Πότε αρχίζει να ακούει το μωρό μας στο όνομά του;

Όταν έρχεται στον κόσμο το μωρό σου δεν έχει ιδέα πόσο χρόνο και αγάπη αφιέρωσες για να του δώσεις το όνομά του. Θα το ακούει, όμως, αμέτρητες φορές μέσα στη μέρα, μέχρι να καταλάβει, ότι η λέξη αυτή το αφορά άμεσα. Δεν είναι, λοιπόν, παράλογο να αναρωτιέσαι πότε θα συμβεί αυτό.

Η αλήθεια είναι, ότι τα μωράκια δεν αργούν να ανταποκριθούν στον κόσμο γύρω τους. Στρέφουν το κεφαλάκι τους αμέσως, ακούγοντας τη φωνή της μαμάς ή του μπαμπά τους και τις περισσότερες φορές χαμογελούν, στέλνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα.

Οι γονείς σε γενικές γραμμές πιστεύουν, ότι το μωρό τους ανταποκρίνεται στο όνομά του από την ηλικία των 4 μηνών, ωστόσο οι ειδικοί δεν συμφωνούν απόλυτα. Το πιθανότερο είναι, ότι απλά προσέχει την οικεία και αγαπημένη παρουσία τους. Αυτό, όμως, είναι καλό! Γιατί δείχνει, ότι η ακοή του μωρού λειτουργεί άριστα, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύει και καλό έλεγχο των μυών του (όταν στρέφεται προς τον γονιό), και φυσικά αυτό είναι που δημιουργεί και τον δεσμό μαζί του.

Τυπικά, λοιπόν, ένα μωρό δεν αναγνωρίζει το όνομά του μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Αυτό είναι θεμελιώδες ορόσημο και ένα καλός δείκτης σωστής ανάπτυξης του μωρού -ένα σημάδι, ότι αρχίζει σταδιακά η ανεξαρτητοποίησή του. Και παρόλο που αυτό δεν θα ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι να φτάσει τα 4 ή 5 χρόνια, η διαδικασία της συνειδητοποίησης του μωρού, ότι εσύ και εκείνο είστε δύο διαφορετικά όντα, ξεκινά σε αυτούς τους πρώτους μήνες.

Πώς βοηθάμε το μωρό μας να μάθει το όνομά του

Γύρω στους 4-5 μήνες, το μωρό θα αρχίσει να ανταποκρίνεται στο όνομά του και όχι απλά στη φωνή σου. Το να χρησιμοποιείς, λοιπόν, το όνομά του επαναλαμβανόμενα δείχνει να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να το συνηθίσει και να ενισχύσει την ικανότητά του αυτή, όταν θα είναι έτοιμο.

Ο ζεστός τόνος φωνής σου, οι τρυφερές εκφράσεις και η αποφυγή υποκοριστικών θα βοηθήσουν, ώστε το μωρό σου να καταλάβει, ότι αυτό είναι το δικό του όνομα, ενώ θα συνδέσει και εσένα με την ασφάλεια και την αγάπη. Το να μιλάς, λοιπόν, στο μωρό σου κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ του αλλάζεις πάνα, το ταΐζεις, παίζεις μαζί του, θα ενισχύσει και την αντίληψη του ονόματός του, αλλά και την γενικότερη κατανόηση της γλώσσας.

Κι αν το μωρό δεν ανταποκρίνεται στο όνομά του;

Αν μέχρι τους 9 μήνες το μωρό δεν ανταποκρίνεται στο όνομά του, αξίζει να παρατηρήσετε γενικώς τον τρόπο με τον οποίον επικοινωνεί και να το συζητήσετε με τον παιδίατρο. Εκείνος θα μπορέσει εύκολα, με τα κατάλληλα τεστ, να διαπιστώσει αν υπάρχουν τυχόν αναπτυξιακές διαταραχές.

Τα καλά νέα είναι, ότι όσο νωρίτερα αντιληφθείτε κάποια τέτοια δυσκολία και όσο νωρίτερα “ψάξετε” το ζήτημα, τόσο ταχύτερα και αποτελεσματικότερα θα μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε. Οι διαθέσιμες παρεμβάσεις από ειδικούς πλέον είναι πολλές και άκρως αποτελεσματικές, ειδικά αν ξεκινήσουν από μικρή ηλικία. Ο κατάλληλος επιστήμονας, λοιπόν, θα καθοδηγήσει σωστά τον γονιό, ως προς το τι πρέπει να κάνει ώστε να λειτουργήσει ο ίδιος ως “θεραπευτής” του παιδιού, δεδομένου, ότι αυτός είναι ο πρώτος και πιο σημαντικός του δάσκαλος.

Πηγή: fatherly.com