Πρέπει να ανησυχούν οι γονείς για τα περιστατικά με την φλεγμονώδη νόσο; Τι απαντά ο καθηγητής Τσιόδρας

Οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν χθες προειδοποίηση προς τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με μια σπάνια φλεγμονώδη νόσο, η οποία είναι πιθανόν θανατηφόρα, που παρουσιάζεται στα παιδιά και ενδέχεται να συνδέεται με το νέο κορωνοϊό.

Η πάθηση, την οποία το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ονόμασε πολυοργανικό φλεγμονωδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C), εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Απριλίου στη Βρετανία. Παρόμοια κρούσματα έχουν εντοπιστεί επίσης στη Γαλλία, στην Αμερική και την Ιταλία.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας κατά την σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Υπουργείο Υγείας ρωτήθηκε για το τι συμβαίνει με το εν λόγω σύνδρομο και αν θα πρέπει οι γονείς να ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους.

Στην απάντησή του ο καθηγητής ανέφερε ότι “Eίναι χαμηλός ο κίνδυνος για τα παιδιά από τον κορωνοϊό και είναι χαμηλός ο κίνδυνος για τα παιδιά από αυτό το σύνδρομο που είναι εξαιρετικά σπάνιο. Το περίεργο σε αυτό το σύνδρομο είναι ότι κάποια παιδιά το εμφανίζουν έχοντας μόνο θετικά αντισώματα, όχι ενεργό τον ιό. Είναι σπάνιο σύνδρομο, υπάρχει επαγρύπνηση, είναι κάτι πιο βαρύ και πιο επικίνδυνο από τη νόσο Kawasaki αλλά παρολαυτά οι ειδικοί λένε ότι μάλλον οφείλεται στην κυκλοφορία του ιού. Σίγουρα χρειάζεται επαγρύπνηση”

“Στην Ελλάδα, δεν έχουμε δει ένα τέτοιο σύνδρομο που να οφείλεται στον ιό και να εξελίσσεται έτσι. Θεωρώ πως είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να δούμε τέτοιες σπάνιες επιπλοκές της νόσου και για αυτό χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση”.

“Δεν μάς ανησυχεί ως τα γενικά μας συμπεράσματα για τα παιδιά, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Δεν είναι σαφής η σχέση με τον κορωνοϊό, αλλά πιθανή. Είναι λίγα τα δεδομένα για να τοποθετηθούμε με σαφήνεια”.