Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την άμεση έκδοση πορίσματος για το θάνατο της 8χρονης από γρίπη στην Πάτρα

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό του θανάτου ενός 8χρονου κοριτσιού από τον ιό της γρίπης Η1Ν1 χθες τα ξημερώματα στην Πάτρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Καραμανδάνειο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου νοσηλεύτηκε το άτυχο κοριτσάκι πριν καταλήξει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, και προειδοποιεί ότι λόγω αυτών των ελλείψεων θα κινδυνεύσουν κι άλλα παιδιά.

Επιπλέον, η ΠΟΕΔΗΝ προσθέτει ότι θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου του 8χρονου κοριτσιού με ιατροδικαστική έκθεση και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες όπου υπάρχουν. Το πόρισμα πρέπει να εκδοθεί άμεσα για να μην επικρέμονται κατηγορίες προς πάσα κατεύθυνση, με απόλυτο σεβασμό στους γονείς του τραγικού κοριτσιού και του προσωπικού του νοσοκομείου.

«Το Καραμανδάνειο Παιδιατρικό Νοσοκομείο εξυπηρετεί τα παιδιά του πληθυσμού αναφοράς της 6ης ΥΠΕ (Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο, νησιά Ιονίου. Από την Καλαμάτα μέχρι τα Ιωάννινα, τη μεγαλύτερη σε έκταση ΥΠΕ της χώρας), όμως αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως ένα μικρό περιφερειακό νοσοκομείο σε χρηματοδότηση και στελέχωση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο αντιμετωπίζει παιδιά από μίας ημέρας έως 16 ετών και στηρίζει το σύνολο των Μονάδων Νεογνών και των Παιδιατρικών κλινικών των Νοσοκομείων της 6ης ΥΠΕ. Το έτος 2016 προσήλθαν στα επείγοντα 60.000 παιδιά. Έγιναν 6.000 εισαγωγές και 1.700 χειρουργεία. Όλα τα χειρουργικά περιστατικά παιδιών της 6ης ΥΠΕ αντιμετωπίζονται στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο (ορθοπεδικά, παιδοχειρουργικά, παιδοουρολογικά και παιδο-ΩΡΛ). Είναι το μόνο Νοσοκομείο στην 6η ΥΠΕ που διαθέτει Παιδοχειρουργική Κλινική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, τραγικές είναι οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή παιδιών. Δεν διαθέτει κανέναν παιδοκαρδιολόγο, παρά το γεγονός ότι εξυπηρετεί χιλιάδες παιδιά και εκτελεί το σύνολο των παιδοχειρουργικών επεμβάσεων. Δεν διαθέτει κανέναν παιδοοφθαλμίατρο και τα μηχανήματα εκατομμυρίων ευρώ σκουριάζουν εδώ και αρκετό καιρό. Τα παιδιά για τις απαραίτητες εξετάσεις του σχολείου τους, αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιώτες ιατρούς. Δεν διαθέτει κανέναν παιδοογκολόγο γι’ αυτό και δεν γίνονται οι χημειοθεραπείες και οι γονείς αναγκάζονται να πηγαίνουν τα παιδιά στα Νοσοκομεία Παίδων της Αττικής. Δεν διαθέτει κανέναν παιδοδοντίατρο.

«Δυστυχώς ένα νοσοκομείο που χρειάστηκε να το επισκεφτούν σχεδόν όλες οι οικογένειες με άρρωστα παιδιά της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων, καταρρέει. Η κάλυψη σε γιατρούς είναι κάτω του ορίου ασφαλείας», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.