Σοφία Ζαχαράκη: “Πρώτη φορά χωρίς παρελάσεις η 25η Μαρτίου – Τι προβλέψεις υπάρχουν για τα σχολεία”

Χρόνια πολλά σε όλες τις οικογένειες μέσω τηλεόρασης και συγκεκριμένα μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή “Ευτυχείτε” του Open, με παρουσιάστρια την Κατερίνα Καινούργιου, ευχήθηκε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, απευθύνοντας όμως και ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους λειοτυργούς υγείας που αυτήν τη στιγμή κρατούν με την αυτοθυσία τους τις ζωές μας στα χέρια τους.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ όμως και προς τους γονείς που αυτή τη στιγμή, κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους με τα παιδιά, δίνουν το δικό τους αγώνα, που μόνο εύκολος δεν είναι κι αυτός.

Η υφυπουργός σε ερώτηση της Κατερίνας Καινούργιου για τα σχολεία και ιδίως τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, απάντησε προς πρόκειται για ένα θέμα πολυπαρογοντικό αυτήν τη στιγμή. Μόλις πριν από ένα μήνα, οι συζητήσεις αφορούσαν το σποραδικό κλείσιμο κάποιων σχολείων, σύντομα όμως αυτό έγινε καθολικό, έπειτα από την υπόδειξη των ειδικών με επικεφαλής τον κ. Τσιόδρα. Όταν επεβλήθη το κλείσιμο των σχολείων σε όλη την Ελλάδα, ήμασταν ανάμεσα στις 3 πρώτες χώρες που ακολουθούσαν ένα τέτοιο μέτρο. Τελικά, καλώς φαίνεται πως έγινε.

Αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η κ. Ζαχαράκη είπε ότι ότι δεν θα ήταν υπεύθυνο εκ μέρους της προς όλους τους γονείς και τους μαθητές αν έβγαινε και έδινε συγκεκριμένους χρόνους. Όπως μάλιστα έχει δηλώσει και η υπουργός Παιδεάις, η κ. Κεραμέως, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια αυτήν τη στιγμή να μην χαθεί το έτος στα Πανεπιστήμια, αλλά και να μην μετακινηθεί η ημερομηνία των Πανελλαδικών μακριά από την μέχρι πρότινος ορισμένη.

“Προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή είναι να σπάσει η αλυσίδα διασποράς του ιού και έπειτα, στόχο είναι οι εξετάσεις να πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι”, είπε η υφυπουργός. Ίσως με περικοπή ύλης.

Το υπουργείο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Ζαχαράκη, εξετάζει όλα τα σενάρια. Τι θα γίνει αν τα σχολεία ανοίξουν στις 27 Απριλίου, αλλά και πώς θα προχωρήσουν αν χρειαστεί, για παράδειγμα, να ανοίξουν 3 εβδομάδες αργότερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία. ε μια τέτοια περίπτωση, θα εξεταστεί πιθανή περικοπή ύλης και παραταση σχολικού έτους.

Αναφορικά με τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια, είπε η υφυπουργός ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμα. Η ύλη μπορεί να μετακυληθεί αλλά υπάρχει και η σκέψη να αξιοποιηθεί η ευέλικτη ζώνη για να γίνουν μαθήματα.