Παίξτε με το φως στο πιο απαράμιλλο χριστουγεννιάτικο σκηνικό του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος

Παίξτε με το φως και το χρώμα στο πιο απαράμιλλο χριστουγεννιάτικο σκηνικό

Τέσσερις εντυπωσιακές φωτεινές εγκαταστάσεις κορυφαίων Ελλήνων και  ξένων δημιουργών παρουσιάζονται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνθέτοντας για μία ακόμη χρονιά ένα απαράμιλλο χριστουγεννιάτικο σκηνικό.

Κάντε τη χειμωνιάτικη βόλτα σας στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, στην ονειρική ατμόσφαιρα του Θόλου, του Ξέφωτου, του Πευκώνα και των Φυτεμένων Δωμάτων, ανακαλύψτε την ελευθερία του παιχνιδιού για όλες τις ηλικίες και εξερευνήστε τα όρια μεταξύ φωτός, χρωμάτων και κίνησης.

Ακολουθήστε τις φωτεινές διαδρομές του εμπνευσμένου από τη φυσική συμμετρία Aqueous της Jen Lewin στο Ξέφωτο. Παίξτε με τις διαδραστικές πλατφόρμες του, που είναι σχεδιασμένες για να ανιχνεύουν τις ανθρώπινες κινήσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγησή σας προς τον Πευκώνα, συναντήστε το Living Lantern των NEON και Frankie Boyle Studio, ένα κινητικό έργο που συνδυάζει φως, χρώμα και μορφή και χαρίζει μια ευεργετική ανάπαυλα διαλογισμού.

Αμέσως μετά, αφήστε τη λάμψη των πυγολαμπίδων του Firefly Field του Studio Toer να σας οδηγήσει στον Θόλο, εκεί όπου στο δικτύωμα του αιωρούνται εκατοντάδες κινούμενα σημεία φωτός.

Τέλος, περπατήστε στο μονοπάτι του Φάρου που φωτίζεται από τους τέλειους κύκλους του Crop Circles των Beforelight, οι οποίοι ξεπηδούν από τα Φυτεμένα Δώματα και βρίσκονται σε αντίθεση και, ταυτόχρονα, συνομιλούν με τη γεωμετρία του κτηρίου του ΚΠΙΣΝ.

Οι φωτεινές εγκαταστάσεις λειτουργούν καθημερινά 17.00 με 00.00 μέχρι τις 06/01/22. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Οι εγκαταστάσεις αναλυτικά:

Aqueous της Jen Lewin (Η.Π.Α.) (Ξέφωτο)

Το Aqueous αποτελείται από διαδοχικές διαδραστικές πλατφόρμες φώτων LED που σχηματίζουν φωτεινές διαδρομές. Στη διάρκεια της ημέρας, το γλυπτό αλλάζει χρώματα και αντανακλάσεις, αντικατοπτρίζοντας τον ουρανό και δημιουργώντας μια σουρεαλιστική ατμόσφαιρα. Τη νύχτα, το Aqueous ακτινοβολεί σε πλήρη φωτεινή διάδραση, περιβάλλοντας την ανθρώπινη δραστηριότητα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο.

Εμπνευσμένο από τη συμμετρία των φυσικών συστημάτων, το Aqueous είναι ένα από τα πρώτα γλυπτά επαναλαμβανόμενου μοτίβου που έχουν κατασκευαστεί σε τέτοια κλίμακα. Αποτελούμενο από εκατοντάδες διαδραστικές πλατφόρμες, το γλυπτό μπορεί να εγκατασταθεί με πολλές διαφορετικές διαρρυθμίσεις. Κάθε πλατφόρμα ελέγχεται από κώδικα που έχει γράψει η καλλιτέχνης Jen Lewin, που της επιτρέπει να ανιχνεύει κάθε μεμονωμένη ανθρώπινη αλληλεπίδραση, αλλά και να συνδέει τις πλατφόρμες μεταξύ τους, σχηματίζοντας διασυνδεδεμένες διαδρομές φωτεινών εφέ.

