Πότε σταματάμε να ψηλώνουμε;

Πότε σταματάμε να ψηλώνουμε

Σε ποια ηλικία σταματούν να ψηλώνουν τα αγόρια και σε ποια τα κορίτσια;

Η αύξηση του ύψους κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης του ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο, η απορία είναι συχνή: πότε σταματάμε να ψηλώνουμε; Υπάρχουν συγκεκριμένες ηλικίες όπου η αύξηση του ύψους φαίνεται να επιβραδύνεται για τόσο αγόρια όσο και κορίτσια. Ας δούμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα.

Αγόρια: Πότε σταματά η αύξηση του ύψους;

Για τα αγόρια, η αύξηση του ύψους συνήθως επιβραδύνεται γύρω στην ηλικία των 16-17 ετών. Ωστόσο, αυτό είναι ένας γενικός μέσος όρος και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον καθένα. Σύμφωνα με μελέτες, η πλειονότητα των αγοριών έχει ολοκληρώσει την κύρια αύξηση του ύψους τους έως την ηλικία των 16 ετών. Μετά από αυτό το σημείο, η αύξηση είναι συνήθως πιο μικρή και συνήθως συνοδεύεται από την εκθετική αύξηση της μυικής μάζας και της δύναμης.

Κορίτσια: Πότε σταματά η αύξηση του ύψους;

Για τα κορίτσια, η αύξηση του ύψους επιβραδύνεται συνήθως λίγο νωρίτερα από ό,τι για τα αγόρια, συνήθως γύρω στην ηλικία των 15-16 ετών. Όμως, και εδώ, υπάρχει μεγάλη διακύμανση μεταξύ ατόμων. Η πλειονότητα των κοριτσιών έχει ολοκληρώσει την περίοδο της μέγιστης αύξησης του ύψους τους περίπου μέχρι την ηλικία των 15 ετών.

Τι επηρεάζει την αύξηση του ύψους;

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την αύξηση του ύψους κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Η γενετική κληρονομιά παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς και η διατροφή, η άσκηση και οι γενικότερη υγεία του παιδιού. Επιπλέον, οι ενδοκρινικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ιδιαίτερα η αύξηση της παραγωγής ορμονών ανάπτυξης, επηρεάζουν επίσης το ύψος. Παράγοντες όπως η ένταση της άσκησης και η διατροφή μπορούν να επηρεάσουν το πόσο γρήγορα ή πόσο πολύ αυξάνει κανείς το ύψος του.

Ύψος παιδιού: Δύο πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Οι διαφορές στο ύψος μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι συνηθισμένες και φυσιολογικές. Τα αγόρια συνήθως είναι ψηλότερα από τα κορίτσια λόγω γενετικών και βιολογικών διαφορών. Ωστόσο, η επιρροή της γενετικής κληρονομιάς μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την καταγωγή, την εθνικότητα και άλλους παράγοντες.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι η αύξηση του ύψους συνήθως επιβραδύνεται μετά την εφηβεία, οι άνθρωποι μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται ελαφρώς σε ύψος κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους. Αυτή η αύξηση είναι συνήθως πολύ μικρή και σχετίζεται με τις φυσιολογικές διαδικασίες γήρανσης και την υγιή συντήρηση του σώματος.

Διαβάστε επίσης:

Τι φταίει και δεν ψηλώνει; 6 παράγοντες που ευθύνονται για την αργή ανάπτυξη των παιδιών

H κακή διατροφή “κόβει” ύψος από τα παιδιά

Ποιο είναι το φυσιολογικό ύψος του παιδιού ανά ηλικία