Οι αφοσιωμένοι γονείς μεγαλώνουν έξυπνα παιδιά – αρκεί να ακολουθούν τις σωστές οδηγίες!

Κάθε γονιός θέλει το καλύτερο για το παιδί του και από την πρώτη στιγμή προσπαθεί να του προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Η εξυπνάδα δεν είναι μόνο έμφυτη, είναι κάτι που καλλιεργείται και σίγουρα μπορούμε να «εκπαιδεύσουμε» τα παιδιά μας σε αυτήν, αρκεί να ξέρουμε πώς.

Η εκπαίδευση αυτού του τύπου γνωρίζουμε πως πρέπει να ξεκινά από νωρίς. Τα μωρά και τα παιδιά νηπιακής και προσχολικής ηλικίας μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι που για αυτά αποτελεί την κυριότερη πηγή μάθησης.  Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, από πολύ νωρίς, να διεγείρoυμε τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού, προσφέροντάς του πολλές ευκαιρίες για ενεργό παιχνίδι.

Μεγαλώστε έξυπνα παιδιά, παίζοντας

Τι μπορούμε να κάνουμε,  λοιπόν, από την πλευρά μας για να ενισχύσουμε την εξυπνάδα του παιδιού μας από την πρώτη βρεφική έως την πρωτοσχολική ηλικία;

Σύμμαχοί σας στο πολύτιμο έργο σας

Η απάντηση βρίσκεται στα βιβλία “Έξυπνο Μωρό, 100 ιδέες για παιχνίδι που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη του παιδιού σας” και “Έξυπνο Παιδί,  1οο ιδέες για δημιουργικό παιχνίδι για παιδιά δύο έως πέντε ετών” που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παρισιάνου. Πρόκειται για δύο πολύτιμα εγχειρίδια που θα σας δώσουν την ευκαιρία να ανακαλύψετε νέους τρόπους για να παίξετε και να διασκεδάσετε με τα παιδιά σας, είτε είστε νέοι γονείς είτε έχετε παιδιά νηπιακής και προσχολικής ηλικίας. Στο καθένα από αυτά θα βρείτε 100 πρωτότυπες ιδέες για παιχνίδι κατάλληλα προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε ηλικιακού σταδίου και τις οποίες υπογράφει η έγκριτη σύμβουλος παιδιατρικής Caroline Fertleman.

Με τα προτεινόμενα παιχνίδια – δραστηριότητες, τα παιδιά περνούν ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν δεξιότητες όπως: λεπτή κινητικότητα, δημιουργικότητα, αντίληψη χώρου, φαντασία, οπτικοακουστική αντίληψη, συναισθηματική ανάπτυξη, καλλιτεχνική έκφραση, συντονισμός χεριού- ματιού. Αφήστε για λίγο στην άκρη τα παιχνίδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο και περάστε παρέα με τα μωρά και τα παιδιά σας δημιουργικό χρόνο με αυτοσχέδια παιχνίδια, βιωματικές δραστηριότητες και κατασκευές φτιαγμένες από τα χεράκια τους.

Πείτε “ναι” στο δημιουργικό παιχνίδι

Τα περισσότερα βιβλία οικογενειακής φροντίδας φαντάζουν “απειλή” για τους γονείς καθώς είναι γεμάτα με δυσνόητες επιστημονικές ορολογίες, προσεγγίσεις που δεν ανταποκρίνονται στις γνώσεις του μέσου γονέα και έχουν έντονα διδακτικό χαρακτήρα, χωρίς να προσφέρουν παραδείγματα και πρακτικές εφαρμογές για το πώς ο γονιός θα συμβάλλει τα μέγιστα στο μεγάλωμα ενός παιδιού με συναισθηματική, διανοητική, σωματική και κοινωνική υγεία.

Το “Έξυπνο Μωρό” και το “Έξυπνο Παιδί” κάθε άλλο παρά αντίστοιχης φιλοσοφίας είναι, καθώς εστιάζουν στην πράξη έναντι της θεωρίας.  Ξεφυλλίζοντας τα θα βρείτε μια τεράστια γκάμα από δραστηριότητες για παιδιά από 0 έως 5 ετών ώστε να τους δώσετε την ευκαιρία να μάθουν, να αναπτυχθούν, να ανακαλύψουν, να κοινωνικοποιηθούν και φυσικά να διασκεδάσουν.

5 λόγοι που σας προτείνουμε αυτά τα βιβλία

  • Κάθε δραστηριότητα συνοδεύεται από ένα χαρούμενο και ένα λυπημένο πρόσωπο ούτως ώστε όταν την κάνετε με το παιδί σας να την αξιολογήσετε αναλόγως οπότε να έχετε μια εικόνα για το τι του αρέσει και τι όχι. Αν του αρέσει αξίζει να την ξανακάνετε με την πρώτη ευκαιρία, ενώ αν δεν του αρέσει μπορείτε να μην την επαναλάβετε. Με τον τρόπο αυτό έχετε και μια εικόνα για τις προτιμήσεις του παιδιού ως προς τα παιχνίδια – δραστηριότητες που το διασκεδάζουν πραγματικά.