Living Lantern των NΕΟΝ και Frankie Boyle Studio (Ηνωμένο Βασίλειο) (Πευκώνας)

Το Living Lantern (Ζωντανό Φανάρι) αντιπροσωπεύει τη δεκτικότητα της ανθρωπότητας και την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε και να συνεργαζόμαστε όταν αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Αυτή η κινητική φωτεινή εγκατάσταση διαθέτει μια δυναμική εξωτερική μεμβράνη υψηλής ευαισθησίας στον άνεμο, η οποία ανοίγει και κλείνει, φιλτράροντας το φως που εκπορεύεται από τον πυρήνα της. Τα φανάρια (lanterns) συμβολίζουν οικουμενικά το φως, την καθοδήγηση, την υπερβατικότητα. Σε διάφορους πολιτισμούς θεωρούνται σύμβολα αγάπης, σοφίας και διαφωτισμού.

Το Living Lantern προσφέρει μια αίσθηση ελπίδας και χαράς, ενεργοποιώντας με μοναδικό τρόπο τον δημόσιο χώρο. Συνδυάζοντας φως, χρώμα και μορφή, προκαλεί μια αισθητηριακή εμπειρία σύνδεσης του ατόμου με τα συναισθήματά του και μας προσφέρει μια ευεργετική ανάπαυλα διαλογισμού.

Η μνημειώδης κατασκευή μετεξελίσσεται διαρκώς, προσαρμοζόμενη στα φυσικά στοιχεία, τη δύναμη των οποίων δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Ο άνεμος τροφοδοτεί οργανικές κινήσεις που με τη σειρά τους «ζωντανεύουν» την εγκατάσταση. Τη νύχτα, η οπτική εμπειρία ενισχύεται από κινούμενες φωτεινές ακολουθίες που πλημμυρίζουν τον χώρο με έναν χείμαρρο χρωμάτων. Η υποβλητική μεταμόρφωση του φαναριού προσελκύει από μακριά τους επισκέπτες, με αποτέλεσμα μια εντονότερη και διαρκή συναισθηματική σύνδεση των ανθρώπων με τον περιβάλλοντα χώρο.

Firefly Field του Studio Toer (Ολλανδία) (Θόλος)

Το Firefly Field (Πεδίο Πυγολαμπίδων) είναι εμπνευσμένο από τις πυγολαμπίδες που φωσφορίζουν στο σκοτάδι χάρη στη βιοφωταύγεια. Χρησιμοποιώντας εκατοντάδες αιωρούμενα σημεία φωτός, το Studio Toer δημιουργεί έναν φωτεινό θόλο που προσομοιώνει τις κινήσεις των νυχτόβιων πυγολαμπίδων. Η φαινομενικά μινιμαλιστική διάταξη είναι στην πραγματικότητα φώτα LED μέσα σε διαφανείς κάψουλες. Η ελάχιστα ορατή κατασκευή από μεταλλικές ράβδους και μικρούς κινητήρες δημιουργεί έναν παράδεισο απρόβλεπτων φώτων που κινούνται με φυσικότητα στο δικτύωμα του Θόλου από πάνω μας. Η εγκατάσταση επανασχεδιάστηκε ειδικά για την παρουσίασή της στο ΚΠΙΣΝ.

Crop Circles των Beforelight (Ελλάδα) (Φυτεμένα Δώματα)

Στο μονοπάτι που οδηγεί στον Φάρο, στα Φυτεμένα Δώματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, οι Beforelight εγκαθιστούν μια σειρά από τέλειους φωτεινούς κύκλους οι οποίοι έρχονται σε αντίθεση αλλά και συνομιλούν με την αυστηρή γεωμετρία του κτηρίου του ΚΠΙΣΝ. Καθώς οι κύκλοι βρίσκονται μέσα στην πυκνή βλάστηση των Φυτεμένων Δωμάτων, δημιουργούν έναν διάλογο με τη φύση αλλά και ένα ιδιαίτερο χειμερινό τοπίο που παραπέμπει στα αγρογλυφικά (crop circles), το οποίο ζωντανεύει ο επισκέπτης με το πάτημα ενός κουμπιού. Το έργο έχει ξαναπαρουσιαστεί στο ΚΠΙΣΝ τα Χριστούγεννα του 2017 και του 2018.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Φωτεινές Εγκαταστάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος – ΚΠΙΣΝ
Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα

Από 1/12/2021 – 6/1/2022 και ώρες 17.00 – 00.00