Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς με έναν πλούσιο Μπουφέ!

Αν ο καινούριος χρόνος σάς βρει στο σπίτι με καλεσμένους ή έστω με την οικογένειά σας, τότε σας ευχόμαστε το 2023, να σας έρθουν όλα καλά, με υγεία, ευτυχία και αγάπη.

Αν έχετε διάθεση να φτιάξετε διάφορα μεζεδάκια αλλά δεν ξέρετε τι και πώς, είσαστε στο σωστό δρόμο… παρακάτω θα βρείτε μια επιλογή από ορεκτικά, σαλάτες και μεζεδάκια που θα κάνουν το μπουφέ σας όχι μόνο πλούσιο αλλά και εξαιρετικά απολαυστικό! Ας φάμε, ας πιούμε, ας ξεφαντὠσουμε και ας ελπίσουμε το 2023 να είναι καλύτερο και πιο αισιόδοξο από πέρυσι! Χρόνια Πολλά!

Κεφτεδάκια αρωματισμένα με πορτοκάλι

 Συστατικά
1 κιλό κιμά χοιρινό
1 μεγάλο πράσο πολύ ψιλοκομμένο
1 κουτ σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουτ σούπας χυμό πορτοκαλιού
2 κουτ σούπας χυμό λεμονιού
3 κουτ σούπας ελαιόλαδο
1 αβγό
αλάτι, πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα
αλεύρι για το αλεύρωμα

Εκτέλεση
 Καθαρίζετε το πράσο από τα εξωτερικά του φύλλα, το κόβετε κατά μήκος στη μέση και κατόπιν κάθε κομμάτι το ψιλοκόβετε.

Σε ένα τηγανάκι βάζετε λίγο νερό, ρίχνετε το πράσο και το μαραίνετε καλά, ρίχνετε το λάδι και το σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει και να απορροφηθούν όλα τα υγρά του τηγανιού.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τον κιμά, ρίχνετε μέσα το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, το αβγό και αλατοπιπερώνετε. Ζυμώνετε καλά να ανακατευτούν τα υλικά. Αφήνετε τον κιμά στο ψυγείο για 2 ώρες.

Πλάθετε κεφτεδάκια, τα αλευρώνετε και στη συνέχεια τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Τα ακουμπάτε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα σερβίρετε ζεστά στα πιάτα γαρνιρισμένα με πατατούλες τηγανητές.

Μελιτζάνες με γιαούρτι και μαϊντανό

Συστατικά

4,5 μελιτζάνες
1 ματσάκι μαϊντανό χονδροκομμένο
Λάδι
Χοντρό αλάτι
1 φλιτζ. στραγγιστό γιαούρτι

Για τη Σάλτσα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5 τριμμένες φρέσκιες ντομάτες
3 κ. της σούπας ζάχαρη
χοντρό αλάτι
πιπέρι
λάδι

Εκτέλεση
Ξεπλένετε και σκουπίζετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε ροδέλες
Αλείφετε ένα σκεύος με λάδι και πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι.

Τοποθετείτε επάνω τις ροδέλες μελιτζάνας και ανάβετε τον φούρνο. Τις αφήνετε για λίγο να καπνίσουν και τις γυρίζετε να ‘αρπάξουν’ και από την άλλη.
Επαναλαμβάνετε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες .
Φτιάχνετε τη σάλτσα. Ρίχνετε λάδι σε ένα τηγάνι, και προσθέτετε το σκόρδο, τις τριμμένες ντομάτες και αφήνετε να βράσουν. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Για το σερβίρισμα βάζετε σε ένα σκεύος μια στρώση μελιτζάνες, από πάνω στρώνετε το γιαούρτι , στη συνέχεια πασπαλίζετε μία στρώση μαϊντανό και τέλος μια στρώση από τη σάλτσα. Επαναλαμβάνετε με άλλη μια στρώση από όλα τα παραπάνω υλικά.

Αμπελόφυλλο γεμιστό με καραβιδοουρά, πλιγούρι, ανθόμελο και ντιπ κρέμας

Συστατικά
24 αμπελόφυλλα
40 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι ξερό
1 πράσο
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
Πολύ λίγο σκόρδο
80 ml λευκό κρασί
20 γραμ πλιγούρι μουλιασμένο σε ζωμό καραβίδας
20 γραμ καραβιδοουρά
20 γραμ ανθόμελο
1 κουτ γλυκού μουστάρδα
1 κουτ γλυκού μάραθο
Αλάτι, πιπέρι

Υλικά για το ντιπ
20 γρ. βούτυρο φρέσκο
35ml κρέμα γάλακτος
1 πρέζα σαφράν
Χυμό και ξύσμα από 1 μοσχολέμονο
Ζωμό καραβίδας

