“Καμπανάκι” για τις λοιμώξεις στα παιδιά – 4 συμβουλές για να μην αρρωστήσετε οικογενειακώς στις γιορτές

ΕΟΦ: Σταματήστε να χρησιμοποιείτε αυτό το θερμόμετρο - Γονείς, προσοχή!

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού στα παιδιά και στις ιώσεις. Οι μολύνσεις  αυτές αφορούν κυρίως σε λοιμώξεις του αναπνευστικού με πυρετό και σε πέντε διαφορετικούς τύπους ιώσεων:

• Γρίπη Α και Β
• Αδενοϊος
• Αναπνευστικός RSV
• Πνευμονιόκκοκος
• Στρεπτόκκοκος 

Είναι γεγονός ότι νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές έκαναν την εμφάνισή τους φέτος οι αναπνευστικές λοιμώξεις του χειμώνα. Η αιτία γι’ αυτήν την πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της περιόδου αύξηση των ιώσεων δεν έχει διευκρινιστεί, με τους ειδικούς να πιθανολογούν ότι τα περιοριστικά μέτρα των δύο προηγούμενων ετών της πανδημίας δεν έδωσαν χώρο στις ιώσεις να κυκλοφορήσουν, με αποτέλεσμα φέτος που οι ρυθμοί της ζωής έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, ο πληθυσμός να μην έχει ανοσία και η μετάδοση να είναι ευκολότερη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV, ο οποίος είναι το συχνότερο αίτιο νοσηλείας βρεφών στη διάρκεια του χειμώνα.

Πού οφείλεται η αύξηση των λοιμώξεων τις τελευταίες εβδομάδες – Τι να κάνουν οι γονείς

Για την έξαρση των λοιμώξεων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες και είναι πιο έντονη στα παιδιά αλλά και πώς να προφυλαχθούμε μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Δημήτρης Παρασκευής, Αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ.

Όπως παραδέχεται «πραγματικά υπάρχει μια έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Καταγράφεται εδώ και περίπου τέσσερις με πέντε εβδομάδες. Η έξαρση είναι πιο έντονη στα παιδιά, στα άτομα νεαρότερες ηλικίες, στα παιδιά λοιπόν σχολικής ηλικίας, κάτι το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα.

“Κανονικότητα” σημαίνει ότι είναι η πρώτη περίοδος μετά από τρία χρόνια που δεν έχουμε έξαρση κορονοϊού αυτή την περίοδο, ενώ έχουμε έξαρση των υπολοίπων λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως συνέβαινε παρόμοια και προ της πανδημίας στα έτη πρώτης πανδημίας.

Στη συνέχεια ο κ. καθηγητής τόνισε: «Καταρχάς μάλλον έχουμε ξεσυνηθίσει. Ήταν πολύ έντονο το φαινόμενο της πανδημίας, μας είχε απασχολήσει πάρα πολύ και συνεπώς έχουμε βάλει λίγο στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι υπάρχουν και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Σίγουρα τα παιδιά, τα πολύ μικρά, τα άτομα πολύ μικρής ηλικίας τη στιγμή που δεν έχουν εκτεθεί. Υπάρχει ένα αθροιστικό φαινόμενο ότι όλες οι λοιμώξεις και κάποιες από τις λοιμώξεις εμφανίζονται σε κάποιο πληθυσμό συγκεντρωτικά σε σύντομο χρονικό διάστημα και επίσης ο ιός που προηγουμένως δεν άφηνε χώρο για τις άλλες λοιμώξεις, κάτι που τώρα δεν ισχύει.

Και έχουμε αυτό το φαινόμενο το οποίο έχει εμφανιστεί και νωρίτερα, όπως έχει συμβεί και στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Ενώ θα το περιμέναμε στη χώρα μας μετά τον Ιανουάριο, έχει συμβεί από τον Νοέμβριο».

Όσο για το αν αυτή η αύξηση μεταφράζεται και σε αύξηση νοσηλειών, είπε:

«Δεδομένου ότι έχουμε έξαρση, αναμένουμε ότι θα έχουμε και μια αύξηση και στα περιστατικά τα οποία ίσως έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα και στα άτομα τα οποία χρήζουν ιατρικής συμβουλής και ενδεχομένως και αυτά τα οποία χρειάζονται να επισκεφθούν τα εξωτερικά ιατρεία. Είναι αναμενόμενο, είναι περίοδος που παρουσιάζεται έξαρση και κάθε χρονική περίοδο τουλάχιστον προ πανδημίας, είχαμε αντίστοιχα φαινόμενα».

4 συμβουλές για να μην αρρωστήσετε οικογενειακώς μέσα στις γιορτές

«Καταρχάς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία. Δεν είναι κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά.

Δεν είναι κάτι το οποίο δεν αναμενόταν, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους έτσι ώστε να γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, το αν χρειάζεται θεραπεία, το αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, από τι είδους λοίμωξη πάσχει το παιδί και όλα τα σχετικά.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα πρόληψης, νομίζω ότι η πανδημία έχει συμβάλει σημαντικά να ξέρουμε πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε και εμείς και τα παιδιά μας. Η χρήση της μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού, υγιεινή των χεριών και διαίτερη προσοχή στις επαφές μας και στις επαφές των παιδιών με τα άτομα τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Θεμιστοκλέους: "Το εμβόλιο της γρίπης είναι αναγκαίο φέτος που υπάρχουν ήδη περιστατικά"

Τι να προσέξουμε στις γιορτές

Ο κ. Παρασκευής αναφέρθηκε και στις επαφές μας την περίοδο των Χριστουγέννων. Όπως τόνισε «Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι αν τυχόν έχουμε συμπτώματα, είτε εμείς είτε τα παιδιά μας, ακόμα και αν ήπια να είμαστε φειδωλοί στις επαφές μας, να κάνουμε τεστ, υπάρχουν self test πια και για τη γρίπη και να προσέχουμε ιδιαίτερα τις επαφές με τον παππού και τη γιαγιά.

Τώρα να ξαναπούμε ότι είναι αναγκαίο τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν όχι μόνο για τον κορωνοϊό αλλά και για τον ιό της γρίπης και να προσέχουμε και να εφαρμόζουμε άλλα μέτρα, όπως επαρκής αερισμός, η αποφυγή του να στηριζόμαστε σε πολύ μεγάλες ομάδες και νομίζω αυτά τα οποία γνωρίζουμε και μας έχει διδάξει η πανδημία».

Διαβάστε επίσης:

Εύα Καϊλή: Τι θα γίνει με την 2χρονη κόρη της αν παραμείνει προφυλακισμένη

Σοκ στον Καναδά: 8 έφηβες από 13 έως 16 ετών δολοφόνησαν άγρια έναν άστεγο

Στην Ευελπίδων η Πισπιρίγκου – Απολογείται για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας

Το Infokids.gr χαρίζει δώρα στο μωρό των Χριστουγέννων 2022