Πανελλαδικές: Δύο εγκύκλιοι στα σχολεία για να ενημερωθούν και να επιλέξουν οι μαθητές

Με το παλιό ή το νέο σύστημα; Ποιο είναι περισσότερο επωφελές για τους μαθητές; Έχουν όλοι το δικαίωμα να επιλέξουν ένα από τα δύο; Σιγά σιγά αρχίζουν να δίνονται οι απαντήσεις από το υπουργείο, αφού σήμερα τα σχολεία έλαβαν τις δύο εγκυκλίους που αφορούν τα δύο συστήματα εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Τα χαρακτηριστικά των 2 συστημάτων

Ευθύς εξαρχής πρέπει να τονίσουμε ότι τα δύο συστήματα (παλαιό/νέο) έχουν διαφορετική εξεταστέα ύλη, διαφορετικό ποσοστό θέσεων για κάθε σύστημα, διαφορετικό τρόπο υπολογισμού μορίων κ.λπ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του ΝΕΟΥ συστήματος είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για όλους τους υποψηφίους, η Κοινωνιολογία για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές και η επιλογή ΜΟΝΟ 1 επιστημονικού πεδίου.

Αντίθετα βασικά χαρακτηριστικά του ΠΑΛΑΙΟΥ συστήματος είναι η Νεοελληνική Γλώσσα για όλους τους υποψηφίους, τα Λατινικά για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, η δυνατότητα επιλογής 1 ή 2 πεδίων με 4 ή 5 μαθήματα.

Φέτος θα ισχύσει για πρώτη φορά το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και συνεπώς οι μαθητές της Γ΄ λυκείου αλλά και οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών, πρέπει να έχουν γνώση όλων των λεπτομερειών .

Οι αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις

Οι μαθητές θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι τις αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις θα τις καταθέσουν τον Μάρτιο, μια διαδικασία υποχρεωτική κάθε χρόνο. Εκτιμάται ότι ο κύριος όγκος των υποψηφίων θα δώσει εξετάσεις με το νέο σύστημα, ενώ οι παλιοί απόφοιτοι- θα δώσουν εξετάσεις με όποιο σύστημα θελήσουν (παλιό ή νέο).

Όσοι απόφοιτοι δικαιούνται να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση το 2020, αυτοί υποβάλλουν κατευθείαν μηχανογραφικό δελτίο τον Ιούνιο του 2020. Από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και εφεξής (δηλαδή από τις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2020 και εφεξής), η εισαγωγή των υποψηφίων (μαθητών και αποφοίτων Λυκείου) στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα γίνεται μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ μόνο με το νέο σύστημα.

Ακολουθούν οι δύο εγκύκλιοι

Η εγκύκλιος για το Νέο σύστημα

Η εγκύκλιος για το Παλιό σύστημα