Στο σχολικό κυλικείο λέμε “ναι”

Οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε το σχολικό κυλικείο με μεγάλη νοσταλγία: Ήταν αυτό που έκανε τα διαλείμματα μας να έχουν γεύση από… πάρτι! Ποιος δεν αναπολεί τις λαχταριστές ζαμπονοτυρόπιτες, τα σοκολατούχα ροφήματα και τα παγωτά που τα καλοκαίρια καταβρoχθίζαμε από εκεί, χωρίς οι γονείς μας να “παίρνουν μυρωδιά”; Αυτή είναι μία από τις παιδικές αναμνήσεις που τα παιδιά μας δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να αναπολήσουν, για έναν πολύ απλό λόγο: Στο κυλικείο του σχολείου τους δεν θα βρουν σήμερα σχεδόν κανένα “αμαρτωλό” τρόφιμο για να απολαύσουν κρυφά από τη μαμά και τον μπαμπά.

Η κ. Μυρτώ Δεμίρη, η οποία διατηρεί εδώ και χρόνια κυλικείο σε ιδιωτικό σχολείο της Αττικής, μίλησε στο Infokids.gr για τον ρόλο που έχει παίξει η πανδημία στη λειτουργία των κυλικείων, για τα αυστηρά ελεγμένα τρόφιμα που πωλούνται πλέον εκεί και μάλιστα σε συμφέρουσες τιμές, αλλά και τις απαιτήσεις των γονιών που το σύγχρονο κυλικείο μπορεί να καλύψει.

“Η πανδημία μείωσε την αγοραστική ικανότητα των μαθητών”

Η πανδημία δεν θα μπορούσε να μην είναι το πρώτο θέμα συζήτησής μας με την κ. Δεμίρη, καθώς έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του κυλικείου, όχι τόσο αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται -όπως η ίδια λέει “μέτρα υγιεινής τηρούσαμε έτσι κι αλλιώς”- όσο ως προς τις οικονομικές δυνατότητες των μαθητών:

“Έχει μειωθεί η αγοραστική ικανότητα των μαθητών, δηλαδή έχει μειωθεί το χαρτζιλίκι τους και πλέον οι γονείς προσπαθούν να βρουν πιο οικονομικές λύσεις, π.χ. αντί το παιδί να παίρνει πίτσα, πλέον θα πάρει ένα κουλούρι και από το σπίτι μία μπανάνα. Το δε τεφτέρι που γράφουμε τα χρωστούμενα αποτελεί παράδοση.

Καταλαβαίνουμε, όμως, εμείς οι κυλικειάρχες γιατί είμαστε γονείς -κυρίως μονογονείς και πολύτεκνοι- και δεν θα μπορούσαμε ποτέ να αφήσουμε ένα παιδί χωρίς κολατσιό. Όταν, δηλαδή, ένα παιδάκι έρχεται και μας λέει ‘μου έπεσε το φαγητό μου’, είναι δυνατόν να το αφήσουμε νηστικό;”

Τελικά πόσο ανθυγιεινό είναι το φαγητό στο κυλικείο;

Όσοι έχετε ήδη παιδί στο Δημοτικό δεν μπορεί να μην έχετε διαπιστώσει, ότι ο κατάλογος του σχολικού κυλικείου όχι μόνο είναι πολύ περιορισμένος τα τελευταία χρόνια, αλλά και περιλαμβάνει πολύ πιο “υγιεινές” επιλογές. Αυτό συμβαίνει γιατί “υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που πλαισιώνει τα σχολικά κυλικεία και ορίζει ότι τα τρόφιμα θα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συστατικά: Χαμηλά τρανς λιπαρά, χαμηλά λιπαρά στα γαλακτοκομικά έως 2%, από αλλαντικά επιτρέπεται μόνο η βραστή γαλοπούλα, η οποία μπαίνει μόνο στο σάντουιτς, όχι στην πίτσα, τα συσκευασμένα τρόφιμα πρέπει να είναι χαμηλά σε σάκχαρα, χωρίς λιπαρά, χωρίς τηγάνισμα κ.λ.π.” λέει η κ. Δεμίρη και προσθέτει:

“Πάρα πολλές φορές μέσα στον χρόνο τα κυλικεία ελέγχονται από το υγειονομικό τόσο για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν, όσο και για τις συνθήκες υγιεινής και για για προϊόντα που παρέχουμε στα παιδιά. Ακόμα και εμείς κάνουμε συχνά εξετάσεις για να είμαστε σίγουρα υγιείς.”

Η ίδια, ωστόσο, προσθέτει μία ακόμα σημαντική υπηρεσία που πολλοί γονείς ίσως δεν γνωρίζουν: “Στο σχολικό κυλικείο εξυπηρετούμε παιδιά με διαβήτη, με κοιλιοκάκη, με τροφικές αλλεργίες, με φαρμακευτικές αγωγές, παιδιά-αθλητές με συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις -αρκεί να έρθει ο ο γονιός να μας το ζητήσει, να μας πει τι θέλει να τρώει το παιδί του. Αλλά και τι όχι -αν, δηλαδή, έρθει μια μαμά και μου πει ‘μην δίνεις σοκολάτες στο παιδί μου’ δεν θα του δώσω ποτέ.”

