Πώς θα διδάξεις στο παιδί σου να (υπο)δέχεται θετικά τις αλλαγές της ζωής

Γράφει η Κωνσταντίνα Ντουντούμη

Μετά την τεράστια επιτυχία του παιδικού βιβλίου “Το κουνελάκι άκουγε”, η συγγραφέας και εικονογράφος Cori Doerrfeld χαρίζει στους μικρούς της φίλους ένα ακόμα υπέροχο παραμύθι με σπουδαία νοήματα που θα το βρείτε στις εκδόσεις Διόπτρα.Με τον ευρηματικό τίτλο “Σου λέω αντίο! Σου λέω γεια!” η ιστορία “μιλά” κατευθείαν στη ψυχή του παιδιού και το βοηθά να είναι δεκτικό με τις όποιες αλλαγές θα έρθει αντιμέτωπο ανά πάσα στιγμή στη ζωή του.

Είναι γεγονός ότι μια αλλαγή μας αγχώνει πάντα καθώς ο φόβος απέναντι στο άγνωστο είναι δικαιολογημένος πόσο μάλλον για ένα μικρό παιδί που έχει ανάγκη να ακολουθεί μια ρουτίνα.

Ανασφάλεια, αβεβαιότητα, άγχος και νεύρα είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν τα παιδιά όταν νιώθουν ότι τα δεδομένα τους ανατρέπονται και μια νέα κατάσταση “απειλεί” την σταθερότητα της ρουτίνας τους.

Διαβάζοντας το βιβλίο παρέα με τα παιδιά μου βρήκα την τέλεια αφορμή για να τους μιλήσω για το γεγονός ότι οι αλλαγές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους και συνήθως δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις δεχτούμε και να προσαρμοστούμε καθώς σε καμία περίπτωση η άρνηση δεν αποτελεί την ιδανική στάση για να προχωρήσουμε.

Η προσαρμοστικότητα στις αλλαγές είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να καταφέρουμε να απολαύσουμε το ταξίδι της ζωής.

Να θυμάσαι παιδί μου, κάθε αντίο…πάντα φέρνει ένα γεια

Επενδύοντας σε μικρές προτάσεις και δίνοντας έμφαση πρωτίστως στην εικονογράφηση η συγγραφέας καταφέρνει να εξηγήσει στα παιδιά ότι το δίπολο “γεια” και “αντίο” συνυπάρχει διαρκώς σε όλες τις στιγμές και εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας χωρίς απαραίτητα αυτό να είναι για το κακό μας.

Στο χέρι μας είναι να αντιληφθούμε το τέλος και την επακόλουθη αρχή καθώς όλη μας η ζωή περιστρέφεται γύρω από τους δύο άξονες.Στις σελίδες του βιβλίου η συγγραφέας στέλνει το μήνυμα ότι “κάθε αντίο…πάντα φέρνει ένα γεια” και αυτό θα πρέπει πάντα να το έχουμε κατά νου. Μπορεί κάποιες αλλαγές να φαντάζουν δύσκολες, αδιανότητες ή ενδεχομένως να προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα αλλά πάντα υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων που σε αυτή πρέπει να εστιάζουμε.

Βέβαια, σημαντικό ρόλο στο πώς θα αντιδρούν τα παιδιά μας στις αλλαγές διαδραματίζουμε και εμείς ως γονείς καθώς λειτουργούν ως “καθρέφτες” μας. Με άλλα λόγια, αναπαράγουν τις αντιδράσεις μας και συμπεριφέρονται ανάλογα με το πώς έχουν δει εμάς να αντιδράμε σε αντίστοιχες κατάστασεις.

Το να διδάξουμε στα παιδιά μας την αξία της αποδοχής και της προσαρμοστικότητας στις αλλαγές είναι ένα μάθημα ζωής που θα τους φανεί πολύτιμο. Όσο πιο νωρίς τα βοηθήσουμε να το κατακτήσουν τόσο καλύτερα θα είναι. Αν θέλετε  να μεγαλώσετε ένα ανθεκτικό παιδί που θα έχει κουράγιο να αντιμετωπίσει κάθε νέα συνθήκη και θα έχει την αναγκαία εμπιστοσύνη στον εαυτό του να δει τις όποιες αλλαγές ως την ιδανική αφορμή για ένα νέο ξεκίνημα αυτό το βιβλίο δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη σας!

Μια ματιά αξίζει

Μπορείτε να διαβάσετε ένα μικρό απόσπασμα της ιστορίας πατώντας εδώ</span