Ρεπορτάζ: Πληθαίνουν οι καταγγελίες για «ψευδώς θετικά» self tests – Πώς γίνεται η αντικατάσταση των ελαττωματικών

Σήμερα οι μαθητές πρέπει να υποβληθούν στο δεύτερο υποχρεωτικό self test της εβδομάδας προκειμένου να μπορέσουν να πάνε κανονικά στο σχολείο αύριο, Πέμπτη 13 Μαΐου.

Τα τεστ αυτοδιάγνωσης ναι μεν αποτελούν ένα σύμμαχο στην προσπάθεια αποφυγής της διασποράς στη σχολική κοινότητα από την άλλη πολλοί κάνουν λόγο για ελαττωματικές παρτίδες που κάθε άλλο παρά αξιόπιστο αποτέλεσμα δίνουν.

Στο Ιnfokids.gr από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε το ζήτημα που έχει προκύψει με τα «ψευδώς θετικά» self tests που αναστάτωσαν γονείς και μαθητές καθώς με την ανάδειξη του θετικού αποτελέσματος, έσπευσαν να κάνουν το επαναληπτικό είτε rapid test είτε μοριακό με τα περισσότερα εξ αυτών να είναι εν τέλει αρνητικά.

Ενδεικτικό των όσων συνέβησαν είναι το γεγονός ότι από τα περίπου 3000 θετικά self test κατά τον υποχρεωτικό επανέλεγχο μόλις 700 διαπιστώθησαν πράγματι θετικά.

Ταλαιπωρία αλλά και οικονομική επιβάρυνση των γονιών

Χαρακτηριστική η περιπέτεια της αναγνώστριας μας που περιέγραψε τι συνέβη όταν το 5,5 ετών παιδί της είχε θετικό αποτέλεσμα ” Ο μεγάλος μου γιος είναι 5,5. Κάναμε το self test και βγήκε θετικό.κατευθειαν στο νοσοκομείο και το μοριακο βγήκε αρνητικό!!!! Το χειρότερο από όλα είναι η αγωνία που έχεις μέχρι να βγει το αποτέλεσμα. Πάρα πολύ ψυχοφθόρο. Εγώ αγχωνόμουν περισσότερο γιατί έχω και ένα δεύτερο 6 μηνών.”

Η έλλειψη τεστ που παρατηρείται σε δημόσιες δομές, οδηγεί αρκετούς να πληρώνουν για το δεύτερο ή τρίτο τεστ, προκειμένου να διασταυρώσουν το αποτέλεσμα. Σχετικά με τα μοριακά τεστ από ιδιωτική κλινική, ξεκαθαρίζεται ότι είναι καθόλα νόμιμο ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός να κάνει μοριακό τεστ ιδιωτικά, εφόσον καλύπτεται από τα έξοδα του ίδιου του γονέα ή του εκπαιδευτικού.

Σύμφωνα με καταγγέλλουσα μητέρα παιδιού που πηγαίνει στο νηπιαγωγείο, στην Πάτρα, το self test που προμηθεύτηκε δωρεάν -όπως δικαιούταν- από φαρμακείο, βγήκε θετικό στο μικρό παιδί της με συνέπεια να προκληθεί προς στιγμή αναστάτωση για το τι θα γίνει στη συνέχεια. Για τον επανέλεγχο χρειάστηκε να δαπανήσει συνολικά 27 ευρώ για να εξακριβώσει τελικά αν το παιδί της ήταν θετικό ή όχι στον covid 19 (τα 20 ευρώ για το rapid τεστ και τα υπόλοιπα 7 ευρώ για το self test με σάλιο που προμηθεύτηκε).

Τι απάντησε η Νίκη Κεραμέως για το αλαλούμ με τα ψευδώς θετικά self test

Μάλιστα, για το αλαλούμ που προέκυψε πήρε θέση και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, λέγοντας πως για κάθε θετικό self test «απαιτείται για όλα επαναληπτικός, μοριακός έλεγχος» και ανέφερε ότι «έγιναν 1,7 εκατομμύρια self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς και ότι όσα βγήκαν θετικά, ήταν κυρίως ασυμπτωματικοί ασθενείς και έτσι έγινε ένα βήμα για να προστατευθούν οι ίδιοι και να ανακοπεί η διασπορά του κορωνοϊού».