Εκτέλεση
Μαραίνετε με το ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το πράσο, την πιπεριά και το σκόρδο και σβήνετε με το κρασί.
Αφήνετε να εξατμιστεί τουλάχιστον το μισό κρασί και προσθέτετε την ψιλοκομμένη καραβιδοουρά, το ανθόμελο, τη μουστάρδα, τον ψιλοκομμένο μάραθο, το πλιγούρι, αλάτι και πιπέρι.
Γεμίζετε τα αμπελόφυλλα και τυλίγετε σφιχτά τα ντολμαδάκια. Τα τοποθετείτε σε κατσαρολάκι , τα σκεπάζετε με ένα πιατάκι, προσθέτετε ζωμό καραβίδας και σιγοβράζετε.
Για το ντιπ. Σε ένα μπολ τοποθετείτε την κρέμα και το σαφράν και το αφήνετε να πάρει υγρασία για να βγάλει το χρώμα του. Μετά από 10-15 λεπτά χτυπάτε το μίγμα δυνατά να αφρατέψει και να σφίξει.
Στο τέλος προσθέτετε τον χυμό και το ξύσμα του μοσχολέμονου.
Σερβίρετε τα ντολμαδάκια ζεστά ή κρύα με το ντιπ της κρέμας.

Μανιταρόπιτα


Συστατικά
 για 1 ταψί του φούρνου
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
600 γραμ διάφορα μανιτάρια
2 καρότα ψιλοκομμένα
2 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο
3 κουτ σούπας αλεύρι
1 ½ νεροπότηρο γάλα
2 αβγά
3 φλιτζ τσαγιού κασέρι χοντροτριμμένο
1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια μας και τα ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα τρίβουμε στον τρίφτη.
Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι και τα καρότα και τα μανιτάρια μαζί με λίγο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Τα αφήνουμε να περιμένουν.
Ετοιμάζουμε μια μπεσαμέλ. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το φρέσκο βούτυρο μαζί με το αλεύρι και τα αφήνουμε να ψηθούν για λίγα λεπτά, προσθέτουμε το γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή μπεσαμέλ. Την αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα αβγά ανακατεύοντας συνέχεια, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο τριμμένο και αδειάζουμε μέσα το τριμμένο κασέρι. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τέλος τα μανιτάρια με τα καρότα.
Παίρνουμε ένα ταψί του φούρνου, το λαδώνουμε και απλώνουμε 3 φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση, τη στρώνουμε με ένα πιρούνι και σκεπάζουμε το ταψί με άλλα 3 φύλλα. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τη πίτα μας σε μερίδες και τη ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 40-50 λεπτά στους 180ο και μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα και πάνω και κάτω.
Τη βγάζουμε, την αφήνουμε να χλιαρύνει και τη σερβίρουμε σε πιατέλα

Λουκάνικα με μήλα

  Συστατικά
50 γρ. βούτυρο
3 λουκάνικα λευκά
½ μήλο ψιλοκομμένο σε λεπτές φέτες
½ ποτήρι κονιάκ, απόσταγμα σαμπάνιας
φερνέιγ ψιλοκομμένο
μαύρο πιπέρι
χοντρό αλάτι
ζελέ σαμπάνιας
ταράξακο (αγριοράδικο)
1 κουτ σούπας γύρη μέλισσας

Εκτέλεση
Ζεσταίνετε ένα τηγάνι, ρίχνετε το βούτυρο να κάψει και στη συνέχεια τα λουκάνικα να σωταριστούν.
Προσθέτετε τις φέτες μήλου να σωταριστούν μαζί με τα λουκάνικα στο βούτυρο, ανακατεύετε και ρίχνετε και το απόσταγμα σαμπάνιας,το ανάβετε, να γίνει φλαμπέ και στη συνέχεια αφήνετε να βράσουν.
Προσθέτετε το ψιλοκομμένο φερνέιγ, το μαύρο πιπέρι και ξανά ανακατεύετε.
Σερβίρετε τα λουκάνικα σε μια πιατέλα, μαζί με τα σωταρισμένα μήλα, χοντρό αλάτι, τη γύρη, το ζελέ σαμπάνιας και το ταράξακο.


Σαλάτα με αντίδια, πορτοκάλι και μπλε τυρί

Συστατικά  για 1 μεγάλη σαλατιέρα
½ κιλό φρέσκα τρυφερά αντίδια καλοπλυμένα και καθαρισμένα
2 μεγάλα ζουμερά πορτοκάλια
100 γραμ μπλε τυρί
1 κουτ σούπας καβουρδισμένο σουσάμι
Για το dressing
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ σούπας ξύδι
Το χυμό από ½ λεμόνι
Το χυμό από ½ πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Αλάτι


Εκτέλεση

Κατ’ αρχήν παίρνετε τα δύο μεγάλα ζουμερά πορτοκάλια και με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι τα καθαρίζετε βαθιά από τη φλούδα με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να φανεί η σάρκα τους.
Χωρίζετε τα πορτοκάλια σε σκελίδες και με πολύ προσοχή τους αφαιρείτε τη λεπτή πετσούλα που τους περιβάλουν.
Κόβετε το μπλε τυρί σε μικρά κυβάκια και το διατηρείτε παγωμένο στο ψυγείο.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα τρυφερά καλοπλυμένα και καθαρισμένα αντίδια κόβοντάς τα με το χέρι σε χοντρά κομμάτια.
Στο μπλέντερ του μίξερ σας ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού, λεμονιού, το ξύδι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι. Τα χτυπάτε καλά μέχρι να λειώσει το αλάτι και να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα και στη συνέχεια προσθέτετε το ελαιόλαδο και τα χτυπάτε ακόμα μια φορά.
Βγάζετε το μπλε τυρί από το ψυγείο και σκορπάτε τα κομματάκια του πάνω στη σαλάτα. Κάνετε το ίδιο και με τις σκελίδες πορτοκάλι.
Πασπαλίζετε με το καβουρδισμένο σουσάμι και περιχύνετε με το ξινούτσικο dressing.
Φέρνετε τη σαλάτα στο τραπέζι.

