Μια ματιά στο μέλλον, που πολλοί από εμάς, δεν θα προλάβουμε να ζήσουμε.
Το βλέμμα στο μέλλον, συχνά φέρνει ένα μείγμα φιλοδοξίας και αγωνίας – ειδικά για τους γονείς, καθώς γεμίζουμε το άγνωστο με τις καλύτερες ελπίδες, για τις οικογένειές μας. Σαν γονιός πάντα αναρωτιέσαι πώς θα ζήσει στο μέλλον το παιδί σου και τι προκλήσεις θα έχει να αντιμετωπίσει;
Τα παιδιά που ανήκουν στην bright new γενιά Beta είναι αυτά που γεννιούνται σήμερα και θα αποτελούν το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2035. Πιο συγκεκριμένα, η γενιά αυτή θα αγκαλιάσει τα παιδιά που γεννιούνται από το 2025 έως 2039.
Πώς θα ζουν τα παιδιά μας ως ενήλικες;
Μερικές από τις προβλέψεις για το μέλλον της γενιάς Beta που έκαναν γονείς παππούδες και γιαγιάδες αφήνουν ακόμα και έμπειρους επιστήμονες άφωνους.
Το 86% πιστεύει ότι η Gen Beta θα έχει θέσεις εργασίας που δεν έχουν καν εφευρεθεί ακόμα!
Το 68% πιστεύει ότι η Gen Beta θα έχει περισσότερα κατοικίδια από παιδιά, ενώ το 86% λέει ότι η πυρηνική δεν θα είναι η πιο κοινή οικογενειακή δομή στο μέλλον.
Το 60% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει να εκτυπώνει μετρητά—επειδή η Gen Beta δεν θα τα χρησιμοποιήσει.
Εν τω μεταξύ, προβλέπεται ότι η Gen Beta θα ζήσει περισσότερο από τις γενιές που προηγήθηκαν.
Οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι ο καρκίνος θα θεραπευτεί από τη Gen Beta.
Το 71% προβλέπει ότι η Gen Beta θα έχει πρόσβαση σε εξατομικευμένη υγειονομική περίθαλψη, με βάση το DNA τους.
Το 59% πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σε θέση να προβλέψει και να αποτρέψει προβλήματα υγείας πριν καν εμφανιστούν τα συμπτώματα.
Ίσως μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα από τη μελέτη εμβαθύνουν στα οικονομικά του Gen Beta.
Πράγματι, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δεν πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα συνταξιοδοτηθούν ποτέ. Και, δεδομένης της εκτίμησης ότι η επόμενη γενιά θα χρειαστεί 1,88 εκατομμύρια δολάρια για να συνταξιοδοτηθεί, το 80% των ερωτηθέντων λέει ότι οι γονείς πρέπει να αρχίσουν να αποταμιεύουν για τη σύνταξη των παιδιών τους από τη γέννηση! Αυτό προστίθεται στην πρόβλεψη ότι οι άνθρωποι θα εργάζονται λιγότερο από πέντε ημέρες την εβδομάδα στο μέλλον.
Τέλος, ορισμένα από τα ευρήματα της μελέτης είναι λίγο «Πίσω στο μέλλον», ειδικά όταν πρόκειται για τον ρόλο της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή των παιδιών μας:
Το 71% των υποψήφιων γονέων Gen Beta προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τους δασκάλους.
Το 58% προβλέπει ότι η τεχνολογία θα κάνει τη ζωή καλύτερη, αλλά το 66% πιστεύει ότι οι οικογένειες θα απομακρυνθούν περισσότερο.
Το 46% λέει ότι το διάστημα θα είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός διακοπών!
Με τους συμμετέχοντες να προβλέπουν ότι τα drones θα παραδώσουν τα παντοπωλεία μας, τα ρομπότ θα λάβουν τις παραγγελίες μας για γρήγορο φαγητό και τα μοντέλα εικονικής εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να αυξάνονται, δεν μπορώ να είμαι μόνος που νιώθω λίγο συγκλονισμένος.
