Πώς να βοηθήσετε το παιδί που αγχώνεται υπερβολικά για το σχολείο

Νομίζετε ότι επειδή τα παιδιά είναι μικρά και μοιάζουν διαρκώς ανέμελα, δεν αγχώνονται; Θεωρείτε ότι οι λιλιπούτειοι κλώνοι μας – αν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε έτσι τα παιδιά μας – δεν ανησυχούν καθημερινά για το σχολείο, τους φίλους, τη σχέση μαζί σας;

Αν είστε γονείς – ειδικά μαθητών σχολικής ηλικίας – θα πρέπει να έχετε ήδη καταλάβει, ότι το άγχος είναι ένα πολύ γνώριμο συναίσθημα για τα παιδιά.

Τα παιδιά που αγχώνονται πολύ με το σχολείο, όπως ήδη ξέρετε, είναι το ίδιο έξυπνα με τους συμμαθητές τους, έχουν θέληση, δύναμη και αυξημένες κοινωνικές δυνατότητες, αλλά πολλές φορές μένουν στην αφάνεια εξ’ αιτίας του… άγχους τους.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα αγχωμένο παιδί στο σχολείο;

Όπως με κάθε άνθρωπο που υποφέρει από άγχος, ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας είναι να κατανοήσουμε το πώς αντιμετωπίζουν και αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Δεν χρειάζονται, απαραίτητα, βοήθεια στα σχολικά μαθήματα ή επαγγελματική υποστήριξη. Εκείνο που χρειάζονται είναι η στήριξη που θα τους προσφέρουμε να σέβεται και να ενισχύει το ποιοι είναι και όχι το ποιοι θα θέλαμε να είναι.

Εσείς, ως γονείς, γνωρίζετε καλύτερα από όλους τα παιδί σας και αυτή η γνώση μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πώς θα βιώσει, αλλά και στο πώς θα αποδώσει το παιδί σας στο σχολείο. Μπορείτε, λοιπόν, να συνεργαστείτε με το δάσκαλο ή τη δασκάλα του παιδιού σας και να κάνετε τη διαφορά, να το βοηθήσετε, δηλαδή, να εκφράσει όλα του ταλέντα και όλες του τις δυνάμεις, χωρίς άγχος.

Διαβάστε παρακάτω μερικά tips για να τα καταφέρετε, είτε είστε γονιός είτε εκπαιδευτικός:

Κάντε το παιδί να νιώσει ασφάλεια

Όταν το παιδί διστάζει να δοκιμάσει κάτι καινούριο –δηλαδή, κάτι που το κάνει να νιώθει ανασφάλεια – ένα απλό «Μην ανησυχείς. Όλα καλά θα πάνε», δεν φτάνει. Εκείνο που χρειάζεται το παιδί σας είναι να ξέρει ότι είναι ασφαλές και δεν θα το πιστέψει αυτό μέχρι να νιώσει ότι τίποτα δεν πάει στραβά. Όταν για παράδειγμα, διστάζει να κάνει μια ερώτηση μέσα στην τάξη πείτε: «Καταλαβαίνω ότι το να κάνεις μια ερώτηση στη δασκάλα σου μπορεί να σε τρομάζει, αλλά εκείνη αυτό περιμένει. Επίσης, αν δεν κάνεις την ερώτησή σου δεν θα μάθεις ποτέ την απάντηση στην απορία σου». Αν είστε δάσκαλος δείξτε στα παιδιά πώς οι ερωτήσεις στην τάξη δεν έχουν τίποτα το αρνητικό και ίσα ίσα είναι το ζητούμενο. Και σε κάθε περίπτωση αφήστε την πίεση στην άκρη. Το παιδί θα πάρει τον χρόνο του και όταν νιώσει ασφάλεια θα εκφραστεί.

