Θα επιστρέψει η μάσκα στο σχολείο; Τι ζητούν οι Παιδίατροι – Τι απαντά το Υπουργείο Υγείας

Θα επιστρέψει η μάσκα στο σχολείο; Τι ζητούν οι Παιδίατροι - Τι απαντά το Υπουργείο Υγείας

Διανύουμε περίοδο κορύφωσης κρουσμάτων γρίπης, κορωνοϊού και ιώσεων και αρκεί να ρωτήσει κανείς πόσα παιδιά λείπουν καθημερινά από την τάξη του δικού του παιδιού στο σχολείο, για να το διαπιστώσει. Ειδικά στις πρώτες σχολικές ηλικίες, όπως επεσήμανε και η παιδίατρος κ. Παρδάλη προ ημερών μιλώντας στο Infokids.gr, το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο αφού τα παιδάκια που δεν κατάφεραν να “χτίσουν” ανοσοποιητικό κατά τα lockdowns ταλαιπωρούνται τώρα περισσότερο από το σύνηθες.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη αυτή διασπορά ιώσεων και, κυρίως, να μην επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο τα παιδιατρικά νοσοκομεία, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων με επιστολή στο υπ. Υγείας ζήτησε τα εξής:

  1. Καθολική εφαρμογή προστατευτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.
  2. Χρήση συσκευών καθαρισμού αέρα σε όλες τις τάξεις όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.
  3. Άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης εμβολιασμού έναντι του Covid για όλα τα παιδιά και τους εφήβους 5- 17 ετών.

Μιλώντας ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Κώστας Νταλούκας στο iefimerida είπε αναφορικά με την επαναφορά της μάσκας, ότι «προτείναμε να ισχύσει το μέτρο για όλους τους κλειστούς χώρους, σίγουρα για την περίοδο του χειμώνα, καθώς από αυτά που βλέπουμε στα ιατρεία μας και τις μελέτες που δημοσιεύονται, υπάρχει ένα εκρηκτικό μείγμα ιώσεων, δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός. Αυτό το “κοκτέιλ” ιώσεων ταλαιπωρεί ήδη την παιδική κοινότητα, αλλά και μεγάλους. Έχουν κολλήσει και πολλοί ενήλικες από τα παιδιά, ήταν επόμενο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «για να αποφύγουμε και τη γρίπη και τις ιώσεις και τον κορωνοϊό συνιστούμε την επαναφορά χρήσης μάσκας. Θα έπρεπε να ισχύσει το μέτρο της μάσκας τουλάχιστον για τους κλειστούς χώρους, δηλαδή δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, όπου υπάρχει συνωστισμός, και στα σχολεία φυσικά, όπου εκτιμώ ότι κακώς καταργήθηκε το μέτρο».

Δείτε αναλυτικά την επιστολή των Παιδιάτρων εδώ.

Τι απαντά το υπουργείο Υγείας

Μπορεί σύμφωνα με τους Παιδιάτρους η επιστροφή της μάσκας στους κλειστούς χώρους, και δη στα σχολεία, να είναι επιτακτική, ωστόσο το υπ. Υγείας φαίνεται να απορρίπτει εντελώς ένα τέτοιο αίτημα.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthStories.grτέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αλλά δεν υπάρχει ούτε ως σκέψη. Γεγονός που σημαίνει ό,τι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στα σχολεία με το ίδιο πρωτόκολλο για τον κορονοϊό, που ισχύει από την αρχή της έναρξης της χρονιάς.

Την ίδια ώρα, σε σχολεία του κόσμου όπου τα κρούσματα δείχνουν να παίρνουν ξανά την ανηφόρα, η χρήση μάσκας έχει επιστρέψει. Συγκεκριμένα, σε δημόσια σχολεία της Νότιας Αυστραλίας, το μέτρο έχει επιστρέψει λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και παρόλο που η χώρα διανύει καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμα:

Το ξέσπασμα της Τζένης Μπότση: «Δεν είμαι μανούλα, είμαι μάνα, νούλα δεν είμαι σε καμία περίπτωση»

Κερδίστε 3 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση “Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι” στο Θέατρο Κάππα (4/12)

Ο μάγειρας: Ένα υπέροχο τραγούδι – animation για έναν… γκαφατζή σεφ που θα συναρπάσει τα παιδιά