Σενάρια για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου – Πότε θα γίνουν τα rapid test στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Ποια σχολεία θα ξεκινήσουν αργότερα αύριο τα μαθήματα λόγω καιρού

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πυρετώδεις συσκέψεις καθώς σχεδιάζει με πολύ προσεκτικά βήματα την άρση του lockdown και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, με δεδομένο ότι δεν έχει καταγραφεί η αναμενόμενη πτώση κρουσμάτων, ο προσανατολισμός είναι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία να γίνει στις 7 Δεκεμβρίου. Το λιανεμπόριο σχεδιάζεται να ανοίξει μια εβδομάδα αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου και η εστίαση στο τελευταίο στάδιο με πιθανή ημερομηνία στις 19 ή 21 Δεκεμβρίου.

Χθες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ερωτηθείσα για το πότε αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στον Real FM, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι  “Όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός τα σχολεία κλείνουν τελευταία και ανοίγουν πρώτα. Κλείσανε τελευταία και η προσπάθεια που γίνεται είναι προκειμένου να ανοίξουν πρώτα

Πότε θα γίνουν τα rapid test στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Παράλληλα σχεδιάζεται το πότε και σε ποιες περιοχές θα πραγματοποιηθούν τα έξυπνα στοχευμένα rapid test σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να διαπιστωθεί αν τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν, αξιοποιώντας τα ευρήματα των test παράλληλα με τα μοντέλα πρόγνωσης πορείας του ιού.

Όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή “Έχουμε τα αλγοριθμικά μοντέλα, ώστε να μπορούμε να τρέξουμε με τέτοια δειγματοληπτικά τεστ, που θα μας δώσουν μία χρήσιμη πληροφόρηση, για να δούμε αν θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στα τέλη του μήνα ή αν θα πρέπει να παρατείνουμε για μερικές βδομάδες ακόμη την εκπαίδευση από το σπίτι”.

Το ζήτημα των rapid test αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο  Χαρδαλιά.