Πώς φτάνει ένα παιδί να σκοτώσει τον ίδιο του τον γονιό; Η κλινική εγκληματολόγος Κ. Ιωάννου απαντά

Η δολοφονία της 50χρονης μάνας στην Αγ. Βαρβάρα από τρία ανήλικα παιδιά, μεταξύ των οποίων και η 15χρονη κόρη της, έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο, ενώ όλο και περισσότερες αποκαλύψεις έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με αυτές, το ζευγάρι της 15χρονης με τον 17χρονο σκεφτόταν εδώ και καιρό να προχωρήσει σε ένα τέτοιο έγκλημα -είχαν, μάλιστα, επιχειρήσει κάτι τέτοιο άλλες 2 φορές στο παρελθόν. Επιπλέον, όπως όλα δείχνουν, μάλλον σκόπευαν και να αποσπάσουν από την γυναίκα και το ποσό των 10.000 που είχε συγκεντρώσει, όταν πούλησε το αμάξι του μακαρίτη συζύγου της.

Τέλος, αναφορικά με την καθαυτή δολοφονία της, οι δύο 17χρονοι της έκλεισαν με μαξιλάρι το στόμα στον ύπνο της και την μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου, ενώ στο διπλανό δωμάτιο βρισκόταν η κόρη της γυναίκας. Έπειτα, την τύλιξαν με ένα σεντόνι για να τη μεταφέρουν, αλλά δεν τα κατάφεραν και εγκατέλειψαν την προσπάθεια και το σπίτι, αφού έψαξαν πρώτα για μετρητά. Στην απολογία του ο 17χρονος είπε, ότι το αρχικό πλάνο ήταν να μεταφέρουν τη γυναίκα σε ένα απόμερο σημείο των δυτικών προαστίων και να την κάψουν. Επίσης, στόχος τους ήταν να εγκαταλείψουν και την χώρα.

Η απορία που γεννιέται στο μυαλό όλων είναι πώς φτάνει ένα παιδί να προχωρήσει σε ένα τόσο φριχτό έγκλημα.

Σύμφωνα με την κλινική εγκληματολόγο κ. Κέλλυ Ιωάννου, η οποία δημοσίευσε πριν από μερικές ώρες την απάντηση σε αυτό μέσω της σελίδας της στο YouTube:

“Όταν μία 15χρονη φέρεται να εμπλέκεται στην δολοφονία της ίδιας τής της μητέρας πρέπει να δούμε το θέμα από πολλές πτυχές. Εγώ αυτό που έχω να πω μέσα από την δική μου εμπειρία είναι ότι οι υποθέσεις μέσα από τις οποίες τα παιδιά προχωρούν σε εγκληματική ενέργεια έναντι του γονέα δεν είναι πάρα πολλές, αλλά οι μελέτες ορίζουν αυτή την τυπολογία εγκληματία σε τρεις κατηγορίες:

Η πρώτη έχει να κάνει με ένα παιδί που βρίσκεται σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον. Λόγω της κακοποίησης αυτής, το παιδί κάποια στιγμή δεν βρίσκει άλλη λύση από το να βάλει τέρμα στην ίδια του ζωή ή στη ζωή του ανθρώπου που το τραυματίζει ψυχικά και σωματικά.

Η δεύτερη πιο συχνή κατηγορία έχει να κάνει με παιδιά που ανήκουν στο φάσμα των διαταραχών συμπεριφοράς, συνήθως είναι παιδιά με αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, τα οποία βλέπουν τον γονέα ως αυτόν που εμποδίζει τις φιλοδοξίες τους, τα όνειρά τους τις επιτυχίες τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά διαμάχες μεταξύ τους, π.χ. όταν ο γονέας δεν συμφωνεί με τις επιλογές του παιδιού. Στην περίπτωση αυτή το παιδί, το οποίο φαίνεται από όλη την διάρκεια της ζωής του ότι έχει προβλήματα συμπεριφοράς, π.χ. δεν μπορεί να προσαρμοστεί στους κανόνες, και μπορεί να προχωρήσει σε ένα τέτοιο έγκλημα.

Στην τρίτη κατηγορία εμπίπτουν τα παιδιά, τα οποία ανήκουν στο φάσμα πολύ σοβαρών ψυχικών διαταραχών, π.χ. ψύχωση, πολύ ακραίας μορφής κατάθλιψης. Στις περιπτώσεις αυτές κατά κανόνα υπάρχει ιστορικό με τέτοια θέματα στην ίδια την οικογένειας. Δυστυχώς, στη χώρα μας είμαστε πολύ πίσω στο να καταλάβουμε ότι η ψυχική υγεία είναι το ίδιο σημαντική με την σωματική και έτσι έχουμε πολλά άτομα που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές και διαγιγνώσκονται.

Από αυτά που έχω δει από την υπόθεση της Αγ. Βαρβάρας, πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι: Συχνά βλέπουμε στον χώρο τον νομικό, ότι για να υπερασπίσουμε κάποιον θα πούμε ότι π.χ. το θύμα έφερε πολλά τραύματα γιατί ο θύτης σε κάθε ένα από τα τραύματα είχε επίγνωση της κατάστασης στην οποία βρισκόταν. Από την άποψη της ψυχικής υγείας, όμως, αυτό που συμβαίνει είναι, ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο: Το άγχος με την επιθετικότητα συνδέονται. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι σε περιπτώσεις έντονης επιθετικότητας, υπάρχει συνήθως και έντονο στρες. Ένας άνθρωπος, λοιπόν, που φτάνει στο σημείο να πάρει ένα μαχαίρι και να προχωρήσει σε αυτή την πράξη, βρίσκεται σε ιδιαίτερη κατάσταση θυμού και στρες. Το τελευταίο χτύπημα που θα δώσει είναι αυτό στο οποίο νιώθει εξουθένωση. Το άτομο αυτό, λοιπόν, νιώθει οργή -και υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία οργής που οδηγεί σε ένα τέτοιο έγκλημα.”

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση της κ. Ιωάννου εδώ:

Διαβάστε ακόμα: Σχιζοφρένεια: Τα πρόδρομα συμπτώματα εμφανή από την εφηβεία

Πού βρίσκεται η 15χρονη τώρα

Η 15χρονη είναι προγραμματισμένο να απολογηθεί την Πέμπτη (12/11). Τα δύο αγόρια κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από κοινού, ενώ η ίδια κατηγορείται για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία.

Όπως είπε στο iefimerida. gr o συνήγορος της 15χρονης κ. Σπύρος Δημητρίου «είναι σαστισμένη, αφού τώρα έχει ξεκινήσει να αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί». Σύμφωνα με τον ίδιο δεν του έχει ακόμα μεταφέρει πολλές πληροφορίες για το έγκλημα στην Αγία Βαρβάρα. «Δεν ήθελα να την πιέσω, σήμερα το μεσημέρι θα έχουμε νέα επικοινωνία», συμπλήρωσε.