Τι σημαίνουν αυτά τα ευρήματα για τους γονείς
Η γενιά Beta αντιμετωπίζει ένα σύνθετο μέλλον που θα μοιάζει διαφορετικό από τον σημερινό κόσμο. Αν και δεν μπορούμε να προβλέψουμε πραγματικά το μέλλον, αυτή η μελέτη μπορεί να βοηθήσει να προετοιμάσουμε για το πώς μπορεί να είναι το μέλλον και να μας βοηθήσει να ενημερώσουμε πώς σχεδιάζουμε καλύτερα για αυτό από την πρώτη μέρα.
Όσον αφορά συγκεκριμένα τα οικονομικά, η έρευνα τονίζει, ότι οι γονείς δεν σχεδιάζουν μόνο την τριτοβάθμια εκπαίδευση των παιδιών τους – αλλά και τη συνταξιοδότησή τους.
Οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερα χρήματα σήμερα από ποτέ για να έχουν μια άνετη συνταξιοδότηση, προσθέτοντας ότι λόγω του πληθωρισμού και άλλων παραγόντων, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς η επόμενη γενιά θα αντέξει οικονομικά τη συνταξιοδότηση – η οποία θεωρείται όλο και περισσότερο ως αυτο- φροντίδα.
Τούτου λεχθέντος, όπως αποκαλύπτει η έρευνα, το να μιλάμε για χρήματα μπορεί, να είναι άβολο για τους ανθρώπους. Τα χρήματα μπορεί να είναι ένα συναισθηματικά φορτισμένο θέμα, όπως ακριβώς η ψυχική υγεία και οι συζητήσεις για πολιτικές τακτικές.
Αλλά η ανατροφή των παιδιών έχει να κάνει με την εύρεση τρόπων αντιμετώπισης δύσκολων συζητήσεων!
Λοιπόν, από την τεχνολογία μέχρι τις οικονομικές ανησυχίες, τι πρέπει να κάνει ένας γονέας με μερικά από τα πιο τρομακτικά στιγμιότυπα του μέλλοντος;
Σκοπός είναι να μην πανικοβαλλόμαστε και να παρακολουθούμε βήμα το βήμα τα πράγματα, προστατεύοντας όσο μπορούμε τα παιδιά μας από πιθανούς κινδύνους που φέρνει η τεχνολογία. Την ίδια στιγμή ίσως σκεφτούμε και την πρόωρη συνταξιοδότηση ή την βραχύβια ανάπαυση.
Αυτό που μπορεί κάποιος να κάνει προς τους γονείς που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στην αλλαγή, είναι να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες και τους νέους τρόπους με τους οποίους διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία, έτσι ώστε ο φόβος για το άγνωστο να μην τα εμποδίζει να μάθουν.
Είναι αλήθεια ότι μπορεί να χαθεί η διαπροσωπική επαφή. Από όλα τα πράγματα στη μελέτη, αυτό φοβίζει περισσότερο. Οι σχέσεις θεραπεύονται και ο χρόνος που αφιερώνει κανείς στη φύση είναι αναζωογονητικός και καθαρτικός –αλλά υπάρχει κίνδυνος αυτό να αντικατασταθεί από μια τεχνολογική «σύνδεση.
Τελικά, το μέλλον μπορεί να φαίνεται τρομακτικό και ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες, είναι αρκετά έγκυρες, γνωρίζουμε επίσης ότι οι άνθρωποι προσαρμόζονται, όταν αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν έναν νέο κανόνα.
Εκείνο όμως που όλοι βλέπουν είναι ότι οι θέσεις εργασίας και το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας είναι πιο αβέβαια, επομένως δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση και όχι στην «ευτυχία».
Τέλος, οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν κοινωνικές, ικανότητες για συνεργασία, ενώ τα βοηθούν να διαχειριστούν τον ρόλο της τεχνολογίας στη ζωή τους, χρησιμοποιώντας την για να αυξήσουν τη γνώση και την ανθρώπινη σύνδεση αντί για απομόνωση.