Πλούσιο και πολυσυλλεκτικό το νέο πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσίασε το φετινό καλλιτεχνικό της πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων. Το πρόγραμμα συνοπτικά διαμορφώνεται ως εξής:

Ο κορυφαίος Νοτιοαφρικανός εικαστικός και σκηνοθέτης , Γουίλιαμ Κέντριτζ, γνωστός για τους αγώνες του κατά του απαρτχαϊντ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του στη σκηνή, παρουσιάζει (22-25/11) την θεατρική εκδοχή της εικαστικής του εγκατάστασης « Refuse the hour”, μια όπερα δωματίου , για τον παναδαμάτορα χρόνο, σε συμπαραγωγή με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Ο Γάλλος δραματουργός Ζοέλ Πομερά, από τους πλέον σημαντικούς πολιτικούς συγγραφείς και σκηνοθέτες, ανεβάζει τη «Μεγάλη και θαυμαστή Ιστορία του Εμπορίου», μια παράσταση για το τέλος των ιδεολογιών, τα όρια της ηθικής, την χαμένη ουσία του ευρωπαϊκού πολιτισμού, σε κείμενα και σκηνοθεσία του ίδιου (28-31/3/2013).

Η γνωστή στο ελληνικό κοινό, φλαμανδική ομάδα tgSTAN με τους «Παραθεριστές» του Μαξίμ Γκόρκι, έργο πολυπρόσωπο, σπάνια παιγμένο (27/11-1/12), η βρετανική ομάδα Cheek by Jowl, με την πιο τολμηρή ερωτική τραγωδία της Αναγέννησης «Κρίμα που είναι πόρνη», του Τζων Φορντ σε σκηνοθεσία Ντόκλαν Ντόνελαν σε μια ροκ ριμιξ εκδοχή, υπό τους ήχους ποπ και ντίσκο μουσικής, «ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ , σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, με τη Στεφανία Γουλιώτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι κάποιες από τις θεατρικές παραστάσεις που διανθίζουν το πρόγραμμα της Στέγης .

Επίσης δυνατά «χαρτιά» του προγράμματος αποτελούν οι δύο εκθέσεις που φιλοξενεί εφέτος η Στέγη: η αναδρομική πολυθεματική έκθεση του φωτογράφου της μόδας Χέλμουτ Νιούτον (από τις 13/11), μέσα από 180 έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες του , ανάμεσα στις οποίες και τα θρυλικά γυμνά του, ύψους πάνω από 2 μ. ( η έκθεση παρουσιάστηκε πρώτη φορά την περασμένη χρονιά στο Γκραν Παλαί του Παρισιού). Ενώ ο Μπομπ Γουίλσον (εκτός από την Οδύσσεια του στο Εθνικό Θέατρο) κάνει ακόμα πιο έντονη την παρουσία του εφέτος στην Αθήνα, με την έκθεση 56 βίντεο -πορτρέτων διάσημων ηθοποιών, συγγραφέων, χορευτών, που σκηνοθέτησε από το 2004-2009, σαν ένα δικό του σχόλιο στην ιστορία της προσωπογραφίας. Η Ιζαμπέλ Υπέρ μεταμορφώνεται σε Γκρέτα Γκαρμπο, η Καρολίνα του Μονακό παραπέμπει σε κομψότητα στην Γκρέης Κέλλυ ως πρωταγωνίστρια στο «Σιωπηλό μάρτυρα», ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ δέχεται τα βέλη όπως τον Άγιο Σεβαστιανό, η Σάλμα Χάγιεκ, η Ζαν Μορώ, η Γουιόνα Ράιντερ , σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας , όλοι περιορισμένοι σε μια ανεπαίσθητη κίνηση , υπό τους ήχους μουσικής του Λου Ρηντ, Νινο Ρότα, Τομ Γουέητς.

Η μουσική έχει μεγάλη θέση στο πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, με επίκεντρο το αφιέρωμα στον Τζων Γκέητζ και αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννησή του .

Ανάμεσα στις φετινές εκδηλώσεις χορού, ξεχωρίζει ο φημισμένος βρετανός χορευτής Ακράμ Καν, με ένα φανταστικό ταξίδι επιστροφής στην πατρίδα του, το Μπαγκλαντές, στη παράσταση “Desh”, που στην βεγγαλική γλώσσα σημαίνει «πατρίδα».

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Λεωφόρος Συγγρού 107-109,
210 900 5 800,