Επιμένουμε στο θέμα των τροφίμων και ρωτάμε την κ. Δεμίρη ποια θα έλεγε ότι είναι τα πιο ανθυγιεινά που οι γονείς φοβούνται ότι τα παιδιά θα αγοράσουν -η απάντησή της είναι πολύ σαφής: “Δεν υπάρχει ‘κακό’ τρόφιμο. Κακή είναι η ποσότητα που μπορεί να πάρει το παιδί. Από σοκολάτες, για παράδειγμα, έχουμε μόνο αυτές των 30γρ., αλλά αν το παιδί πάρει 10, αυτό είναι κακό. Εγώ ως κυλικειάρχης στο πρώτο και δεύτερο διάλειμμα, στο Δημοτικό, δεν δίνω σοκολάτα -το ίδιο κάνει το 95% των συναδέλφων μου, όπως μου λένε σε φόρουμ που επικοινωνούμε. Λέω π.χ. στα μικρά ‘δεν θα πάρεις χυμό τώρα, θα φας πρώτα το φαγάκι σου και μετά χυμό’ -σημειωτέον ο χυμός είναι χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Στα μεγαλύτερα παιδιά είναι πιο δύσκολο να κάνεις γαλούχηση.

Όσο για τα υπόλοιπα τρόφιμα, η τυρόπιτα επιβάλλεται να έχει μόνο φέτα Π.Ο.Π. και φύλλο ελαιόλαδου, εννοείται πως κρουασάν σοκολάτας δεν υπάρχει! Τα προϊόντα αυτά (που παίρνουμε μόνο με ISO) τα ψήνουμε σε θερμοθάλαμο, βάσει οδηγιών ΕΦΕΤ και της άδειας που έχουμε.

“Δεν υπάρχει διατροφική παιδεία στην Ελλάδα”

Συνεχίζουμε να κουβεντιάζουμε για το ζήτημα της παιδικής παχυσαρκίας με την κ. Δεμίρη και για το κατά πόσο π.χ. θα ήταν προτιμότερο τα κυλικεία να προσφέρουν αποκλειστικά υγιεινές τροφές, π.χ. φρουτοσαλάτες, γιαούρτι με μέλι κ.λ.π. Όπως η ίδια λέει, “η σωστή διατροφή είναι θέμα οικογενειακής παιδείας. Υπάρχουν γονείς που προτιμούν να σταματήσουν στον φούρνο, το πρωί ερχόμενοι στο σχολείο, και να πάρουν στο παιδί ό,τι πιο ανθυγιεινό αντί να πάρει κάτι από το κυλικείο. Υπάρχουν γονείς που δίνουν στα παιδιά γαριδάκια για κολατσιό!

Και συνεχίζει: “Τα περισσότερα σχολικά κυλικεία ξεκινούν αισιόδοξα στην αρχή της χρονιάς, με φρέσκους χυμούς και φρουτοσαλάτες, εμείς έχουμε ακόμα και τορτίγια με μέλι και ταχίνι και σπιτική λεμονάδα με βιολογικά λεμόνια! Στο φόρουμ που έχουμε με τους συναδέλφους ανταλλάσσουμε ιδέες για υγιεινές συνταγές. Τελικά, όμως, τα παρατάμε, γιατί δεν υπάρχει κατανάλωση. Δεν υπάρχει διατροφική παιδεία στην Ελλάδα. Και αναρωτιέμαι: Όταν εμένα το κράτος μου βάζει διατροφικά όρια, γιατί δεν βάζει και στους γονείς;

Το σχολικό κυλικείο συμφέρει και οικονομικά

Όσο για τους γονείς που ανησυχούν, ότι το κόστος της σίτισης από το κυλικείο δεν συμφέρει, “ο τιμοκατάλογος είναι ελεγχόμενος από το υπ. Εμπορίου, ενώ τα προϊόντα είναι σε διατίμηση εδώ και 9 χρόνια. Ενδεικτικά το μπουκαλάκι του νερού κοστίζει 0,35 λεπτά, η τυρόπιτα έως 1,10 ευρώ (οι περισσότεροι την έχουμε 1 ευρώ, για να μην ψάχνει το παιδάκι το 10λεπτο), το τοστ με γαλοπούλα βραστή και τυρί έως έως 1,35 ευρώ, το κουλούρι 0,40 λεπτά, ενώ ο χυμός 0,95 λεπτά, ενώ στο περίπτερο έχει 1,30 ευρώ”

Στο κυλικείο και για τα κεράσματα!

Τέλος, μία ακόμα υπηρεσία που μπορεί να παρέχει το σχολικό κυλικείο και πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν είναι, ότι μπορεί να αναλάβει τα κεράσματα για τη γιορτή και τα γενέθλια ενός παιδιού: “Στο 99,9 των ελληνικών σχολικών κυλικείων, οι υπεύθυνοι είναι πρόθυμοι να παραδώσουν, ό,τι κεράσματα συμφωνήσουν με τις γονείς, φρεσκοψημένα στην τάξη ή στην σχολική γιορτή και εκδήλωση, και σε πολύ συμφέρουσα τιμή. Καλούμε τους γονείς να επισκεφθούν το κυλικείο του σχολείου του παιδιού τους και να ζητήσουν από τον υπεύθυνο αυτό που θέλουν -θα εκπλαγούν από το πόσο θα τους εξυπηρετήσει!”

Διαβάστε ακόμα:

Αγαπητοί γονείς, βάλτε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ όρια στα παιδιά σας

Με αυτό το σχέδιο το Υπ. Υγείας θα πείσει τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά κατά του κορωνοϊού

Δ. Αθηναίων: Δωρεάν Παιδιατρικές, Οφθαλμολογικές, Οδοντιατρικές και Καρδιολογικές Εξετάσεις σε παιδιά