Πότε φωτίστηκε για πρώτη φορά η Ακρόπολη και τι άλλαξε μετά τη νέα φωταγώγηση

Με μία σεμνή τελετή στην οποία πρωταγωνίστησε βέβαια ο Ιερός Βράχος της πρωτεύουσας, φωταγωγήθηκε ξανά χθες το βράδυ η Ακρόπολη, με νέους τύπου LED λαμπτήρες φωτισμού που χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μικρότερο κόστος συντήρησης, ενώ έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής μορφών φωτισμού.

Άρεσε στους Αθηναίους ο νέος φωτισμός; Οι απόψεις, όπως ήταν φυσικό, διχάστηκαν ανάμεσα σε αυτούς που είπαν, ότι το αποτέλεσμα είναι υπερβολικό και θυμίζει “ντισκοτέκ”, καθώς και σε εκείνους που το βρήκαν “πιο ανάλαφρο και σοφιστικέ”. Γεγονός είναι, ότι η λευκή απόχρωση διαφέρει σημαντικά από τον έντονο κόκκινο φωτισμό που είχε το μνημείο μέχρι προχθές το βράδυ.

Η αναβάθμιση του φωτισμού στον Ιερό Βράχο είναι έργο που συζητιέται εδώ και καιρό, καθώς αμέτρητοι είναι οι κορυφαία αρχιτέκτονες της χώρας (και του εξωτερικού) που έχουν εκφράσει παράπονα για τον προηγούμενο φωτισμό -δεν είναι λίγοι και οι ειδικοί που διαφωνούν γενικώς με το να φωτίζονται τεχνητά τα κλασικά αυτά μνημεία, καθώς είναι έτσι φτιαγμένα, με τις πτυχώσεις στις κολώνες τους, ώστε να μην χρειάζονται άλλο φωτισμό πέρα από αυτόν του ήλιου και των αστεριών για να αναδειχθούν. Σε κάθε περίπτωση, το θέαμα της Ακρόπολης φωτισμένη, έστω και με προβολείς LED, δεν μπορεί παρά να προκαλεί δέος στον μέσο θεατή. Ακόμα περισσότερο, όταν αυτή φωτίζεται σωστά.

Τον νέο αυτό φωτισμό ανέλαβε, σε συνέχεια πρόσκλησης ενδιαφέροντος που απηύθυνε το Ίδρυμα Ωνάση, η διεθνούς κύρους, βραβευμένη με ΕΜΜΥ, σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ που ήταν υπεύθυνη φωτισμού και της Τελετής Έναρξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η δε χορηγία του Ιδρύματος έφτασε σε ύψος το 1.500.000 ευρώ, τόσο για τον φωτισμό και τον ανελκυστήρα στον Ιερό Βράχο.

Πότε φωτίστηκε για πρώτη φορά η Ακρόπολη

Η πρώτη απόπειρα φωτισμού της Ακρόπολης έγινε το 1833, κατά την άφιξη του Βασιλιά Όθωνα στη χώρα μας, προκειμένου να δωθεί εορταστικός τόνος στην πόλη. Αυτή έγινε με φωτιές που οι Αθηναίοι πολίτες άναψαν σε επιλεγμένα σημεία γύρω από τον Παρθενώνα και τις Καρυάτιδες. Λαδοφάναρα με φωτίτσες άναψαν και οι κάτοικοι στα σπίτια τους, για να συμμετέχουν στην εκδήλωση.

Η Ακρόπολη κυριολεκτικά υποφωτιζόταν μέχρι το 2004, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οπότε ο τότε Πρόεδρος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας Μιχάλης Κακογιάννης, αποφάσισε να καλέσει τον Πιερ Μπιντό, τον περίφημο Γάλλο φωτιστή του Πύργου του Άιφελ, για να αναλάβει να της χαρίσει την αίγλη που της αξίζει, σαν ένα «ένα ανάλαφρο, χρυσό κόσμημα», όπως είχε κάνει και για τον Πύργο του Άιφελ. Ο Μπιντό δέχθηκε μετά χαράς, στέλνοντας μια 30σέλιδη μελέτη, με πρόβλεψη και για τον φωτισμό της Αρχαίας Αγοράς, του Θησείου, του Λυκαβηττού κ.α.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης (δεξιά) μαζί με τον Πιέρ Μπιντό (αριστερά), Πηγή: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Με τα χρόνια ο φωτισμός αυτός έφθινε, λόγω της ελλιπούς συντήρησης, και άρχισε να κιτρινίζει.

Ο πρώτος επίσημος φωτισμός της Ακρόπολης, το 2004

Λίγο πριν το lockdown της περασμένης Άνοιξης, ο πρωθυπουργός με την υπ. Πολιτισμού και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση οριστικοποίησαν την αναβάθμιση του έργου, η οποία πραγματοποιήθηκε τελικά στις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη“25 αιώνες μετά το δώρο του μυθικού ήρωα προς τον άνθρωπο προσέλαβε αμέτρητες μορφές. Πυροδότησε τις επιστήμες και ανακαλύψεις βελτιώνοντας τη ζωή μας. Σήμερα επιστρέφει σε εκείνη την πρώτη διαδρομή. Η αρχαία φλόγα μετατρέπεται σε σύγχρονη φωτεινή πορεία. Το φως του 21ου αιώνα αγκαλιάζει την Ακρόπολη. Είναι γιορτή πέρα και πάνω από σύνορα και γλώσσες. Οι αξίες που γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο αποτελούν πανανθρώπινο κτήμα.”

Ο δε Δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης, σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε: “Η Ακρόπολη είναι η Αθήνα και η Αθήνα η Ακρόπολη. Από απόψε, στο φως, το φως. Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Ωνάση για τη νέα δύναμη στην αιώνια λάμψη.”

Από την χθεσινοβραδινή τελετή του νέου φωτισμού της Ακρόπολης

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης της Ελευθερίας Ντεκών, πέντε ακόμα μνημεία θα φωτιστούν για πρώτη φορά: Το μνημείο του Θρασύλλου, οι Χορηγικοί Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου / Κλεψύδρα, καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης.