Ποια παιδιά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης; Τι γίνεται αν νοσούν με κορωνοϊό;

Ποια παιδιά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης; Τι γίνεται αν νοσούν με κορωνοϊό;

Aπό την 1η Οκτωβρίου, το εμβόλιο της γρίπης συνταγογραφείται και μέσω της συνταγογράφησης δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό μητρώο το οποίο είναι πολύτιμο εργαλείο για την πληροφόρηση σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη στη χώρα μας.

H Μαρία Θεοδωρίδου, καθηγήτρια παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μας εξηγεί πότε, ποιοι και πώς θα προχωρήσουμε σε εμβολιασμό κατά της γρίπης φέτος.

“Τους χειμερινούς μήνες έχουμε την κυκλοφορία πολλών αναπνευστικών ιών, του ιού της γρίπης και εδώ και δύο χρόνια έχουμε και τη συν- κυκλοφορία του ιού Covid.
Από την αρχή υπήρξε μία μεγάλη ανησυχία για το ποια μπορούσε να είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των δύο λοιμώξεων: Μεταξύ του ιού της γρίπης και του ιού Covid.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε μία σαφή γνώση σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει η μία λοίμωξη την άλλη. Όμως, γνωρίζουμε ότι την περσινή χρονιά είχαμε την ευτυχία, η κινητικότητα του ιού της γρίπης στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αλλά και πανευρωπαϊκά, να είναι εξαιρετικά χαμηλή, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην εφαρμογή με μεγάλη πειθαρχία των μέτρων ατομικής υγιεινής, την αποφυγή του συνωστισμού και γενικά του συγχρωτισμού, των ταξιδιών και όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί για την Covid.

Επιδημιολογικά, η γρίπη κορυφώνεται τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο – Μάρτιο. Επομένως τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη, θα πρέπει να είναι ήδη ανοσοποιημένα από το Νοέμβριο, για αυτό και έχει επιλεγεί η περίοδος αυτή για την έναρξη του εμβολιασμού κατά της γρίπης.

Πότε να κάνουμε το εμβόλιο κατά της γρίπης

Ξέρουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο είναι διαφορετικό. Ο ιός γενικά της γρίπης υφίσταται ήπιες ή πιο έντονες μεταλλάξεις, γεγονός που τον κάνει κάθε χρόνο να είναι λίγο ή περισσότερο διαφορετικός.

Και για αυτό το λόγο, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε χρόνο δίνεται ο τύπος των εμβολίων που πρέπει να παρασκευαστούν και να εφαρμοστούν στους πληθυσμούς των πολιτών μας.

Φέτος, τα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι τετραδύναμα. Δηλαδή περιέχουν δύο στελέχη Α -Victoria που είναι Η1Ν1 και το Cambodian Η3Ν2- και δύο στελέχη Β τα οποία είναι το Wisconsin και το Phuket. Αυτά θα είναι και τα εμβόλια που θα χρησιμοποιήσουμε.

Να υπενθυμίσω ότι οι δόσεις των εμβολίων είναι 1, ενδομυϊκή και ο εμβολιασμός, και εδώ θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί: Δεν παρεμβαίνει στο σχήμα των εμβολιασμών των υπολοίπων εμβολίων. Δηλαδή δεν υφίστανται συστάσεις για τήρηση μεσοδιαστημάτων μεταξύ εμβολίων.

Ο κεντρικός Οργανισμός, ο CDC και γενικά όλοι οι επιστημονικοί φορείς, έχουν διατυπώσει με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κορονοϊού, εμβόλιο που έχουμε αυτή τη χρονιά να κάνουμε είτε ως συμπλήρωμα των αρχικών δόσεων, είτε ως τρίτη δόση, καθώς και με άλλα εμβόλια για διάφορες λοιμώξεις, παραδείγματος χάριν, του πνευμονιόκοκκου.

