Σάλος στο Αγρίνιο: Ακόμη να τεθεί σε αργία ο 50χρονος ιερέας που καταδικάστηκε για πορνογραφία και βιασμό ανηλίκων

10 ημέρες πέρασαν αφότου το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λευκάδας καταδίκασε –σε 27 χρόνια φυλάκιση- τον 50χρονο ιερέα από το Αγρίνιο για κατοχή πορνογραφικού υλικού ανηλίκων, για βιασμό κατά συρροή ανηλίκων και για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή. Ο ρασοφόρος επέστρεψε σε κελί φυλακών-μιας και ήταν ήδη-προφυλακισμένος- και πλέον αναμένεται η δίκη σε δεύτερο βαθμό μιας και θα προβεί σε έφεση.

Ο λόγος πλέον στην εκκλησία για τον ιερέα που καταδικάστηκε για βιασμούς-γιατί δεν τέθηκε σε αργία και ακόμη μισθοδοτείται

Πολλοί είναι αυτοί που εξεπλάγησαν στο άκουσμα από τα χείλη του ίδιου του ιερέα πως δεν έχει τεθεί σε αργία, πράγμα που-μεταξύ άλλων- σημαίνει πως μισθοδοτείται κανονικά. Πράγματι αυτό που αναφέρθηκε είναι βάσιμο καθώς ο κληρικός που σόκαρε το πανελλήνιο για τις αποτρόπαιες πράξεις του δεν έχει τεθεί καν σε αργία όπως αναφέρει το agrinionews.gr.

Όταν η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο , συνελήφθη και κρίθηκε προφυλακιστέος, από τη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας του επιβλήθηκε διαθεσιμότητα επ’ αόριστον . Αυτό τον εμπόδισε μεν στο να τελέσει οποιαδήποτε ιεροπραξία ωστόσο δεν είχε τα χαρακτηριστικά ποινής. Δεν είχε άλλωστε η εκκλησία τη δυνατότητα να του επιβάλλει ποινή καθώς δεν είχε καταδικαστεί ακόμη από δικαστήριο ενώ και η εκκλησιαστική δικαιοσύνη δεν είχε επιληφθεί ακόμη.

Η Μητρόπολη ζήτησε τότε να λάβει το φάκελο με το κατηγορητήριο ωστόσο η τοπική εκκλησία δέχτηκε πολλές επικρίσεις, κυρίως από την κοινή γνώμη, για ολιγωρία καθώς για τα «έργα και ημέρες» αυτού του κληρικού κατά καιρούς ειπώθηκαν πολλά και καταγγέλθηκαν διάφορα. Υπήρξε ακόμη και δημόσια αντιπαράθεση με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που την επέκρινε για τους χειρισμούς της.

O ιερέας είχε απασχολήσει ήδη στο παρελθόν, για άλλη υπόθεση, το επισκοπικό δικαστήριο.

Αυτά αφορούν το παρελθόν και η αλήθεια είναι πως σημασία έχει το «τώρα» καθώς πλέον υπάρχει η καταδίκη για κραυγαλέα εγκλήματα. Η κοινή γνώμη σκανδαλίζεται στο άκουσμα πως ακόμη πληρώνεται και πως ακόμη δεν έχει τεθεί σε αργία ο ιερέας και αναπόφευκτα το βλέμμα στρέφεται προς τους χειρισμούς της Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τον τοποτηρητή της χηρεύουσας Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεο όταν ανέλαβε καθήκοντα επιδιώχθηκε – και σε συνεννόηση με τη ΔΙΣ- παράλληλα με την ποινική διαδικασία να τεθεί σε εξέλιξη και η εκκλησιαστική ενώ αμέσως όταν έγινε η δίκη ζήτησε και έλαβε την απόφαση του ΜΟΔ Λευκάδας.

Πλέον αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία από τον εκκλησιαστικό ανακριτή που έχει αναλάβει την υπόθεση για να διεξαχθεί το επισκοπικό δικαστήριο . Όταν αυτό βγάλει απόφαση θα σταλεί στην Σύνοδο για τα περαιτέρω.

Όσον αφορά τη μισθοδοσία του καταδικασθέντα ιερέα μέχρι τώρα τη λάμβανε κανονικά-μιας και δεν είχε καταδικαστεί. Τώρα που αυτό συνέβη θα γίνει εφαρμογή πρόβλεψης του νέου νόμου για τους κληρικούς που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την 21η Ιουλίου. Σύμφωνα με αυτή, σε ιερέα που καταδικάστηκε κόβεται το 50% του μισθού έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση. Όταν αυτό γίνει ο μισθός κόβεται τελείως.