Από την Ευγενία Ηλιάδη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, προϊσταμένη διαιτολογικού γραφείου Mediterraneo hospital
Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη κατά την παιδική ηλικία. Ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για σνακ, είναι σημαντικό να επιλέγουμε τροφές που βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, χωρίς να δημιουργούν απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου, παρέχοντας ταυτόχρονα ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες ιδέες για υγιεινά σνακ που μπορούν να ενταχθούν στην καθημερινή διατροφή των παιδιών.
Φρούτα συνδυασμένα με πηγές πρωτεΐνης ή καλών λιπαρών
Τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στον έλεγχο της απορρόφησης των σακχάρων, ωστόσο τα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν μπορεί να οδηγήσουν σε απότομες αυξήσεις της γλυκόζης στο αίμα. Για την ομαλή αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου και για το αίσθημα της πληρότητας προτείνεται ο συνδυασμός τους με πηγές πρωτεΐνης ή με πηγές καλών λιπαρών. Όταν προστίθεται πρωτεΐνη ή λίπος η πέψη των υδατανθράκων επιβραδύνεται, οδηγώντας σε μια πιο σταδιακή και ελεγχόμενη απελευθέρωση γλυκόζης. Ταυτόχρονα, η πρωτεΐνη συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας το παιδί να αισθάνεται πλήρες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μειώνοντας την ανάγκη για επιπλέον σνακ ή τσιμπολόγημα στη συνέχεια. Επομένως μερικές καλές προτάσεις θα ήταν:
- κάποιο μικρό φρούτο συνδυασμένο με γιαούρτι ή τυρί ή ξηρούς καρπούς
- Φρούτο με ταχίνι ή άλλο 100% βούτυρο ξηρών καρπών (π.χ. φιστικοβούτυρο).
Λαχανικά με πηγές πρωτεΐνης ή καλών λιπαρών
Ο συνδυασμός λαχανικών με πηγές πρωτεΐνης ή καλών λιπαρών συμβάλλει στη βέλτιστη θρέψη και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ η προσθήκη πρωτεΐνης, ενισχύει τον κορεσμό και τη μυϊκή υγεία. Παράλληλα, τα καλά λιπαρά από ελαιόλαδο, αβοκάντο ή ξηρούς καρπούς βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και στην παροχή σταθερής ενέργειας. Προτεινόμενες επιλογές, λαχανικά με τυρί κρέμα ως ντιπ, χούμους, τυρί cottage, ανθότυρο ή ντοματίνια με ελιές και φέτα/ ανθότυρο
Συνδυασμός πρωτεΐνης και καλών λιπαρών
Ο συνδυασμός αυτός, αποτελεί μια ακόμη πολύ καλή επιλογή, καθώς βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και συμβάλλει στην ισορροπημένη απορρόφηση της γλυκόζης. Οι επιλογές που βασίζονται σε άπαχες πρωτεΐνες και καλά λιπαρά, όπως αυτά περιέχονται αντίστοιχα σε γιαούρτι, τυρί, γάλα, αυγά και ξηρούς καρπούς, σπόρους, ελαιόλαδο αβοκάντο, βοηθούν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στην προσλαμβανόμενη γλυκόζη και στο μεταβολισμό της. Μερικές καλές ιδέες θα μπορούσαν να είναι, γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, αυγό με τυρί, αυγό με αβοκάντο ή ομελέτα με τυρί.
Συνδυασμοί με όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά
Ο συνδυασμός πρωτεΐνης, καλών λιπαρών και σύνθετων υδατανθράκων (π.χ ψωμί, κριτσίνια ολικής αλέσεως) σε ένα σνακ συμβάλλει στη βέλτιστη αίσθηση κορεσμού και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ένα τέτοιο σνακ λοιπόν, που περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά συμβάλλει στη διαχείριση της νόσου, στη γενικότερη ευεξία και στο βέλτιστο κορεσμό. Ενδεικτικά, σνακ που περιλαμβάνουν τον παραπάνω συνδυασμό είναι: Γιαούρτι με μέλι και καρύδια, κριτσίνια ολικής με τυρί και φρούτο, ρυζογκοφρέτα με τυρί κρέμα και φρούτο, βραστό αυγό με τυρί και ψωμί ολικής, ψωμί ολικής με φυστικοβούτυρο και φρούτο, ρυζογκοφρέτα με ταχίνι και μέλι.
Ξηροί καρποί και σπόροι για γρήγορα σνακ
Μια μικρή χούφτα αμύγδαλα, καρύδια ή σπόρους όπως ο λιναρόσπορος αποτελεί πηγή υγιεινών λιπαρών και πρωτεϊνών ταυτόχρονα. Αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα γρήγορο σνακ που προσφέρει ενέργεια και συμβάλλει στη διατήρηση της αίσθησης κορεσμού.
Η έξυπνη και ισορροπημένη επιλογή σνακ παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της νόσου στα παιδιά, βοηθώντας στη σταθεροποίηση του σακχάρου και στη διατήρηση της ενέργειας. Συνολικά, η προσεκτική μέτρηση των μερίδων αποτρέπει την υπερκατανάλωση υδατανθράκων, ενώ ο συνδυασμός τροφών συμβάλλει στην ισορροπημένη τροφοδότηση του οργανισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, η εξατομίκευση της διατροφής, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις κάθε παιδιού, είναι απαραίτητη και απαιτεί τη συνεργασία της οικογένειας του θεράποντα ιατρού και του διαιτολόγου.