Όποιος, λοιπόν, πρέπει να εμβολιαστεί για την γρίπη δεν θα πρέπει να κάνει ένα «χρονολογικό σταυρόλεξο» για τον εμβολιασμό του σε σχέση με τα άλλα εμβόλια. Μπορεί και την ίδια ημέρα ή την επόμενη, μετά από δύο ημέρες, τρεις ημέρες, αυτά που ακούγονται μετά από δεκαπέντε ή μετά από είκοσι τρεις ημέρες δεν ευσταθούν επιστημονικά.

Ομάδες προτεραιότητας

Να θυμίσουμε ότι υπάρχουν οι ομάδες κατά προτεραιότητα που πρέπει να εμβολιαστούν και είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου λόγω επιπλοκών από τη λοίμωξη του ιού της γρίπης.

Εν τάχει θα σας τις υπενθυμίσω, είναι ένα παλιό εμβόλιο, όλοι το ξέρουν, άρα χωρίς δισταγμούς το εφαρμόζουν: Είναι η ομάδα των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, είναι παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών και ενήλικες με υποκείμενα προβλήματα όπως χρόνια προβλήματα από όλα τα συστήματα, αναπνευστικό, κυκλοφορικό, ανοσοανεπάρκειες κλπ.

Υπάρχει η μεγάλη ομάδα των εγκύων γυναικών που είναι πλέον διευκρινισμένο ότι προστατεύεται και η ίδια η έγκυος και το κύημα και το νεογνό μετά με τον εμβολιασμό, καθόλη τη διάρκεια της κύησης. Δεν υπάρχει δηλαδή ξεχωριστό τρίμηνο που να συστήνεται ο εμβολιασμός της εγκύου.

Άτομα με παθολογική παχυσαρκία είτε ενήλικες, είτε παιδιά. Βλέπουμε ότι η παχυσαρκία, όπως και για τον εμβολιασμό για την Covid, και για τη γρίπη αποτελεί έναν εξαιρετικά επιβαρυντικό παράγοντα.

Έχουμε παιδιά που παίρνουν θεραπεία- έχει μειωθεί ο αριθμός τους βέβαια πια- με ασπιρίνη. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά ηλικίας μικρότερης των έξι μηνών ή με άλλα ευάλωτα άτομα.

Κλειστοί πληθυσμοί όπως προσωπικό, εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών, αστυνομικών σχολών, μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση και σε κέντρα διαμονής προσφύγων και μεταναστών.

Πολύ σημαντικός είναι και ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όπως έχουμε πει και για την Covid. Γενικά αυτές οι δυο λοιμώξεις έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και ως προς τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων αλλά και ακόμη και στον τρόπο της κλινικής προβολής.

Οι άστεγοι, κτηνίατροι ή άτομα που έρχονται σε επαφή με τα διάφορα ζώα που μπορούν να είναι φορείς του ιού.

Αν νοσώ με COVID-19, να εμβολιαστώ κάτα της γρίπης;

Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία για τους χρονικούς περιορισμούς της λοίμωξης Covid και του αντιγριπικού εμβολιασμού. Άτομα τα οποία είναι ασυμπτωματικά και έχουν θετικό εργαστηριακό έλεγχο, εμβολιάζονται μόλις ολοκληρώσουν το χρόνο της απομόνωσής τους.

Άτομα ασυμπτωματικά που ήρθαν σε επαφή με ένα θετικό κρούσμα, ελέγχονται και είναι αρνητικά, μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

Και τέλος, συμπτωματικοί ασθενείς με Covid πρέπει να αναβάλλουν, όπως είναι φυσικό, τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωση τους και υφεθούν τα συμπτώματα τους.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει διασταυρούμενη προστασία μεταξύ της Covid και της λοίμωξης από τους ιούς της γρίπης.

Πολλοί θεωρούν ότι κάνοντας το εμβόλιο Covid προστατεύονται από την γρίπη ή κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης προστατεύονται από την Covid. Είναι δυο τελείως ξεχωριστές λοιμώξεις με τελείως ξεχωριστή πορεία και πρόγνωση.”