Πώς επηρεάζει η ηλικία του πατέρα την εμφάνιση αυτισμού στο παιδί;

Νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη δείχνει ότι η ηλικία ενός άνδρα που θέλει να γίνει πατέρας μπορεί να αυξήσει τις παθανότητες να γεννηθεί το παιδί του με αυτισμό. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Mount Sinai της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν ότι η απόκτηση παιδιού σε πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη ηλικία συσχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσει το παιδί διαταραχές του αυτιστικού φάσματος.

Χαρακτηριστικό εύρημα της μελέτης είναι ότι τα παιδιά των πολύ μικρών ή πολύ μεγάλων μπαμπάδων είχαν την τάση να είναι πιο προχωρημένα από τους συνομηλίκους τους κατά τη βρεφική και πρώτη παιδική ηλικία, ωστόσο μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία έχαναν σταδιακά αυτό το προβάδισμα και τελικά έμεναν πίσω.

Συγκεκριμένα, «επικίνδυνη» κρίθηκε από τους ερευνητές η ηλικία των 25 και άνω και 51 και άνω, ενώ δεν εντοπίστηκε κάποια συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία της μητέρας και στις κοινωνικές διαταραχές στα παιδιά.

Οι γενετικές αναλύσεις που πραγματοποίησαν οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι οι επιδράσεις στις κοινωνικές δεξιότητες ήταν κατά κύριο λόγο γενετικές και όχι περιβαλλοντικές. Μάλιστα, ήταν πιο έντονες όσο αυξανόταν η ηλικία του πατέρα. «Αυτό υποδεικνύει ότι οι μηχανισμοί που οδηγούν στα συγκεκριμένα αποτελέσματα είναι ενδεχομένως διαφορετικοί στα δύο άκρα του εύρους της ηλικίας του πατέρα», αναφέρει η Magdalena Janecka, PhD, από το Κέντρο Seaver για την Έρευνα και Θεραπεία του Αυτισμού στο Πανεπιστήμιο Mount Sinai.