Σαρώνουν οι λοιμώξεις – “Είμαστε ανοσιακά απροετοίμαστοι στις ιώσεις” λένε οι ειδικοί – Σαφάρι για τα φάρμακα

Σε έξαρση βρίσκονται αυτή την εποχή οι ιώσεις, δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης, σημειώνοντας πως επιστρέφουμε στο 2017, όπου αυτή την περίοδο ξεκινούσαν οι λοιμώξεις αναπνευστικού.

“Είμαστε ανοσιακά απροετοίμαστοι στις ιώσεις”

«Η διαφορά φέτος είναι ότι δεν έχει εξαφανιστεί ο κορωνοϊός. Έχουμε ένα μείγμα λοιμώξεων το οποίο αφορά όλους αυτούς τους ιούς και θα κρατήσει ένα δίμηνο, ίσως και λίγο παραπάνω» δήλωσε ο κ. Λουκίδης.

Μείγμα λοιμώξεων που θα διαρκέσει 2 μήνες

Όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, «ο Ιανουάριος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας, όπως ήταν και στις παλαιότερες εποχές, μιας και είναι ο μήνας στον οποίο πάντα υπάρχει μια μεγαλύτερη έξαρση και κυρίως μετά την επιστροφή από τις διακοπές μας».

Μιλώντας για τις εκτιμήσεις των ιατρών, τόνισε: «Μπορεί να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που να έχουμε περίπου 70.000-80.000 λοιμώξεις την ημέρα».

Σύμφωνα με τον ειδικό, «το περιβάλλον στο οποίο θα διαχειριστούμε αυτές τις λοιμώξεις είναι σαφέστατα πολύ καλύτερο από τις προηγούμενες χρονιές, λόγω των καλύτερων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, αλλά και με καλύτερο ανοσιακό στάτους, γιατί, εκτός από τους εμβολιασμούς, έχει νοσήσει και πάλι μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

Εκρηκτικό «κοκτέιλ» στη χώρα δημιουργούν οι ιώσεις μέσα στις γιορτές

Το εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων, κορωνοϊού και RSV ανησυχεί τους επιστήμονες, που βρίσκονται σε επιφυλακή και επισημαίνουν την άμεση ανάγκη εμβολιασμού. Η μετάδοση κι η εξάπλωση αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς με κάποιους ειδικούς να κάνουν λόγο ακόμα και για 30.000 κρούσματα την ημέρα, ενώ η κορύφωσή τους αναμένεται μετά τις γιορτινές ημέρες.

Σημειώνεται ότι η θετικότητα του ιού γρίπης παραμένει υψηλά, με τα περιστατικά να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, ενώ η αύξηση αφορά κυρίως στις ηλικίες 5 έως 14 ετώνο Covid-19 παραμένει σε σταθερότητα αναφορικά με τα κρούσματα και η θετικότητα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού – RSV είναι σταθερή, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Στις παιδιατρικές κλινικές, πλέον δεν υπάρχει κρεβάτι, καθώς γρίπη, RSV, κορωνοϊός, πνευμονιόκοκκος και στρεπτόκοκκος κυριαρχούν

Ελλείψεις σε φάρμακα – «Λέμε σε γονείς να αραιώνουν φάρμακα για τα παιδιά»

Την ίδια στιγμή, οι γονείς επιδίδονται σε σαφάρι αναζήτησης βασικών φαρμάκων, τα οποία εξαιτίας της έξαρσης των ιώσεων εμφανίζουν έλλειψη.

Οι φαρμακοποιοί, λόγω των μεγάλων ελλείψεων που παρατηρούνται, συμβουλεύουν τους γονείς ακόμα και να αραιώνουν τα φάρμακα των ενηλίκων για να τα χορηγούν στα παιδιά. Αναφέρουν, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια πρακτική που δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια εξωνοσοκομειακά.

«Έχουμε ελλείψεις σε αντιβιώσεις, σε κάποια φάρμακα για πίεση, κάποια για χοληστερίνη. Γενικά υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Έρχονται με συνταγές για αντιβίωση, για παιδάκια σιρόπια, augmentin οτιδήποτε και δεν έχουμε» λέει φαρμακοποιός και συμπληρώνει ότι «δεν έχουμε ούτε γενόσημα». Όσον αφορά στο τί τους λένε οι εταιρείες για τις ελλείψεις, μας εξηγεί ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.

«Από που να σας ξεκινήσω;» μας αναφέρει μία άλλη φαρμακοποιός εξηγώντας ότι «υπάρχουν ελλείψεις σε πάρα πολλά φάρμακα. Αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, ινσουλίνες, αντικαταθλιπτικά. Τώρα που είναι σε έξαρση και οι ιώσεις δεν έχουμε σιρόπια για βήχα, μέχρι και οι φυσιολογικοί όροι για τα παιδιά είναι σε έλλειψη. Αναγκαζόμαστε να λέμε στους γονείς να αραιώνουν τα δικά τους φάρμακα (των ενηλίκων) για να τα δίνουν στα μικρά τους. Γενικά έχουμε θέμα με όλα αυτά που είναι για το κρύωμα».

Διαβάστε επίσης:

«Η Εύα Καϊλή ζει έναν εφιάλτη. Η καρδιά της αιμορραγεί για το 22 μηνών παιδί της, το οποίο είναι μόνο του»

«Οκτώ αστυνομικοί την ημέρα, απασχολούνται στην φύλαξη 3 μηνών βρέφους, ο Υπουργός παραδέχεται τον παραλογισμό του ζητήματος και δεν αλλάζει τίποτα»

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 17χρονος με την κατηγορία βιασμού – Το χριστουγεννιάτικο πάρτι που κατέληξε σε εφιάλτη

Άγιε μου Βασίλη, τι κρατάς; Πώς να επιλέξετε τα πρωτοχρονιάτικα δώρα των παιδιών