Πάσχα στο χωριό με self tests μελετά η κυβέρνηση – διαφωνίες λοιμωξιολόγων

Την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων θα προτείνει η κυβέρνηση για τις ημέρες του Πάσχα στους επιστήμονες, οι οποίοι επιθυμούν τις δύο επόμενες εβδομάδες να διαφανούν οι επιπτώσεις της άρσης των μέτρων με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των Λυκείων, ευελπιστώντας ότι η διασπορά θα ανακοπεί και το σύστημα Υγείας της χώρας κάπως θα αποσυμπιεστεί.

Προϋπόθεση, λοιπόν, για το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων είναι να έχει μπει η πορεία της πανδημίας σε μια θετική τροχιά και να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Πάντως, στο «παιχνίδι» της άρσης και αυτού του μέτρου μπαίνουν ξανά τα self tests, χωρίς να είναι ακόμα σαφής ο ακριβής της τους ρόλος. Ενδεχομένως να ζητείται αρνητικό self test σε περίπτωση ελέγχου στις πύλες εξόδου του νομού.

Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν έως την Παρασκευή 23/4.

Δεν είναι, όμως, όλοι οι ειδικοί σύμφωνοι με το «Πάσχα στο χωριό».

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6, o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε τη σημασία της συνέχισης της τήρησης των μέτρων, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας:

“Στα 250.000 selt test που έγιναν το σαββατοκυριάκο και τη Δευτέρα βρέθηκαν περίπου 600 ασυμπτωματικοί, πράγμα που δείχνει ότι οι πιθανότητες να κολλήσουν αυτοί οι άνθρωποι άλλους είναι πολύ μεγάλες. Θα βρούμε από αυτούς και άλλους από την ιχνηλάτηση”, πρόσθεσε και είπε πως θα δούμε αποσυμπίεση στις ΜΕΘ προς το τέλος του μήνα.

Αναφορικά με το Πάσχα σημείωσε ότι θα προτιμούσε “να μην κάνουμε στο χωριό γιατί θα ήταν καλό να κάνουμε ένα καλό καλοκαίρι, να μην γκρεμίσουμε αυτό που θα έχουμε χτίσει έως τότε, να το διατηρήσουμε και να το στερεώσουμε”.