Ένα διαζύγιο πάντα επηρεάζει τις σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα στην οικογένεια, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μικρά παιδιά που πρέπει να διαχειριστούν μια τόσο μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους. Νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι όταν οι γονείς χωρίζουν και δεν έχουν επαφή μεταξύ τους, επηρεάζουν όχι μόνο την ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία των παιδιών τους.
Πιο συγκεκριμένα, όταν τα παιδιά αυτά γίνουν ενήλικες έχουν τριπλάσια πιθανότητα να κολλήσουν τον ιό του κρυλογήματος, σε σχέση με εκείνους των οποίων οι γονείς έμειναν παντρεμένοι ή συνέχισαν να επικοινωνούν φιλικά μετά το διαζύγιο.
Ύστερα από έρευνα σε 201 άτομα ηλικίας 18-55 ετών, τα οποία εξέθεσαν στον ιό του κοινού κρυολογήματος και τα παρακολούθησαν για πέντε ημέρες, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν βιώσει ένα επώδυνο διαζύγιο, με συνέπεια οι γονείς τους να μην ξαναμιλήσουν ποτέ, είχαν τουλάχιστον τριπλάσια πιθανότητα να αρρωστήσουν. Αντίθετα, αν οι γονείς είχαν χωρίσει πολιτισμένα και διατήρησαν επαφές, τότε το παιδί ως ενήλικας δεν ήταν τόσο ευάλωτο στα κρυολογήματα.
Τα ευρήματα αυτά δείχνουν τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει μακροπρόθεσμα για το ανοσοποιητικό σύστημα μια πρώιμη οικογενειακή σύγκρουση. Δείχνουν επίσης ότι όλα τα διαζύγια δεν είναι ίδια, καθώς η συνεχιζόμενη επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς αποτελεί ανάχωμα για τις δηλητηριώδεις συνέπειες του χωρισμού στη μελλοντική υγεία των παιδιών.
«Οι στρεσογόνες εμπειρίες στα αρχικά στάδια της ζωής κάνουν κάτι στη φυσιολογία και τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις, που αυξάνει τον κίνδυνο για άσχημη υγεία και για χρόνιες παθήσεις. Η μελέτη μας αποτελεί ένα βήμα προόδου για την καλύτερη κατανόηση του πώς το οικογενειακό στρες στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μπορεί να κάνει ένα παιδί πιο ευάλωτο σε αρρώστιες μετά από 20 έως 40 χρόνια», κατέληξε ο επικεφαλής της έρευνας και ψυχολόγος Μάικλ Μέρφι.