Προσοχή! Δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα ιωδίου για την ραδιενέργεια

Αναβρασμός επικρατεί στα φαρμακεία της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας καθώς  ξεπουλάνε τα χάπια ιωδίου και τα παρεμφερή σκευάσματα.

Με το φόβο και την ανησυχία ενός ατυχήματος ή πυρηνικού πολέμου λόγω του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, εκατοντάδες πολίτες σπεύδουν να προμηθευτούν χάπια ιωδίου, που πιστεύουν ότι μπορεί να τους προστατεύσει από την ακτινοβολία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ιώδιο θεωρείται ένας τρόπος προστασίας του σώματος από παθήσεις όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς σε περίπτωση ραδιενεργής έκθεσης.

Τα φαρμακεία σε Βουλγαρία, Πολωνία και Τσεχία ξέμειναν από ιώδιο ενώ αυξημένη ζήτηση παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα σε Βέλγιο, Γαλλία, Σλοβακία και Ολλανδία. Ελλείψεις όμως παρατηρούνται και σε αρκετά φαρμακεία στην Ελλάδα σε σχετικά σκευάσματα.

ΠΦΣ: Δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα ιωδίου για την προφύλαξη από ραδιενέργεια

Με αφορμή τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα σχετικά με χρήση σκευασμάτων ιωδίου για την προφύλαξη από την ραδιενέργεια, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενημερώνει ότι δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα με αυτήν την ένδειξη.

Ποια σκευάσματα ιωδίου κυκλοφορούν στην Ελλάδα

Τα σκευάσματα ιωδίου που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ως συμπληρώματα διατροφής έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, έως και 500 φορές μικρότερη, από τις δόσεις εκείνες τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη.

Στην περίπτωση τέτοιου συμβάντος, αρμόδιες είναι οι εθνικές αρχές υγείας κάθε χώρας για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να χορηγήσουν σκευάσματα ιωδίου καθώς και για τις ακριβείς δόσεις ανά ηλικιακή ομάδα όπως και για την έναρξη και τη διάρκεια της προληπτικής αγωγής.

Διαβάστε επίσης:

Έκκληση για πάνες για 11χρονο παιδί ΑμεΑ από την Πάτρα – Πώς να βοηθήσουμε

Ουκρανία: 11χρονος πέρασε μόνος του τα σύνορα της Σλοβακίας – H συγκινητική του χειρονομία

Πάτρα: Διασωληνωμένος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ο 6χρονος που έπεσε από μπαλκόνι