Πώς λες σε ένα παιδί, ότι ένας πατέρας έκαψε τα παιδιά του; Η ψυχολόγος κ. Χρυσούλα Μαυράκη απαντά

Τα παιδιά συνήθως είναι σε θέση να ακούσουν πολλά πράγματα. Έχουν μια δική τους, έμφυτη ικανότητα να εκλογικεύουν πολλές καταστάσεις και να τις αντιμετωπίζουν με πολύ περισσότερη ψυχραιμία από όση φανταζόμαστε –ακόμα κι έναν θάνατο, μπορούν να τον καταλάβουν, αν έρθει από φυσικά αίτια (π.χ. «Η γιαγιά πέθανε επειδή ήταν πολύ-πολύ γριούλα). Πώς λες, όμως, σε ένα μικρό παιδί, ότι πέθανε ένα συνομήλικό του και μάλιστα από τα χέρια του ίδιου του του γονιού;

Αναφερόμαστε στο συμβάν του περασμένου Σαββάτου, στη Ν. Σμύρνη, το οποίο χωρίς να είναι το πρώτο στο οποίο ένας γονιός σκοτώνει το παιδί του, αναπόφευκτα συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. Ο λόγος για τον 40χρονο πατέρα, ο οποίος έβαλε φωτιά στο σπίτι όπου βρισκόταν με τα δίδυμα αγόρια του, ηλικίας 8 ετών, με αποτέλεσμα να χάσουν μέσα σε λίγη ώρα και οι 3 τις ζωές τους.

Ένα συμβάν, το οποίο πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις, ώστε δεν είναι απίθανο να μην έφτασε και στα αυτιά μικρών παιδιών –πόσο μάλλον για το τι θα έμαθαν οι συμμαθητές των 8χρονων, από το Δημοτικό σχολείο της Ν. Σμύρνης στο οποίο φοιτούσαν. Μετά το σοκ και τον αποτροπιασμό, λοιπόν, είναι σημαντικό ως γονείς να σκεφτούμε, πώς μιλάμε στα παιδιά μας όταν ενημερώνονται για τέτοια περιστατικά και πώς ανακουφίζουμε την πανικόβλητη ψυχούλα τους. Απάντηση σε αυτό μας έδωσε η ψυχολόγος κ. Χρυσούλα Μαυράκη.

«Καταρχάς, το καλύτερο είναι τα μικρά παιδιά να μη βλέπουν και να μην ακούν ειδήσεις, αλλά και να μην ενημερώνουμε εμείς τα παιδιά μας για τέτοια συμβάντα. Ακόμα κι αν γνώριζαν τα θύματα, πρέπει να περιμένουμε να τους μιλήσει πρώτα κάποιος ειδικός και μετά να δώσουμε πληροφορίες “μαιευτικά” (με το σταγονόμετρο), ανάλογα με το τι θα ρωτά κάθε φορά το παιδί.

Οι ειδήσεις είναι το πιο τρομακτικό θρίλερ, οπότε τα παιδιά καλό είναι μη βαραίνουν με εικόνες και γεγονότα που δεν θα πληροφορούνταν διαφορετικά και δεν μπορούν να διαχειριστούν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν ένα τέτοιο συμβάν φτάσει στα αυτιά τους, αυτό που πρέπει να προσπαθήσει ο γονιός να εξηγήσει είναι πως ό,τι έγινε ήταν αποτέλεσμα ενός άρρωστου μυαλού. Αυτή είναι η μόνη λογική εξήγηση που μπορεί να δώσει κανείς σε ένα παιδί.

Γιατί αλλιώς, πρέπει να μπούμε σε μία διαδικασία να εξηγήσουμε πώς οι γονείς, και πόσο μάλλον ένας μπαμπάς, που στο μυαλό το παιδιού εκπροσωπεί την ασφάλεια, την αγάπη, τη λογική… πώς αυτός ο άνθρωπος μπορεί να γίνει θύτης των ίδιων των παιδιών του.

Λέμε, λοιπόν, στα παιδιά ότι ο άνθρωπος αυτός έχασε τα μυαλά του και γι’αυτό έκανε κάτι τόσο αποτρόπαιο.

Επιπλέον, και εφόσον συνάδει με τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις, μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά και το μήνυμα, ότι ο θάνατος αφορά στο σώμα. Υπάρχει, όμως, και η αθάνατη ψυχή που πηγαίνει πάντα στον καλό Θεό.

Κατά τα άλλα, η επόμενη μέρα των παιδιών που πληροφορήθηκαν το συμβάν, ειδικά αν γνώριζαν και τα αδικοχαμένα παιδάκια προσωπικά, θα πρέπει να μπει το συντομότερο δυνατόν στην καθημερινή ρουτίνα, να βρει τους κανονικούς ρυθμούς της. Γιατί όσο αναμοχλεύουμε το γεγονός και αναπαράγουμε κομμάτια του τι έγινε, τόσο περισσότερο φορτώνουμε την ψυχή των παιδιών μας,

Τα παιδιά, λοιπόν, θα πρέπει να επανέλθουν στη ρουτίνα τους και να μη συζητήσουμε ξανά το θέμα. Αν γνώριζαν τα θύματα προσωπικά και προκύψει άλλη συζήτηση, αυτή θα πρέπει να είναι μια αναφορά σε χαρούμενες στιγμές του παρελθόντος και όχι σε λεπτομέρειες σχετικές με τον θάνατό τους.

Αν δούμε ότι το παιδί μας θέλει να μιλήσει για το συμβάν, μπορούμε να το ρωτήσουμε πώς νιώθει, ποια είναι η άποψή του, τι συζητά με τους φίλους του κ.ο.κ., όμως εμείς δεν θα πρέπει να μπούμε σε λεπτομέρειες.

Τέλος, για να ανακουφίσουμε την τρομαγμένη ψυχούλα του παιδιού μας, το καλύτερο που έχουμε να του πούμε είναι, ότι υπάρχουν τέτοια συμβάντα στον κόσμο, αλλά ευτυχώς είναι πολύ σπάνια. Και να διαβεβαιώσουμε το παιδί, ότι στη δική μας οικογένεια είμαστε όλοι καλά, υγιείς και αγαπημένοι, άρα δεν υπάρχει τίποτε που θα πρέπει να το ανησυχεί.»