Ρομποτική στα σχολεία: Αυτές είναι οι ομάδες που φέρνουν την τεχνολογία στην εκπαίδευση

Η εκπαιδευτική ρομποτική αποτελεί έναν καινοτόμο τομέα μάθησης, στον οποίο οι μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων μαθαίνουν να προσεγγίζουν τις Θετικές Επιστήμες μέσα από το παιχνίδι και τον πειραματισμό.

Όπως έχει αποδειχθεί έχει θετικές επιπτώσεις στη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι. Με τον τρόπο αυτό μετατρέπεται η εκπαίδευση σε μία άκρως διασκεδαστική δραστηριότητα.

Τα τελευταία χρόνια εντείνονται οι προσπάθειες εισαγωγής της εκπαιδευτικής ρομποτικής, στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.  Πρόκειται για μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που πραγματοποιείται με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών, οι οποίοι δουλεύουν σε ομάδες χρησιμοποιώντας ένα εκπαιδευτικό πακέτο Lego Mind Storms που περιέχει επεξεργαστή (μυαλό), αισθητήρες (αισθήσεις) ως εισόδους της κατασκευής, κινητήρες ως εξόδους και δομικά στοιχεία για την ολοκλήρωση της κατασκευής. Στη συνέχεια οι μαθητές προγραμματίζουν την κατασκευή τους (ρομπότ) σε μια απλή γλώσσα προγραμματισμού -ειδικά σχεδιασμένη για μαθητές- ώστε να πραγματοποιήσει μια συγκεκριμένη ενέργεια. Έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν, να προγραμματίσουν και να επιβεβαιώσουν άμεσα τα αποτελέσματά τους, ενώ παράλληλα έχουν δουλέψει συλλογικά έχοντας ο καθένας τον ρόλο του μέσα στην ομάδα.

Γιατί να ασχοληθεί ένα παιδί με την Ρομποτική;

  • Θα το βοηθήσει στην δημιουργικότητα, στον διαφορετικό τρόπο σκέψης και στην επίλυση προβλημάτων σε μαθήματα όπως η φυσική, τα μαθηματικά, η γεωμετρία κά.
  • Σε μια ομάδα εργασίας θα μάθει τις έννοιες της συνεργασίας, του “μαθαίνω παίζοντας” και του υγιούς ανταγωνισμού.
  • Θα εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες και θα διερευνήσει από νωρίς την κλίση του στις θετικές επιστήμες.
  • Θα χτίσει μια δική του άποψη για την τεχνολογία και πως μπορεί να την χρησιμοποιήσει προς όφελος του και προς όφελος της κοινωνίας.
  • Θα του δώσει κίνητρα να μελετήσει την τεχνολογία.
  • Θα διευκολύνει την εκμάθηση και ορθή χρήση του υπολογιστή.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται η εκπαιδευτική ρομποτική

Η εκπαιδευτική ρομποτική απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα δυσκολίας, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και την εμπειρία του στην ρομποτική. Τα μικρότερα παιδιά στην ηλικία των έξι ετών ξεκινούν την ρομποτική με απλούστερα υλικά, όπως το εκπαιδευτικό πακέτο της Lego, WeDo 2.0. Στις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού και στο Γυμνάσιο, τα παιδιά χρησιμοποιούν πιο σύνθετα εκπαιδευτικά πακέτα, όπως το Lego EV3. Τα παιδιά μεταξύ 4-6 ετών, προσεγγίζουν την εκπαιδευτική ρομποτική μέσα από εργαστήρια κατασκευών και προγραμματισμού, με χρήση πολλαπλών εκπαιδευτικών εργαλείων, όπως Lego Early Simple Machines, Bee Bots, Scratch Jr και WeDo 2.0.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τις ομάδες ρομποτικής που επισκέπτονται τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας για να εισάγουν τους μαθητές στη μαγεία της ρομποτικής και της τεχνολογίας. Τα παιδιά κατασκευάζουν με δομικά στοιχεία (τουβλάκια) μηχανικές κατασκευές ως ήρωες της δικής τους φανταστικής περιπέτειας, επιλύοντας ταυτόχρονα πραγματικά προβλήματα του φυσικού κόσμου που τα περιβάλλει. Επιπλέον, μαθαίνουν πώς μπορούν να δώσουν «ζωή» στις κατασκευές τους μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, αποκτώντας δεξιότητες προγραμματισμού, μηχανικής (σχεδιασμός και κατασκευή) και επίλυσης προβλημάτων (problem solving).

Αν, λοιπόν ενδιαφέρεστε να εντάξετε τη ρομποτική στο σχολείο των παιδιών σας ως εξωσχολική δραστηριότητα θα πρέπει να έχετε κάτα νου ότι τα μαθήματα κοστίζουν περίπου στα 16 ευρώ το μήνα, τα μάθηματα γίνονται μια φορά την εβδομάδα και η διάρκεια του κάθε μαθήματος είναι 1 ώρα και 30 λεπτά.

eFUTURE

Στα eFUTURE δεν διδάσκουν εκπαιδευτική ρομποτική, μονοθεματικά, μόνο με Lego Mindstorms. Μαθαίνουν τα παιδιά να προγραμματίζουν, σε διάφορες γλώσσες και με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας. Χρησιμοποιούν πλήρη σειρά ρομποτικών κατασκευών. Διαφορετικών κατασκευαστών, διαφόρων γενεών με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η εκπαιδευτική ρομποτική eFUTURE μπορεί να ενταχθεί σε οποιοδήποτε σχολείο, κάθε βαθμίδας, ιδιωτικό ή δημόσιο. Δεν απαιτείται η επένδυση σε εξοπλισμό ή οποιοδήποτε υλικό καθώς προσφέρουν όλα όσα χρειάζονται για την υλοποίηση των μαθημάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

eFUTURE

2109851172, 2109851173 ή 2109851174

STEM Education

STEM Education

2106777285 – 2106010162

Ampersand Learning and Technology

Tα Ampersand Robotics είναι κέντρα εκπαιδευτικής ρομποτικής που απευθύνονται σε παιδιά Α’ Δημοτικού – Γ’ Γυμνασίου. Οι μαθητές δεν απαιτείται να έχουν κάποιες ειδικές προηγούμενες γνώσεις. Στην αρχή κάθε μαθήματος τίθενται οι στόχοι και παρέχονται οδηγίες για την κατάκτησή τους. Στόχος μπορεί να είναι η επίλυση ενός προβλήματος (π.χ. περιβαλλοντικό ή καθημερινής ζωής) ή η ολοκλήρωση ενός project (π.χ. κυκλοφοριακής αγωγής, μαγειρικής, ή προσωπικού βοηθού). Οι μαθητές δουλεύουν σε ομάδες για την κατάκτηση των στόχων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ampersand Robotics

210 3006088

 TechnoKids

Η Εκπαιδευτική ρομποτική στα TechnoKids φέρνει τους μαθητές σε επαφή με τις σύγχρονες επιστήμες, μέσα από συναρπαστικές και ενθουσιώδεις δραστηριότητες! Οι μαθητές αναπτύσσουν δεξιότητες σχετικές με τους υπολογιστές και τη μηχανολογία. Χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό (Lego Mindstorm) υψηλής τεχνολογίας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα προγραμματισμού ακόμα και των πιο περίπλοκων ρομπότ τα παιδιά δημιουργούν κατασκευές που κινούνται, στρέφονται, και αντιδρούν σε ερεθίσματα.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ

TechnoKids

210 69.30.631-2