια

Όταν το παιδί σας ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας έχει κρυώσει ή βήχει, υπάρχουν κάποια απλά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε, πέρα από το συχνό πλύσιμο των χεριών, που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της μόλυνσης και σε άλλα μέλη της οικογένειας.

Τέτοιοι κανόνες αποκαλούνται από τους ειδικούς κανόνες αναπνευστικής υγιεινής και μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικοί, εάν ακολουθούνται προσεκτικά. Για παράδειγμα, όταν το άρρωστο παιδί βήχει, βακτήρια διοχετεύονται στον αέρα και είναι πιθανόν είτε να πάνε σε άλλους ανθρώπους ή σε παιχνίδια ή και σε άλλα αντικείμενα. Οι ειδικοί του childrencare.gr αναφέρουν ορισμένους κανόνες που είναι σωστό να ακολουθούνται:

• Ενθαρρύνετε το παιδί σας να φτερνίζεται χρησιμοποιώντας χαρτομάντιλο/μαντηλάκι για να καλύψει το στόμα του, και αν δεν έχει μαζί του να φτερνίζεται πάνω στο μανίκι του.

• Μην ενθαρρύνετε το παιδί σας να φτερνίζεται χρησιμοποιώντας την παλάμη του για να καλύψει τη μύτη και το στόμα του, γιατί με αυτό τον τρόπο τα βακτήρια μεταφέρονται στο χέρι του και από εκεί σε ό,τι αγγίξει. Τις περισσότερες φορές τα βακτήρια μεταφέρονται από τα χέρια και όχι από τον αέρα.

• Να πετάτε τα χαρτομάντιλα αμέσως μόλις τα χρησιμοποιήσετε μακριά στο καλάθι των αχρήστων.

• Μόλις το παιδί σας μεγαλώσει τόσο ώστε να μπορεί να φυσήξει τη μύτη του σε χαρτομάντιλο, ενθαρρύνετέ το να το κάνει όσο πιο συχνά γίνεται.

• Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να μοιράζεται πιπίλες, ποτήρια νερού, πιάτα και μαχαιροπήρουνα, πετσέτες ή οδοντόβουρτσες είτε είναι άρρωστο είτε όχι.