Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται τόσο οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης όσο και οι γονείς των μαθητών που τη νέα χρονιά θα φοιτήσουν στη Γ Λυκείου και το καλοκαίρι ως είθισται θα χρειαστεί να παρακολουθήσουν μαθήματα προετοιμασίας καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη το «πράσινο» φως για την επαναλειτουργίας τους. Μέχρι στιγμής λειτουργούν δια ζώσης τα μαθήματα για τους μαθητές της Γ Λυκείου και για όσους δίνουν εξετάσεις γλωσσομάθειας.
Χαρακτηριστικά είναι όσα είναι αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων» σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
“Το άνοιγμα των φροντιστηρίων μόνο για συγκεκριμένες τάξεις δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα επίσης στο ωράριο των εκπαιδευτικών, με τον κίνδυνο «οι εκπαιδευτικοί να γίνουμε ακόμη περισσότερο λάστιχο, προσπαθώντας να συνταιριάξουμε δια ζώσης και εξ αποστάσεως μαθήματα! Κανένας σοβαρός σχεδιασμός για το πότε και με ποιους όρους θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες τάξεις στα φροντιστήρια.
Η λογική τους είναι να προβάλλουν τα self test ως πανάκεια (ούτε αυτά δεν είναι σε επάρκεια) και να μη παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο ούτε στα σχολεία, ούτε στα φροντιστήρια.
Όπως φόρτωσαν τη δική τους ευθύνη στη δική μας ατομική ευθύνη όλο το διάστημα της πανδημίας, έτσι φορτώνουν και το άνοιγμα πάλι σε εμάς», καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί.”
“Στον αέρα” τα θερινά μαθήματα
Οι μαθητές της φετινής Β Λυκείου είναι ιδιαιτέρως αγχωμένοι για την επόμενη σχολική χρονιά, την πλέον καθοριστική για τη ζωή τους, λόγω Πανελληνίων καθώς βλέπουν να μην υπάρχει διάθεση να δοθεί άμεσα λύση στην επαναλειτουργία των φροντιστηρίων.
Όπως δήλωσε στο Ιnfokids.gr ο 17χρονος Β.Κ., μαθητής της Β Λυκείου στο Περιστέρι, “Φέτος το μεγαλύτερος μέρος της σχολικής ύλης το καλύψαμε με τηλεκπαίδευση. Έχουμε κουραστεί να είμαστε διαρκώς πάνω από μια οθόνη. Θέλουμε να επιστρέψουμε στη δια ζώσης διδασκαλία στα φροντιστήρια όπως ακριβώς συνέβη και με το σχολείο. Αφού κάνουμε self test ποιο είναι το πρόβλημα να μην πηγαίνουμε φροντιστήριο;”
Ήδη οι γονείς έχουν αρχίσει να ρωτάνει τι θα γίνει με τη διεξαγωγή των θερινών μαθημάτων και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μια σαφής απάντηση. Σε προχθεσινές της δηλώσεις η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ερωτηθείσα για τα φροντιστήρια απάντησε ότι “οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους ειδικούς αναμένουμε την έγκρισή τους.”.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ιnfokids.gr τα φροντιστήρια προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο – ακόμα και να μην δοθεί πράσινο φως για τη δια ζώσης επαναλειτουργία τους ώστε να γίνουν θερινά μαθήματα – αν και όπως όλα δείχνουν η Επιτροπή δεν θα αργήσει να δώσει την έγκριση για να ξεκινήσουν τα μαθήματα. Βέβαια, όλα θα κριθούν από το πώς θα κυλήσει η διεξαγωγή των Πανελληνίων 2021.
Σημειωτέον πολλά φροντιστήρια έχουν αποφασίσει προκειμένου να προσφέρουν στους μαθητές την καλύτερη ενισχυτική προετοιμασία να κάνουν τα θερινά μαθήματα τόσο μέσω της online πλατφόρμας που πολλά εξ αυτών χρησιμοποιούν ήδη για τα μαθήματα όσο και με δια ζώσης παρακολούθηση με λήψη όλων των μέτρων αποστασιοποίησης, προστασίας και απολύμανσης, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών τους.
Όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί από τα φροντιστήρια ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ μιλώντας στο Infokids.gr
“Η ανάγκη για θερινά μαθήματα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης είναι απαραίτητη πιο πολύ από κάθε άλλη φορά. Με το κλείσιμο των σχολείων οι μαθητές έχασαν ένα σημαντικό μέρος των μαθημάτων και της ύλης καθώς και την συνοχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Επίσης οι μαθητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες συνθήκες που τους επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τόσο στην ψυχολογία τους όσο και στην μαθησιακή τους εξέλιξη.
Ο στόχος όλων των μαθητών, γονέων και καθηγητών δεν είναι απλά ένας καλύτερος βαθμός στο σχολείο, αλλά η έγκαιρη και επιτυχής προετοιμασία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές μας, το Σεπτέμβριο, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 1/3 της ύλης της Γ Λυκείου.
Είναι προφανές ότι έτσι, αποκτούν ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των άλλων μαθητών, που δεν ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα και επομένως, έχουν πολύ αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας στις σχολές που επιθυμούν να εισαχθούν.”