Προσφέρετε τη βοήθειά σας

… και μην περιμένετε από το παιδί να σας τη ζητήσει. Τα παιδιά ακόμα μαθαίνουν πώς να εκφράζονται και να «ανοίγονται» στον κόσμο. Ακόμα προσπαθούν να κατανοήσουν ότι δεν είναι κακό να ζητούν βοήθεια. Αυτό, όμως, είναι κάτι που θα μάθουν με τον καιρό και μόνο μέσα από την εμπειρία. Στο μεταξύ εσείς, συνεχίστε να τα στηρίζετε βοηθώντας την αυτοπεποίθηση τους, μέσω μικρών και ήρεμων ελέγχων στην καθημερινότητά τους. Τα παιδιά που υποφέρουν από άγχος στο σχολείο δεν ζητούν βοήθεια, όχι επειδή είναι «δύσκολα» παιδιά, αλλά επειδή αυτή η διαδικασία τα κάνει να νιώθουν ανασφάλεια. Δεν θα κάνουν, λοιπόν, ερώτηση μέσα στην τάξη επειδή νομίζουν ότι τα άλλα παιδιά μπορεί να γελάσουν με την απορία τους ή ότι δεν θα καταλάβουν  την απάντηση του δασκάλου τους. Όταν σκεφτείτε την κατάσταση από τη δική τους πλευρά, θα καταλάβετε ότι τους είναι πολύ δύσκολο να ζητήσουν την προσοχή και τη βοήθειά σας. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να είστε δίπλα τους – χωρίς πίεση – για να τα βοηθήσετε, ακόμα κι αν δεν σας το ζητήσουν ξεκάθαρα.

αγχος-παιδι

Ζητήστε τη γνώμη του παιδιού

Μιλήστε με τα παιδιά για τις σκέψεις τους, την καθημερινότητα, το σχολείο και τη ζωή έξω από αυτό. Κάντε τους ερωτήσεις και έχετε υπομονή. Τα παιδιά με άγχος στο σχολείο μπορεί να αργήσουν να σας απαντήσουν, αλλά θα σκεφτούν πολύ καλά την ερώτησή σας και όσα θα πουν πριν μιλήσουν. Και η γνώμη τους θα είναι ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη. Δεν θα μιλήσουν για να προσβάλλουν τον άλλο και δεν θα διακόψουν τους συμμαθητές τους. Το ότι είναι ήσυχα, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν και κάτι να προσφέρουν στο σχολείο. Οι γονείς από το σπίτι μπορούν, επίσης, μέσα από τη συζήτηση να ενθαρρύνουν το παιδί να εκφράζει με περισσότερο δυναμισμό τη σκέψη του.

Γνωρίστε καλύτερα το παιδί σας και βοηθήστε και τον δάσκαλο να κάνει το ίδιο

Συνήθως, τα παιδιά που έχουν άγχος είναι πολύ γενναιόδωρα και ικανά να αναπτύξουν δυνατές σχέσεις. Για να το ανακαλύψει κάποιος αυτό, όμως, χρειάζεται να κάνει υπομονή και να δουλέψει πολύ με το παιδί, καθώς η πρώτη του αντίδραση σε κάθε τι άγνωστο και καινούριο είναι η άρνηση. Το τελευταίο, λοιπόν, που θα κάνουν τα παιδιά με άγχος είναι να «ανοιχτούν» για να γνωρίσουν τους άλλους. Η προσοχή είναι κάτι που δεν αποζητούν και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι εκπαιδευτικοί και να το κατανοήσουν οι γονείς. Σε αυτή την περίπτωση γονείς και δάσκαλοι πρέπει να συνεργαστούν, έτσι ώστε οι δεύτεροι να αναπτύξουν μια πιο ισχυρή σχέση με το παιδί. Γονείς, δώστε πληροφορίες στο δάσκαλο του παιδιού σας για τα ενδιαφέροντα του και ζητήστε από τον εκπαιδευτικό – αν φυσικά το θέλει και μπορεί – να ξεκινήσει μια συζήτηση για κάποιο από αυτά στην τάξη ή το διάλειμμα μόνο με το παιδί. Αυτό θα βοηθήσει πολύ το παιδί σας να χτίσει μια σχέση με το δάσκαλό του που θα το κάνει να νιώσει ασφάλεια και να έχει λιγότερο άγχος.

Το σχολείο δεν είναι διαγωνισμός

Και, τέλος, να θυμάστε ότι το σχολείο δεν θα έπρεπε να είναι διαγωνισμός αυτοπεποίθησης, εξωστρέφειας ή εξυπνάδας. Τα παιδιά δεν είναι ίδια μεταξύ τους και κάθε παιδί χρειάζεται συγκεκριμένες συνθήκες για να βγάλει  προς τα έξω τον καλύτερό του εαυτό. Το σχολείο είναι η πλατφόρμα που μας οδηγεί στον αληθινό κόσμο και ως τέτοια οφείλει να δέχεται και να αναδεικνύει όλα τα παιδιά, αγχωμένα και μη. Αυτό, γονείς, είναι κυρίως για να διώξετε το δικό σας άγχος…