Πρώτη μέρα στο σχολείο: Γιατί να μην ποστάρετε φωτογραφίες των παιδιών σας

Η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς έχει ξεκινήσει και σε λιγότερο από 24 ώρες τα παιδιά μας θα βρίσκονται και πάλι μπροστά από τα θρανία τους.

Οι γονείς γεμάτοι χαρά θα αφήσουν το πρωί τα παιδιά τους στο προαύλιο του σχολείου και θα αποχωρήσουν για να συνεχίσουν την ημέρα τους, αφού πρώτα βγάλουν τις καθιερωμένες, αναμνηστικές φωτογραφίες με τα παιδιά από την «πρώτη μέρα στο σχολείο». Φωτογραφίες, τις οποίες είναι πολύ πιθανό να δημοσιεύσουν και στα κοινωνικά δίκτυα θέλοντας να μοιραστούν την χαρά τους με γνωστούς και φίλους. Δυστυχώς, όμως, – όπως προειδοποιούν οι ειδικοί για άλλη μια φορά – δεν θα είναι μόνο οι φίλοι που θα δουν τις φωτογραφίες των παιδιών μας.

«Πριν οι υπερήφανοι γονείς μοιραστούν τις φωτογραφίες της πρώτης ημέρας των παιδιών τους στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, πρέπει να εξετάσουν τις πιθανές συνέπειες αυτών που δημοσιεύουν. Αυτές οι φωτογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συγκεντρωθούν προσωπικές πληροφορίες όπως το σχολείο, η τοποθεσία, το πλήρες όνομα ενός παιδιού ή ακόμα και οι ημερομηνίες γέννησης δημιουργώντας έτσι μια πρώτη εικόνα για το ποιος είναι ποιος, πού βρίσκεται, πώς τον λένε και τι κάνει!», λέει συγκεκριμένα ο Raj Samani, επικεφαλής επιστήμονας και συνεργάτης της McAfee (εταιρεία λογισμικών ασφαλείας υπολογιστών με παγκόσμια εμβέλεια), στη Metro. Παράλληλα, υπάρχει και το ενδεχόμενο ο οποιοσδήποτε, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία του παιδιού, να φτιάξει ένα ψεύτικο προφίλ το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί για όποιο σκοπό θέλει.

Πέραν, όμως, των θεμάτων ασφαλείας που προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των παιδιών μας, οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτή η τακτική των γονιών επηρεάζει αρνητικά και την ψυχολογία των παιδιών.

«Πρέπει να σεβόμαστε τη μοναδικότητα και την ιδιωτικότητα των παιδιών. Δεν είναι προεκτάσεις του εαυτού μας. Όπως προσέχουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας, πρέπει να προσέχουμε και τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών μας», σημειώνουν συγκεκριμένα.

Έρευνες αποδεικνύουν τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να έχει η δημοσίευση φωτογραφιών παιδιών και εφήβων από τους γονείς – σε πολλές περιπτώσεις τους προκαλεί αμηχανία, νιώθουν ότι άγνωστοι εισβάλουν στην ιδιωτική τους ζωή και είναι η αφορμή να γίνουν θύματα cyberbullying.

Δεν είναι, δηλαδή, η ίδια η φωτογραφία που θα ενοχλήσει το παιδί, όσο ο αδιάκοπος χλευασμός ή, ακόμα χειρότερα, το bullying που θα ακολουθήσει, αν αυτή η φωτογραφία πέσει στην αντίληψη των συμμαθητών του.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς, πριν δημοσιεύσουν οποιαδήποτε φωτογραφία των παιδιών τους στο διαδίκτυο να αναρωτηθούν: «Μήπως το παιδί μου νιώσει άσχημα;», «Μήπως το ντροπιάζω;» και το πιο σημαντικό, «Μήπως αυτή η φωτογραφία οδηγήσει το παιδί μου να γίνει θύμα bullying;».

Πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά σας

Σύμφωνα με στοιχεία κάθε χρόνο δημοσιεύονται περίπου 1.3 δισεκατομμυρια φωτογραφίες των παιδιών στο διαδίκτυο! Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το παιδί σας, λοιπόν, είναι να ΜΗΝ ποστάρετε ποτέ απολύτως τίποτα για εκείνο – ακόμα και στις λεγόμενες «κλειστές» ομάδες. Είναι, άλλωστε, γνωστό πως ό,τι δημοσιεύεται στο διαδίκτυο μένει για πάντα εκεί και είναι διαθέσιμο προς όλους…