Πανικός σε σχολεία της Καλαμάτας και του Ευόσμου – Εντοπίστηκαν κρούσματα ψώρας

Αναστάτωση και πανικός προκλήθηκε στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας καθώς εντοπίστηκαν δυο κρούσματα ψώρας σε μαθητές, με αποτέλεσμα να κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να γίνει απολύμανση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ελευθερία” ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καλαμάτας, Παύλος Κλάδης, επιβεβαίωσε τα δύο περιστατικά, λέγοντας ότι τα παιδιά είναι αδελφάκια – ενώ παρέμβαση είπε ότι έγινε και στο σπίτι της οικογένειας, γιατί συμπτώματα παρουσίασαν και η μητέρα με τη γιαγιά. Τα δύο αδελφάκια εντοπίστηκαν και το Δεκέμβριο με ψώρα, χωρίς και τότε να εντοπιστεί κάποιο άλλο κρούσμα στο σχολείο. Και επειδή επανεμφανίστηκε (η εξέταση στο νοσοκομείο επιβεβαίωσε πως πρόκειται για ψώρα) θα μείνουν για λίγες μέρες μακριά από το σχολείο, ενώ οι απολυμάνσεις έγιναν για προληπτικούς λόγους αναφέρει το eleftheriaonline.gr.

Κρούσματα ψώρας και σε σχολεία του Δ. Ευόσμου – Κορδελιού

Ο εφιάλτης της ψώρας επεστρεψε εκ νέου σε σχολεία του Δ. Ευόσμου -Κορδελιού και έτσι θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες απολύμανσης. Πρόκειται για  το τρίτο περιστατικό εμφάνισης ψώρας σε σχολείο του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου τους τελευταίους τρεις μήνες. Το τελευταίο περιστατικό μάλιστα είχε σημειωθεί  την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρο Κόπτση, σήμερα κρούσμα ψώρας εντοπίστηκε σε μαθητή του 2ου Γυμνασίου Κορδελιού, καθώς και σε έναν ακόμα του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κορδελιού. Αμέσως δόθηκε εντολή από τη δημοτική αρχή να κλείσουν τα δύο σχολεία και να ξεκινήσουν εργασίες απολύμανσης, προκειμένου τα μικρόβια να μην αναπτυχθούν περαιτέρω και προσβάλουν και άλλους μαθητές. Μαζί με τα δύο παραπάνω σχολεία κλειστά μέχρι την Παρασκευή θα μείνουν κλειστά και θα γίνουν και σε αυτά εργασίες απολύμανσης και το 2ο Λύκειο Κορδελιού, το οποίο συστεγάζεται με το 2ο Γυμνάσιο Κορδελιού, καθώς και το 13ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κορδελιού, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, στις δηλώσεις του στο ethnos.gr σημειώνοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το γεγονός, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.  Σε ό,τι αφορά τα απανωτά κρούσματα σε σχολεία του δήμου του, ο ίδιος υποστήριξε ότι πρόκειται καθαρά για τυχαίο γεγονός. «Δεν υπάρχει κάτι στην ατμόσφαιρα της περιοχής μας, ώστε να οφείλονται σε αυτό τα κρούσματα ψώρας. Άλλωστε, το μικρόβιο για την ψώρα δε υπάρχει στον αέρα, αλλά πάνω σε επιφάνειες. Τα απανωτά περιστατικά στο δήμο μας αποτελούν καθαρά σε τυχαία γεγονότα. Δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και δε θα υπάρξει οποιοσδήποτε κίνδυνος».

Τι είναι η ψώρα και ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Η ψώρα είναι μια μεταδοτική, δερματική πάθηση που προκαλείται από τα ακάρεα της ψώρας και προκαλεί έντονο κνησμό. Μεταδίδεται με στενή επαφή ή σε χώρους με συνθήκες διαβίωσης έντονου συνωστισμού όπως σχολεία, παιδικοί σταθμοί, κατασκηνώσεις.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η ψώρα δεν έχει καμία σχέση με την ψωρίαση που είναι αυτοάνοσο και μη μεταδοτικό νόσημα του δέρματος. Δεν έχει επίσης σχέση με τις ψείρες, τα παράσιτα που εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, κυρίως των παιδιών.

Τα ύποπτα συμπτώματα

  • Έντονη φαγούρα
  • Εξάνθημα ανάμεσα στα δάχτυλα, καρπούς, γόνατα, αγκώνες, μασχάλες, μέση, γλουτούς, γεννητικά όργανα, στήθη. Μοιάζουν με μικρά κόκκινα εξογκώματα σαν τσιμπήματα εντόμων. Στα βρέφη μπορεί να σχηματιστούν φουσκάλες με υγρό.
  • Οζίδια σε ορισμένες περιπτώσεις, στους ενήλικες

Πώς αντιμετωπίζεται

Η θεραπεία της ψώρας είναι απλή αλλά πρέπει να γίνεται με σχολαστικότητα. Περιλαμβάνει επάλειψη ολόκληρου του σώματος με ειδική αντιψωριακή λοσιόν. Εκτός από τη θεραπεία που κάνει το άτομο που έχει προσβληθεί, πρέπει να κάνουν και τα άλλα μέλη της οικογένειας για το ίδιο διάστημα. Επίσης πρέπει να πλυθούν σε υψηλές θερμοκρασίες όλα τα κλινοσκεπάσματα