Παπαευαγγέλου: “2 εβδομάδες μετά το άνοιγμα των Δημοτικών μόλις 0,1% των τμημάτων είναι σε αναστολή”

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία του ιού στη χώρα αναφέρθηκε στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  και την πορεία των κρουσμάτων που καταγράφονται στις σχολικές μονάδες λέγοντας τα εξής “

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όσο διαρκεί η πανδημία, όσο έχουμε διασπορά του ιού στην κοινότητα, θα υπάρχουν και κρούσματα σε μαθητές και σε εκπαιδευτικούς. Για αυτό άλλωστε και από το περασμένο φθινόπωρο η Επιτροπή μας συνέταξε ένα αναλυτικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες.

Όμως τα παιδιά, όλων των βαθμίδων, έχουν αποδείξει ότι τηρούν τα μέτρα προφύλαξης με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Άλλωστε, σήμερα δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων μόλις 0,1% των τμημάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι σε αναστολή.

Αναφορικά με τις «κόκκινες» περιοχές, δηλαδή τις περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, η Επιτροπή μας εισηγήθηκε να λειτουργήσουν μόνο τα Γυμνάσια, ενώ τα Λύκεια θα παραμείνουν κλειστά, με τους μαθητές τους να συνεχίζουν την τηλεκπαίδευση.

Είναι σαφές ότι πρέπει να κυριαρχήσει η κοινή λογική. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι προς το παρόν ελεγχόμενο και συνεπώς, αν τηρήσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και την αποφυγή συγχρωτισμού, θα καταφέρουμε να αποφύγουμε σημαντική αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα και να κρατήσουμε την καμπύλη των κρουσμάτων χαμηλά.

Υπ. Παιδείας: Αυτή είναι η λίστα με τα κλειστά σχολεία και τάξεις σε όλη την Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

Η πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας όπου αναρτώνται τα σχολεία και τα τμήματα σχολείων όπου αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία τους λόγω κρουσμάτων επανενεργοποιήθηκε και μπορείτε να τη δείτε εδώ

Υπενθυμίζεται πως βάσει πρωτοκόλλου προβλέπεται η αναστολή λειτουργίας τμημάτων για 14 ημέρες σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος μαθητή ή εκπαιδευτικού που ανήκει στο τμήμα.

Για την αναστολή λειτουργίας συνολικά της σχολικής μονάδας απαιτούνται τουλάχιστον 3 μη σχετιζόμενα μεταξύ τους κρούσματα, ενώ σε περίπτωση κρούσματος σε εκπαιδευτικού που διδάσκει σε περισσότερα από ένα τμήμα, γίνεται εκτίμηση κινδύνου βάσει της ιχνηλάτησης των στενών επαφών του κρούσματος.