Πρωθυπουργός Φινλανδίας: «Με μεγάλωσαν δύο μαμάδες – Εκείνες αποτελούν τα θεμέλια της ζωής μου!»

Γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1985 στο Ελσίνκι.

Μεγάλωσε σε ένα διαμέρισμα που η μαμά της νοίκιαζε μαζί με τη σύντροφό της.

Ο Σάνα Μαρίν είναι η νέα πρωθυπουργός της Φινλανδίας, η νεώτερη παγκοσμίως, ενώ είναι και η ίδια μαμά.

Καθώς πολλές είναι οι συζητήσεις που γίνονται τελευταία περί απόκτησης παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, ξεχωρίσαμε την ενδιαφέρουσα ιστορία της ζωής της, μέσω της οποίας παίρνουμε μια καλή εικόνα του πώς είναι να μεγαλώνει ένα παιδί από δύο γονείς του ίδιου φύλου.

Μιλώντας στα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, η Μαρίν δεν διστάζει να αποκαλύψει, ότι στα παιδικά της χρόνια, το θέμα της ομοφυλοφιλίας ήταν ταμπού και ότι το γεγονός, ότι δεν ένιωθε ελεύθερη να συζητά για την οικογένειά της στο σχολείο, την έκανε να νιώθει «αόρατη».

«Το να μιλά κανείς ανοιχτά για τις οικογένειες ΛΟΑΤΚΙ+ είναι κάτι πολύ πρόσφατο στη Φινλανδία. Η σιωπή ήταν το πιο δύσκολο. Και το ότι ένιωθα αόρατη με έκανε να νιώθω και κατώτερη. Δεν μας αναγνώριζαν ως κανονική οικογένεια ούτε μας θεωρούσαν ίσους με όλους τους άλλους», λέει η ίδια, ενώ παραδέχεται πάντως πως δεν έχει πέσει θύμα bullying.

«Ακόμα και όταν ήμουν μικρή, ήμουν πολύ ευθύς και πεισματάρα. Δεν σήκωνα πολλά-πολλά.»

Η οικογένεια της Μαρίν άνηκε στην εργατική τάξη. Η ίδια είναι η πρώτη στην οικογένεια που σπούδασε. Έγινε μέλος της Νεολαίας του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος το 2006 και εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της οργάνωσης το 2010.

Ανά διαστήματα κατείχε διάφορες τοπικά εκλεγμένες θέσεις, ενώ ανέβαινε και κλίμακα μέσα στο κόμμα.

Η Μαρίν λέει, ότι η μαμά της την έκανε πάντα να νιώθει, ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πάντα.

«Η μητέρα μου ήταν πάντα πολύ υποστηρικτική και με έκανε να πιστεύω, ότι μπορώ να κάνω ό,τι ακριβώς ονειρεύομαι.»

Το ότι μεγάλωσε, μάλιστα, σε ΛΟΑΤΚΙ οικογένεια της εργατικής τάξης, την έκανε να αναγνωρίσει τη σημασία της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Για εμένα οι άνθρωποι ήταν πάντα ίσοι. Αυτό δεν είναι ζήτημα προς συζήτηση. Αυτό είναι το θεμέλιο των πάντων.»

Η Μαρίν, η οποία πλέον ζει με τον σύντροφό της Markus Räikkönen, έχει σήμερα μια κόρη 2,5 ετών, ενώ πολύ συχνά δημοσιεύει προσωπικές της στιγμές μέσω Instagram, κάτι που την έχει κάνει ιδιαίτερα αγαπητή στη νέα γενιά των Φιλανδών.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί, πως η 35χρονη ηγείται ενός πεντακομματικού κυβερνητικού σχήματος που περιλαμβάνει 4 ακόμα γυναίκες αρχηγούς κομμάτων, οι 3 εκ των οποίων συνομήλικές της!