  •  Τα παιχνίδια που προτείνονται στις σελίδες των βιβλίων είναι ιδανική πρόταση για την δημιουργική απασχόληση όλων των παιδιών, καθώς βασίζονται στο τρίπτυχο εύκολα υλικά που συνήθως βρίσκονται τριγύρω, ελάχιστος χρόνος κατασκευής και πολύ μικρός βαθμός δυσκολίας.
  • Κάθε προτεινόμενη δραστηριότητα έχει σαφείς οδηγίες ως προς τα υλικά που θα χρειαστεί για την εκτέλεσή της, επεξηγείται ο τρόπος που θα εκτελεστεί και αναλύονται τα πλεονεκτήματα αλλά και οι δεξιότητες τις οποίες θα αποκομίσει το παιδί φέρνοντάς την επιτυχώς εις πέρας. Με την μεθοδολογία αυτή ο γονιός μπορεί να βλέπει σε ποιες δεξιότητες έχει το παιδί ταλέντο αλλά και σε ποιες υστερεί ώστε να επιμείνει περισσότερο για να βελτιωθεί το επίπεδο ανταπόκρισης του παιδιού.

  • Τα βιβλία “Έξυπνο Μωρό” και “Έξυπνο Παιδί” είναι γραμμένα από γονείς και όχι απλά από επιστήμονες που εκφέρουν την άποψή τους βασιζόμενοι σε βιβλιογραφικές αναφορές και επιστημονικές προσεγγίσεις. Οι δραστηριότητες που προτείνουν έχουν δοκιμαστεί και στα δικά τους παιδιά, είναι ρεαλιστικές και έρχονται προς επίρρωση των πρόσφατων ερευνών που αναδεικνύουν πώς το δημιουργικό παιχνίδι επιδρά στην ανάπτυξη του παιδιού.

  • Στο “Έξυπνο Μωρό θα βρείτε 12 κάρτες με τις εικόνες ζώων όπου μπορείτε να τις αξιοποιήσετε για να βοηθήσετε το μωράκι σας να μάθει να αναγνωρίζει τα ζώα καθώς επίσης αποτελούν και ένα τρόπο για να του δείξετε μέσω της μίμησης ποιες είναι οι φωνές τους. Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε ένα χρονολόγιο ανάπτυξης για να ξέρετε μήνα προς μήνα ποια αναπτυξιακά ορόσημα θα κατακτά το μωράκι σας και σε ποια ερεθίσματα μπορεί να ανταποκριθεί, ούτως ώστε να ξέρετε ποιες δραστηριότητες του βιβλίου ταιριάζουν στις ανάγκες του δικού σας παιδιού. Αντίστοιχα, στο “Έξυπνο Παιδί”  θα βρείτε 10 κάρτες αρίθμησης για να μάθει το παιδί σας τους αριθμούς ενώ στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε και φύλλα εργασίας για προγραφικές ασκήσεις, ώστε το παιδί να αρχίσει σιγά σιγά να εξοικειώνεται με τη γραφή και τους αριθμούς.

Δύο βιβλία που αξίζει να υπάρχουν σε κάθε σπίτι όπου μεγαλώνουν μικρά παιδιά

Από μελέτες που έχουν γίνει, καταδεικνύεται το γεγονός, ότι η πιο ενεργητική περίοδος ανάπτυξης – σωματικής και νοητικής του παιδιού είναι το διάστημα από τη γέννηση μέχρι και την ηλικία των 4 χρόνων, οπότε και μπορούμε να λάβουμε σημαντικές πλέον ενδείξεις για τη νοημοσύνη του παιδιού.

Εύλογο είναι, λοιπόν, ότι τα ερεθίσματα που θα προσφέρουν οι γονείς στο παιδί τα πρώτα χρόνια της ζωής του -και κυρίως η μητέρα, που περνά συνήθως περισσότερο χρόνο με το παιδί-­ είναι αυτά που θα καθορίσουν την μετέπειτα συναισθηματική και νοητική εξέλιξή του και ακαδημαϊκή πρόοδο.

Ένα παιδί που έχει δεχθεί ποικιλία ερεθισμάτων στο ξεκίνημα της ζωής του και έχει “δουλευτεί” η νοημοσύνη του  είναι ένα παιδί που αναμένεται να εξελιχθεί ικανοποιητικά σε κάθε τομέα και να έχει καλή επίδοση στο σχολείο.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες των βιβλίων εδώ και εδώ .