Παντζαροσαλάτα με καρύδια

Συστατικά για μια μεγάλη πιατέλα
1 κιλό παντζάρια
1 ½ φλιτζ τσαγιού καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
250 γραμ σουρωτό γιαούρτι
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ σούπας ξύδι
αλάτι

 Εκτέλεση
Πλένετε καλά τα παντζάρια με κρύο νερό.
Kόβετε τα παντζαρόφυλλα και τα βράζετε σε χωριστή κατσαρόλα και αν θέλετε κάνετε μια ωραία πράσινη σαλάτα.
Τις ρίζες των παντζαριών τις βράζετε σε άλλη κατσαρόλα μέχρι να γίνουν τρυφερές. Τις βγάζετε, τις αφήνετε να κρυώσουν , τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε ροδέλες.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού. Σε ένα μπολ ρίχνετε το γιαούρτι , το σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο ή ακόμα καλύτερα λειωμένο, το ελαιόλαδο, το ξύδι και λίγο αλάτι. Ανακατεύετε καλά το μίγμα μέχρι να γίνει ομοιογενές.
Παίρνετε μια μεγάλη βαθιά στρογγυλή πιατέλα και απλώνετε επάνω της ροδέλες από παντζάρι μέχρι να τη σκεπάσετε. Κρατάτε στην άκρη μια κουταλιά της σούπας καρυδόψιχα και την υπόλοιπη τη ρίχνετε επάνω στο παντζάρι. Περιχύνετε με το 1/3 της σάλτσας. Βάζετε τα υπόλοιπα παντζάρια από πάνω, ρίχνετε την υπόλοιπη καρυδόψιχα και σκεπάζετε με την υπόλοιπη σάλτσα. Πασπαλίζετε τη σάλτσα με τη κουταλιά καρυδόψιχα που κρατήσατε στην άκρη.

Μακεδονική τηγανιά

Συστατικά για 6 άτομα
1 κιλό χοιρινό κομμένο σε μπουκίτσες
1 πράσο μόνο το άσπρο μέρος
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο κόκκινο ξηρό κρασί
1 κουτ γλυκού κοκκινοπίπερο καυτερό
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το πράσο . Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν, ρίχνουμε και το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα καλά. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Ρίχνουμε το κοκκινοπίπερο, το αλάτι και το πιπέρι. Σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και το αφήνουμε να βράσει καλά.
Βγάζουμε το καπάκι, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του τηγανιού και να μείνει μόνο το λάδι.
Σερβίρουμε τη τηγανιά ζεστή. Τη συνοδεύουμε με Μακεδονικό τσίπουρο

Πίτσα με σπανάκι και φέτα

Συστατικά
300 γραμ έτοιμη ζύμη
200 γραμ φρεσκοπλυμένο σπανάκι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλιτζ του καφέ άνηθο
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
150 γραμ φέτα
150 γραμ χοντροτριμμένο κασέρι
Λίγο λάδι για το άλειμμα του ταψιού
Λίγο αλάτι

Εκτέλεση
   Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το φρεσκοπλυμένο σπανάκι αφού το ψιλοκόψετε με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Αλατίζετε τα υλικά και με το χέρι σας αρχίζετε να τα πιέζετε μέχρι να μαραθούν.
Όταν έρθουν και γίνουν όλα μια μάζα που φαίνεται σαν βρεγμένη τότε ρίχνετε μέσα το ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά. Αφήστε το σπανάκι να περιμένει.
Μέσα σε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 25-30 εκατ καλά λαδωμένο με ελαιόλαδο βάλτε τη ζύμη και πιέστε τη με το χέρι σας να καλύψει όλη την επιφάνεια. Απλώστε από πάνω το σπανάκι με τα κρεμμυδάκια. Πιέστε με το χέρι σας να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια.
Σκορπίστε τη φέτα πάνω στο σπανάκι. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για περίπου ½ ώρα.
Ανοίξτε το φούρνο, σκορπίστε από πάνω το χοντροτριμμένο κασέρι και συνεχίστε το ψήσιμο για ακόμα 5-10 λεπτά και μέχρι το κασέρι να λιώσει και να ροδοκοκκινίσει. Σερβίρετε τη πίτσα ζεστή.

Oι παραπάνω συνταγές είναι από το site του Ηλία Μαμαλάκη!