Πώς κρίνετε την απάντηση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για το πρόστιμο που του επιβλήθηκε;

Mετά το σάλο που προκλήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση του προστίμου που καλείται να πληρώσει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για παραβίαση του νόμου 4039/12 για τις τελούμενες παραστάσεις των δελφινιών αλλά και την παραβίαση άλλων περιβαλλοντικών διατάξεων χθες το Πάρκο έδωσε τη δική του απάντηση σε όσους το επικρίνουν.

Η απάντηση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου αναφορικά με το επιβληθέν πρόστιμο είναι η κάτωθι:

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο θα προσφύγει στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια ως έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα κατά της εν λόγω απόφασης την οποία θεωρούμε  κατάφωρα άδικη και στερούμενη βάσης.

Η απόφαση αυτή  έρχεται σε αντίθεση τόσο  με τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι είναι σημαντική η «ανάγκη να εξασφαλισθεί ότι οι Ζωολογικοί Κήποι επιτελούν αποτελεσματικά το σημαντικό τους έργο για τη διατήρηση των ειδών, την εκπαίδευση του κοινού και την επιστημονική έρευνα», καθώς συμβάλλουν μεταξύ άλλων «στην προώθηση της εκπαίδευσης και της συνειδητοποίησης του κοινού όσον αφορά τη διατήρηση της βιοπολυµορφίας, ιδιαίτερα µε την παροχή πληροφοριών για τα είδη που εκτίθενται και για τους φυσικούς τους οικότοπους», της ελληνικής νομοθεσίας που προστατεύει τα Ζωολογικά Πάρκα, αλλά και δικαστικών αποφάσεων που έχουν δεχτεί ότι η λειτουργία του Ζωολογικού Πάρκου «προάγει το δημόσιο συμφέρον (1490/2005 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών -14ο ΤΜΗΜΑ).

Υπενθυμίζουμε ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχει αθωωθεί δύο φορές από την αρμόδια ελληνική δικαιοσύνη σε κατηγορίες για παράβαση των άρθρων 12 παράγραφος 2 και άρθρου 20 παράγραφος 3 του Ν 4039/2012 με τις υπ’άριθμόν 93642/2013 αθωωτική απόφαση του Β αυτόφωρου μονομελούς πλημμελειοδικείου στις 24/10/2013 και την υπ’αριθμόν 61390/2015 αθωωτική απόφαση του Β μονομελούς πλημμελειοδικείου στις 17/06/2015.

Για το λόγο αυτό και έχοντας εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη θεωρούμε ότι θα δικαιωθούμε για ακόμη μια φορά. Ο νόμος 4039/2012 πολύ ορθά απαγορεύει την χρήση των ζώων σε παραστάσεις. Δεν απαγορεύει όμως την εκπλήρωση του ρόλου των σύγχρονων Ζωολογικών Πάρκων κάνοντας ειδική μνεία μάλιστα για αυτά, που δεν είναι άλλος από την ευαισθητοποίηση και τη σωστή ενημέρωση των επισκεπτών τους μέσα από Εκπαιδευτικά Προγράμματα, κατά τα οποία οι επισκέπτες ενημερώνονται για την βιολογία του εκάστοτε ζώου αλλά και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει στην φύση, προσφέροντας λύσεις για τους τρόπους που μπορούν οι ίδιοι αφενός να ευαισθητοποιηθούν και αφετέρου να τα προστατεύσουν.

Ο χώρος των δελφινιών είναι προσβάσιμος καθ΄ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου όπως συμβαίνει με όλα τα ζώα που διαβιούν σε αυτό κάτω από τις πλέον αυστηρές συνθήκες ευζωίας που προβλέπονται από την κείμενη ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. Υπενθυμίζουμε ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι μέλος τόσο της ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων) όσο και της ΕΑΑΜ (Ευρωπαϊκή Ένωση για τα Θαλάσσια Θηλαστικά) στα οποία συγκαταλέγονται τα κορυφαία ευρωπαϊκά ζωολογικά πάρκα και ενυδρεία πολλά από τα οποία μάλιστα είναι κρατικά ή δημοτικά.

Το γεγονός ότι οι επιθεωρητές χρησιμοποίησαν στην έκθεση τους φρασεολογία που ταυτίζεται με αυτή των πολέμιων της ίδιας της ύπαρξης ζωολογικών Πάρκων καθώς και το γεγονός ότι οι πολέμιοι αυτοί έχουν ενημερωθεί για την απόφαση αυτή σε χρόνο προγενέστερο ακόμη και από εμάς ως κατεξοχήν ενδιαφερόμενοι, το αφήνουμε στην κρίση του κοινού. Σημειωτέον δε, ότι μέχρι σήμερα 11/10/2018 δεν έχει παραληφθεί από εμάς κανενός είδους επίσημο έγγραφο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η φροντίδα και η ευζωία των ζώων. Για αυτό φροντίζει το εξειδικευμένο προσωπικό μας των οποίων την γνώση, αγάπη και φροντίδα των ζώων δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς.  Αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε με απώτερο στόχο την προστασία και την διατήρηση της Άγριας Ζωής.