Self-tests με αδειανό φιαλίδιo

Ελαττωματικά self-tests, με το φιαλίδιο του διαλυματικού υγρού να είναι άδειο ή με μόνο μία σταγόνα, κυκλοφορούν σε πολλά φαρμακεία της χώρας, σύμφωνα με καταγγελίες αναγνωστών που έχουμε δεχθεί και στο Infokids.gr, δίνοντας λανθασμένα αποτελέσματα για το αν νοσεί κάποιος ή όχι, αφού στην διενέργεια τους, δεν έχουν την ένδειξη άκυρο, όπως τα προηγούμενα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η μαμά αναγνώστρια E. B. “Σε εμάς έλειπε το υγρό από το ένα τεστ. Είχα ένα δικό μου και έκανα στο παιδί. Το είπα στο φαρμακείο και μου έδωσαν σκέτο το υγρό αλλά φυσικά το υπόλοιπο τεστ το είχα πετάξει αφού το είχα ανοίξει. Έπρεπε λέει να τους το έχω πει… Πού να τους βρω την Κυριακή που κάναμε τα τεστ. Άσε που τρέχουμε σήμερα από φαρμακείο σε φαρμακείο να βρούμε γιατι εξαντλήθηκαν λέει από τις 9 παρά το πρωί. Γελοιότητες….”

Τι να κάνετε αν είναι ελαττωματικό το self test που πήρατε από το φαρμακείο

Η δημοσιοποίηση των όσων συνέβησαν σε γονείς με τα ελαττωματικά self test συνέβαλαν στο να βρεθεί λύση για την αντικατάστασή τους. Ειδικότερα, τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν δωρεάν τα self-test που είναι προβληματικά, έχουν οι πολίτες σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του πρόεδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολου Βαλτά, που επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν προβληματικά self-test κατά την πρώτη παρτίδα, που δεν είχαν μέσα το υγρό.

Τι ισχύει για το self test της Τετάρτης

Γονείς, μην ξεχνάτε ότι πρέπει μέχρι σήμερα πρέπει να προμηθευτείτε τα δυο νέα self-test των μαθητών για να υποβληθούν στον έλεγχο της Πέμπτης 13/5, αλλά και της ερχόμενης Δευτέρας 17/5. Υπενθυμίζεται ότι η δωρεάν διάθεση self-tests από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες.

Η παραλαβή των self test γίνεται με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του παιδιού. Το παιδί πρέπει να υποβληθεί στον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο το βράδυ της Τετάρτης και εν συνεχεία πρέπει να δηλωθεί το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, στην οποία οι γονείς εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Δεν έχω εκτυπωτή. Τι μπορώ να κάνω;

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι υπόχρεοι και οι γονείς/κηδεμόνες μπορούν να γράφουν χειρόγραφη δήλωση που περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Τι γίνεται αν το self-test είναι θετικό;

1. Για τους μαθητές, δηλώνεται το θετικό αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί/προσωπικό λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί/μαθητές πρέπει να κάνουν τεστ;

Ναι.

Οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες οφείλουν να πηγαίνουν στο σχολείο με φυσική παρουσία;

Εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν ότι οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που συνοικούν με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από το σχολείο τους να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα.

Τι ισχύει αν ο μαθητής πάει σχολείο χωρίς την σχολική κάρτα που πιστοποιεί το αρνητικό αποτέλεσμα του test;

Στην περίπτωση που μαθητής δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη, δεν γίνεται δεκτός, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από την σχολική μονάδα.

Οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από τους εκπαιδευτικούς για την υποχρέωση της διενέργειας του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης κατά του κορωνοϊού δύο (2) φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή/τρια, προκειμένου να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας, για τη δια ζώσης επαναλειτουργία της. Εάν ο μαθητής/τρια είναι ανήλικος/η, παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί, στη σχολική μονάδα, για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι γονείς/κηδεμόνες τον/την παραλάβουν, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας.

Δικαιολόγηση απουσιών: Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self-test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό τεστ πώς δικαιολογούνται;

Οι απουσίες αυτές δεν θα προσμετρώνται με την επίδειξη του αποτελέσματος του επαναληπτικού τέστ. Τα επαναληπτικά τεστ πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, εξ ου και η λειτουργία των δημόσιων δομών και τις Κυριακές.