Πάτρα: Σε καταστροφική και κεραυνοβόλο λοίμωξη από ιό ή μικρόβιο αποδίδεται ο θάνατος της 8χρονης Μαρίας

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές η άτυχη 8χρονη Μαρία υπέστη ισχαιμία του εγκεφαλικού στελέχους, εξαιτίας κακής κυκλοφορίας. Η τρομερή αυτή κατάσταση προχώρησε με ραγδαίο ρυθμό, παρότι το παιδί υποβαλλόταν στην ενδεδειγμένη θεραπεία. Το αίτιο που την προκάλεσε ήταν κάποιος ιός, μικρόβιο ή μύκητας αναφέρει σε δημοσίευμά του το Ethnos.gr

Το κορίτσι μεταφέρθηκε αρχικά στο «Καραμανδάνειο» πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, με 38,5 πυρετό. Οι γιατροί είπαν στους γονείς να την πάρουν στο σπίτι και να την ξαναφέρουν εφόσον ο πυρετός συνεχιζόταν επί τρεις μέρες. Την επομένη, το παιδί επανήλθε στο νοσοκομείο και αποφασίστηκε η εισαγωγή και η έναρξη της θεραπείας.

Τα ευρήματα έδειχναν πνευμονία

Η ακτινογραφία θώρακα έδειξε ευρήματα (πνευμονία), αλλά η διάθεση του παιδιού και η γενική του εικόνα έδειχνε πως δεν υπήρχε σοβαρό πρόβλημα. Η κατάσταση άλλαξε δραματικά τη Μεγάλη Τρίτη, όταν το παιδί εμφάνισε σπασμούς. Διασωληνώθηκε και υποβλήθηκε σε ειδική εξέταση, η οποία έδειξε ενδοκράνια πίεση.

Σήμανε συναγερμός και το παιδί διακομίστηκε επειγόντως στο Πανεπιστημιακό του Ρίου και εισήχθη στην εντατική. Οι γιατροί και των δύο νοσοκομείων κάνουν λόγο για κατάρρευση του ανοσοποιητικού του, εξαιτίας παθολογικού αιτίου. Αυτός ήταν και ο λόγος που ζητήθηκε ιατροδικαστική γνωμάτευση, η οποία έγινε χθες.

Απαιτούνται, ωστόσο, μία σειρά από καλλιέργειες, προκειμένου να εντοπιστεί ο παθογόνος παράγοντας ο οποίος προκάλεσε την απορρύθμιση του ανοσοποιητικού, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν όταν η μικρή παρουσίασε πυρετό και οι γονείς της την πήγαν στο Καραμανδάνειο. Έπειτα από λίγες μέρες, η 8χρονη έπεσε σε κώμα, την ημέρα των γενεθλίων της, μάλιστα.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, οι ιθύνοντες ιατροί χωρίς να κάνουν επίσημη δήλωση ωστόσο, επεσήμαναν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο, ένα παιδί 8 ετών, που κατά τα άλλα έχει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, να καταλήξει από γρίπη.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων και Εφήβων Ρίου Ανδρέας Ηλιάδης, μιλώντας στο best.gr τόνισε από την πρώτη στιγμή την προσοχή την οποία έδειξαν τόσο οι ίδιοι στο περιστατικό και τις ενδεδειγμένες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, όσο και την προσοχή που πρέπει να επιδείξουν τα μέσα ενημέρωσης στη διαχείριση των πληροφοριών.

Η οικογένεια του μικρού παιδιού εμφανίζεται να αναζητά ευθύνες από το Καραμανδάνειο νοσοκομείο Παίδων και όχι τόσο από τη ΜΕΘ του παιδιατρικού στο Ρίο, όπου το παιδί μεταφέρθηκε εσπευσμένα και όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια -σύμφωνα και με το διευθυντή της ΜΕΘ στο Ρίο – εγκεφαλικά νεκρό.

Τονίζεται δε πως έχει ζητηθεί ιατροδικαστική παρέμβαση και νεκροψία – νεκροτομή, για να διαπιστωθούν τα αίτια, που οδήγησαν στο θάνατό της 8χρονης Μαρίας.

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Καραμανδάνειο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου νοσηλεύτηκε το άτυχο κοριτσάκι πριν καταλήξει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, και προειδοποιεί ότι λόγω αυτών των ελλείψεων θα κινδυνεύσουν κι άλλα παιδιά. Επιπλέον, η ΠΟΕΔΗΝ προσθέτει ότι θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου του 8χρονου κοριτσιού με ιατροδικαστική έκθεση και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες όπου υπάρχουν. Το πόρισμα πρέπει να εκδοθεί άμεσα για να μην επικρέμονται κατηγορίες προς πάσα κατεύθυνση, με απόλυτο σεβασμό στους γονείς του τραγικού κοριτσιού και του προσωπικού του νοσοκομείου.