Πώς μπορώ να κάνω το χόμπι μου επιστήμη;

Τα χόμπι είναι απαραίτητα για την ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής. Μας δίνουν μια ευκαιρία να αποφορτιστούμε ύστερα από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Όπως τα ρούχα που φοράμε και τα πράγματα που μας αρέσουν, τα χόμπι μας είναι επίσης προέκταση της προσωπικότητάς μας.

Πολλοί θα συμφωνήσουν ότι το να είσαι εικονογράφος, συγγραφέας, φωτογράφος ή ό,τι άλλο μπορεί να διεγείρει τη φαντασία σου είναι πολύ πιο διασκεδαστικό από το να είσαι διευθυντής ή υπάλληλος γραφείου. Αν μη τι άλλο, η δουλειά γεμίζει το πορτοφόλι μας, αλλά τα χόμπι μπορούν να γεμίσουν την ψυχή με χαρά, δημιουργικότητα και ευτυχία.

Ίσως αναρωτιέστε, «όλα αυτά ακούγονται ωραία, αλλά πώς θα βρει κανείς τον χρόνο να ασχοληθεί με το χόμπι του;». Στη σύγχρονη εποχή, ο χρόνος είναι πολυτέλεια και το να βρούμε λίγες ώρες μέσα στην ημέρα για να μάθουμε κάτι νέο μπορεί να είναι δύσκολο. Ωστόσο, με τη σωστή διαχείριση, με επιμονή και θέληση, όλοι μπορούν να βρουν αυτόν τον επιπλέον χρόνο από την πολυάσχολη ζωή τους για να εξελίξουν το χόμπι τους.

Ρωτήστε τον εαυτό σας – ζείτε μόνο για να ξυπνάτε το πρωί, να πηγαίνετε στη δουλειά και να πληρώνετε λογαριασμούς; Σίγουρα όχι! Αντιθέτως, ο πραγματικός σκοπός της ζωής έγκειται στο να βρεις κάτι με το οποίο είσαι πραγματικά παθιασμένος και στη συνέχεια να το εξελίξεις.

Τα οφέλη από την εκμάθηση ενός χόμπι
  • Πρώτον, τα χόμπι μπορούν να αποφέρουν τεράστια χαρά και ικανοποίηση.
  • Δεύτερον, δημιουργούν μια καλύτερη συνολική προσωπικότητα.
  • Τρίτον, η εκμάθηση ενός χόμπι μπορεί επίσης να βελτιώσει τις προοπτικές σταδιοδρομίας σας.

Ζούμε μόνο μία φορά και γι’ αυτό είναι σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο σε δραστηριότητες που μας δίνουν δημιουργική ικανοποίηση και ευτυχία. Το καλύτερο κομμάτι με τα χόμπι είναι ότι μπορείτε εύκολα να βρείτε πλήθος διαθέσιμων πηγών που θα σας βοηθήσουν να καλλιεργήσετε το δικό σας αγαπημένο. Το διαδίκτυο είναι πραγματικά «χρυσωρυχείο» για όποιον θέλει να καλλιεργήσει ένα χόμπι.

Πώς να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα

Ενώ υπάρχουν πολλοί τυχεροί που αγαπούν πραγματικά το επάγγελμά τους, είναι κι άλλοι που το επέλεξαν λόγω ευκολίας ή του υψηλού μισθού. Το να αγαπάς αυτό που κάνεις και να είσαι επιτυχημένος μπορεί να είναι δύσκολο όταν δεν είσαι ερωτευμένος με τη δουλειά σου!

Τι σου αρέσει λοιπόν να κάνεις; Εάν η απάντηση είναι το χόμπι σου, τότε ίσως είναι καιρός να το μετατρέψεις σε επάγγελμα. Η μετάβαση αυτή δεν είναι εύκολη. Απαιτεί σχεδιασμό και αφοσίωση. Δες τι πρέπει να λάβεις υπόψη προτού μετατρέψεις το χόμπι σου στην καριέρα των ονείρων σου!

Να έχεις επιμονή

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις να έχεις επιμονή είναι να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα. Φρόντισε να ασχολείσαι με το χόμπι σου τουλάχιστον 15 λεπτά καθημερινά. Φυσικά, αν θέλεις πραγματικά να μετατρέψεις το χόμπι σου σε επάγγελμα, θα πρέπει να αρχίσεις να αυξάνεις αυτό το διάστημα. Ωστόσο 15 λεπτά την ημέρα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσεις!

Μη σταματήσεις να καινοτομείς

Όταν το χόμπι γίνει η καριέρα σου, ίσως ο ευκολότερος τρόπος για να διατηρήσεις την παθιασμένη σου στάση είναι να συνεχίσεις να μαθαίνεις και να καινοτομείς.

Ο Τζεφ Μπέζος, διευθύνων σύμβουλος της Amazon, πιστεύει ότι τα πάθη μας, εάν αξιοποιηθούν, μπορούν να οδηγήσουν στην καινοτομία στον χώρο εργασίας. «Η εφεύρεση έρχεται σε πολλές μορφές και σε πολλές κλίμακες. Οι πιο ριζοσπαστικές εφευρέσεις είναι συχνά εκείνες που δίνουν τη δυνατότητα στους άλλους να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους – να συνεχίσουν τα όνειρά τους».

Με άλλα λόγια, η συνεχής καινοτομία όχι μόνο θα σε κρατήσει παθιασμένο με το χόμπι που έχεις επιλέξει, αλλά θα σε κάνει πιο αποτελεσματικό και προνοητικό εργαζόμενο.

Να δέχεσαι την κριτική

Οι φίλοι και η οικογένεια διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να σε βοηθήσουν να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα με επιτυχία. Άκουσε τα σχόλιά τους και λάβε υπόψη τις παρατηρήσεις τους, επειδή είναι πιθανό ο ενθουσιασμός και το πάθος που έχεις να σε εμποδίσουν να δεις κάθε πιθανό επικίνδυνο εμπόδιο.

Επανεκτίμησε τους στόχους σου

Ακόμα και με προσεκτικό σχεδιασμό, στην αρχή δεν θα ξέρεις πώς να διευθύνεις τη δική σου επιχείρηση. Επομένως, είναι λογικό να επαναξιολογείς τους στόχους σου ανά διαστήματα για να βεβαιωθείς ότι είσαι σε καλό δρόμο.

Πιθανότατα, θα ανακαλύψεις ότι οι στόχοι σου θα αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Ίσως ανακαλύψεις ότι αγαπάς μια πτυχή της εργασίας σου περισσότερο από άλλες, για παράδειγμα, και να αποφασίσεις να εστιάσεις περισσότερο σε αυτόν τον τομέα. Το καλύτερο πράγμα όταν εργάζεσαι για τον εαυτό σου είναι ότι η δουλειά σου θα εξελιχθεί. Όταν το συνειδητοποιήσεις θα είσαι σε θέση να κάνεις αλλαγές όπου κρίνεις απαραίτητο και να πετύχεις.