Σε συναγερμό οι ειδικοί για έξαρση των ιώσεων – Εξασθενημένο το ανοσοποιητικό μας – Μύθοι και αλήθειες για τις ιώσεις της εποχής

Το ακούς παντού γύρω σου. Χορός ιώσεων, κρυολογημάτων, αλλά και κορωνοϊού. Άντε να δεις τώρα πώς θα προφυλαχτείς. Η προσωπική υγιεινή και κυρίως των χεριών είναι το α και το ω, ενώ είναι καλό να φοράς τη μάσκα σου όταν βρίσκεσαι ανάμεσα σε πολύ κόσμο. Από κει και έπειτα καλό είναι να γνωρίζεις τι ακριβώς ισχύει με τις ιώσεις από τα χείλη των ειδικών ώστε να αποφύγεις όλη την παραπληροφόρηση.

Νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές έκαναν την εμφάνισή τους φέτος οι αναπνευστικές λοιμώξεις του χειμώνα

Η γρίπη, τα κοινά κρυολογήματα και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός προκαλούν ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου εξάρσεις σε μικρούς και μεγάλους.

Χώρια ο νέος κορωνοϊός, η διασπορά του οποίου άρχισε να εντείνεται την τελευταία εβδομάδα. Οι ειδικοί μιλούν για ιώσεις του αναπνευστικού που έχουν κάνει εφέτος την εμφάνισή τους νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση απ’ ό,τι τις προηγούμενες χρονιές.

«Κοινά χαρακτηριστικά των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος είναι το συνάχι, το φτάρνισμα και ο πονόλαιμος, ενώ έχουν και πολλά άλλα συμπτώματα που τις διαφοροποιούν μεταξύ τους. Όσο συχνές κι αν είναι, όμως και όσο και αν έχει προοδεύσει η επιστήμη, εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε πολλούς μύθους γι’ αυτές», επισημαίνει η Ειδική Παθολόγος δρ Χρυσούλα ΛιάκουMDPhD, η οποία παραθέτει τους πιο συχνούς από αυτούς και εξηγεί ποια είναι η αλήθεια, ώστε να αποφύγουμε τα λάθη που μπορεί να παρατείνουν την ταλαιπωρία μας.

 Μύθος: Μπορεί να κρυολογήσουμε, αν βγούμε στο κρύο με βρεγμένο κεφάλι ή/και χωρίς ζεστό μπουφάν

Το κρυολόγημα δεν προκαλείται από το κρύο, αλλά από 200 διαφορετικούς ιούς. Ασφαλώς και πρέπει να ντυνόμαστε ζεστά όταν βγαίνουμε στο κρύο, αλλά αυτό δεν σχετίζεται με το κοινό κρυολόγημα, αλλά με το ότι ο οργανισμός μας καταπονείται όταν εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Όσον αφορά τα αυξημένα κρυολογήματα του χειμώνα, αυτά αποδίδονται κατ’ αρχάς στον εγκλεισμό μας σε κλειστούς χώρους, όπου μεταδίδονται πιο εύκολα οι ιοί.

Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη έδειξε πως όταν εισπνέουμε κρύο αέρα, διαταράσσεται ένας φυσιολογικός ανοσολογικός μηχανισμός στη μύτη, με συνέπεια να εισβάλλουν πιο εύκολα οι αναπνευστικοί ιοί στον οργανισμό.

Τέλος, μερικοί από τους ιούς που προκαλούν κρυολόγημα, αναπτύσσονται καλύτερα σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας, όπως συχνά συμβαίνει τον χειμώνα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Ιnfowoman.gr

Διαβάστε επίσης:

Διαταραχή ηλεκτρονικού παιχνιδιού: Αυτή είναι η νέα, σοβαρή ψυχική νόσος -Τα τρία παθολογικά σημάδια

Η πρώτη φωτογραφία της Μαίρης Συνατσάκη με την κόρη της είναι μέσα στη γλυκά!

Έγκλημα στο Μαρούσι: «Μου ζήτησε να μην ξαναβρεθούμε και τη μαχαίρωσα» είπε η 17χρονη – Η ανακοίνωση των γονιών της