Αρχική InfoTeens Νέα Σε αυτή την ηλικία αρχίζουν τα κορίτσια να χάνουν την αυτοπεποίθησή τους

Σε αυτή την ηλικία αρχίζουν τα κορίτσια να χάνουν την αυτοπεποίθησή τους

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τις ανάγκες του βιβλίου The Confidence Code for Girls, μελέτησε 1.300 κορίτσια, ηλικίας από 8 έως 18 ετών, προκειμένου να βρεθεί πώς αλλάζει η αυτοπεποίθησή τους κατά την διάρκεια της προεφηβείας και εφηβείας. Αυτό που έδειξαν καταρχάς τα αποτελέσματα, δεν μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση (τουλάχιστον όχι στις γυναίκες): Κατά την διάρκεια αυτών των δύσκολων για κάθε παιδί χρόνων, η αυτοπεποίθηση και ο αυτοσεβασμός των κοριτσιών πέφτουν κατακόρυφα. Το αξιοσημείωτο είναι η ηλικία που συμβαίνουν όλα αυτά: Γύρω στα 12.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα κορίτσια κάτω των 12 ετών είπαν, ότι κάνουν φίλους εύκολα και ότι δε νοιάζονται ιδιαίτερα για τη γνώμη που έχουν οι άλλοι για εκείνα. Αλλά μετά τα 12, οι απαντήσεις τους στα ερωτήματα αυτά αλλάζουν δραματικά –και αποκαρδιωτικά:

«Νιώθω, ότι όλοι είναι τόσο έξυπνοι και όμορφοι, και εγώ είμαι αυτό το άσχημο κορίτσι, χωρίς φίλους», λέει ένα κορίτσι.

«Νιώθω, ότι αν φέρομαι όπως πραγματικά είμαι, δεν θα αρέσω σε κανέναν», υποστηρίζει ένα άλλο.

Σας ακούγονται οικείες αυτές οι εκφράσεις; Οι ψυχολόγοι ονομάζουν αυτή την τακτική, του να μιλά κανείς αρνητικά για τον εαυτό του και να επικεντρώνεται στα δυσάρεστα συναισθήματα, «μηρυκασμό» και υποστηρίζουν, ότι εμφανίζεται πιο συχνά στα κορίτσια.

Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, βάσει της ίδιας έρευνας, κάνει το συμπέρασμα, ότι τα κορίτσια «επαινούνται» περισσότερο από τους γονείς και τους δασκάλους τους, όταν με τη συμπεριφορά τους επιδιώκουν να ευχαριστούν τους γύρω τους. Αυτό σημαίνει, ότι τα κορίτσια, μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία, ότι πρέπει να είναι ήσυχα, να ακολουθούν κανόνες και να μην υψώνουν τη φωνή τους. Αυτό, όμως, έχει σαν αποτέλεσμα να καταπιέζουν υπερβολικά τον εαυτό τους, βάζοντας τον πήχη των απαιτήσεων που έχουν οι άλλοι για εκείνα όλο και πιο ψηλά –κάτι που μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί τελικά να έχει.

Στη μείωση της αυτοπεποίθησής τους, συμβάλει οπωσδήποτε και η επιρροή των social media που ξεκινά να λαμβάνει χώρα στην προεφηβεία και εφηβεία, και στο γεγονός, ότι τα σημερινά παιδιά δεν κάνουν ποτέ ένα «διάλειμμα» από τους φίλους, τους συμμαθητές τους και την κοινωνική τους ζωή –είναι διαρκώς συνδεδεμένα και διαρκώς εκτεθειμένα.

Αν έχετε παιδί, και ιδιαίτερα κορίτσι, σε αυτή την ηλικία (τα αγόρια συνήθως αργούν λίγο να εμφανίσουν τις πρώτες κραυγαλέες αλλαγές λόγω εφηβείας –και σίγουρα η αυτοπεποίθησή τους δεν βάλλεται εξίσου, σύμφωνα με την έρευνα), έχει νόημα να παρατηρήσετε πώς αλλάζει μέρα με τη μέρα. Είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσετε, ότι ενώ, π.χ. ήταν ένα παιδί εξαιρετικά κοινωνικό που δε νοιαζόταν για τη γνώμη των άλλων όταν έκανε τις παιδικές του τρέλες, πλέον κλείνεται περισσότερο στον εαυτό του, προσέχει περισσότερο τι θα φορέσει και πώς θα φερθεί μπροστά σε άλλους.

Η αλήθεια είναι, ότι η ηλικία αυτή είναι δύσκολη για κάθε κορίτσι –πάντα ήταν και μάλλον πάντα θα είναι. Είναι, όμως, σημαντικό, να δείξουμε στα κορίτσια μας, ότι έχουν δικαίωμα να αποτύχουν. Ότι έχουν δικαίωμα να ακουστούν και ότι δεν χρειάζεται να… «αυτομαστιγώνονται» κάθε φορά που κάνουν κάποιο λάθος. Πρέπει να τα επαινούμε όταν μιλάνε ανοιχτά και στηρίζουν τη γνώμη τους και όχι όταν προσπαθούν διαρκώς να ευχαριστούν τους άλλους. Αν θέλουμε να μεγαλώσουν και να γίνουν δυνατές, γεμάτες αυτοπεποίθηση γυναίκες, πρέπει να «χτίσουμε» δυνατά, γεμάτα αυτοπεποίθηση κορίτσια. Και αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τώρα.

πηγή: babble.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.