Πανελλήνιες: 10 συμβουλές για να διαχειριστείς το άγχος σου

H αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλήνιες 2021 ξεκίνησε και αδιαμφισβήτητα αυτές οι εξετάσεις  αποτελούν μια από τις πιο αγχωτικές και ψυχοφθόρες διαδικασίες για τους μαθητές .

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να διαχειριστούν το άγχος των μαθητών και να σταθούν στο πλάι τους;

1. Συζητήστε με ερωτήσεις ανοικτού τύπου

Οι ερωτήσεις κλειστού τύπου είναι ερωτήσεις που οδηγούν συχνά σε αδιέξοδο, καθώς επιδέχονται μονολεκτικες απαντήσεις, ή ένα απλό ναι/ όχι.
Οι ερωτησεις ανοικτου τυπου βοηθούν το παιδί να οργανώσει καλύτερα τις σκέψεις του και να μιλήσει ανοικτά για όσα νιωθει.

2. Μάθετε πότε να παρεμβάλλετε σε μια προσωπική εξιστόρηση

Όταν το παιδί σας μιλάει, να είστε υπομονετικοί και να ακούτε. Εάν αισθάνεστε ότι η δικη σας ιστορία σας θα είναι χρήσιμη, ρωτήστε αν θα ήθελε να την ακούσει πρώτα.

3. Το σωστό timing είναι τα πάντα

Επιλέγοντας να ξεκινήσετε μια συζήτηση όταν το παιδί προσπαθεί να χαλαρώσει δεν είναι καλή ιδέα. Θα το βρει ενοχλητικό.

4. Μην πιέζετε μια συζήτηση

Ναι, μπορεί να είστε πρόθυμοι να ακούσετε τις σκέψεις του παιδιού σας, αλλά η συζήτηση μαζί του πρέπει να είναι φυσική και αβίαστη. Και σίγουρα όχι μια διάλεξη.

5. Μια συζήτηση δεν είναι διάλεξη

Προκειμένου να ενισχύσουμε τον δεσμό μας με το παιδί μας, πρέπει να εδραιώσουμε τον ρόλο μας ως ενεργός ακροατής. Εάν διακόψουμε τον παιδί μας όταν μιλάει για να το επικρίνουμε χάνουμε την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη μας απέναντί του.

6. Ακούστε με την πρόθεση να καταλάβετε

Οι περισσότεροι από εμάς είναι ακούμε με πρόθεση να απαντήσουμε. Ο στόχος σας ως γονέας είναι να ακούτε περισσότερα από όσα λέτε. Η σιωπή μπορεί να είναι δυσάρεστη, αλλά εάν μάθετε τηρείτε στιγμές σιωπής, τότε σίγουρα θα γίνετε ένας πιο προσεκτικός ακροατής.

7. Μην μειώνετε ή γελοιοποιείτε το παιδί

Θα χάσετε την εμπιστοσύνη του. Μόλις του κάνατε κήρυγμα λέγοντάς του ότι αυτό που έκανε/κάνει δεν είναι σωστο ή ότι δεν τα πήγε καλά σε κάποιο μάθημα, το παιδί σας αυτόματα πλέον θα είναι διστακτικό να μοιραστεί πράγματα μαζί σας.

8. Αφήστε το παιδί σας να μοιραστεί τη γνώμη του

Δοκιμάστε να δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του παιδιού σας και θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε τις απόψεις του.

9. Μην βιάζεστε να πάρετε απάντηση

Εάν το παιδί σας χρειάζεται το χρόνο του να απαντήσει, μην το πιέζετε.

10. Μην κάνετε υποθέσεις

Όταν βιαζόμαστε και κάνουμε υποθέσεις, δείχνουμε στο παιδί μας ότι δεν το εμπιστευόμαστε. Ακόμα κι αν γνωρίζουμε τα γεγονότα, είναι ακόμα καλύτερο να του δώσουμε την ευκαιρία να μιλήσει εκείνο γι’ αυτά.

Πηγή:

Traumahelpgr